Didem

Marmara Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi

Bu konu Didem tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Didem
Didem
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 3434
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:19

Marmara Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi

Jelibon
Marmara Bölgesi Kültürel Gezi Rehberi

Marmara Bölgesi

Türkiye’nin kuzey batısında yer alan Marmara bölgesi, adını bir iç deniz olan MARMARA denizinden alır. Türkiye coğrafyası içinde yükseltileri en az olan bölgedir. Yer şekilleri bakımından diğer bölgeler ile karşılaştırılacak olursa engebeli olmadığı görülür. Trakya bölgesindeki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile Anadolu Yarımadasındaki Samanlı ve Uludağ bölgenin en önemli yükseltileridir.Marmara bölgesinin nerdeyse tamamına yakını ovalık alanlarla kaplıdır. Balıkesir, Adapazarı, Bursa, Karacabey ve İnegöl ovaları en önemli tarım alanlarıdır. Tekirdağ yarımadası da Türkiye’nin önemli tarım alanlarından biriyken son yıllarda hızla artan sanayileşme sonucunda bu alanlar maalesef gün gectikce azalmaktadır.

Sakarya, Meriç, Ergene, Susurluk ve onun kolları olan Nilüfer ve Kemalpaşa çayları bölgenin belli başlı akarsularıdır. Göller bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Çatalca- Kocaeli bölümünde Küçük ve Büyükçekmece, Durusu ve Sapanca, Güney Marmara bölümünde ise Kuş, İznik ve Ulubat Gölleri bilinen su havzalarıdır.

Marmara Bölgesi, coğrafi konumundan dolayı, farklı iklimler arasında bir geçiş alanıdır. Marmara bölgesinde Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında geçiş ikliminin özellikleri görülür. Bölgenin iç kesimlerinde ise karasal iklim hakimdir. Kuzey Marmara’da Karadeniz iklimi etkili olduğundan bitki örtüsü orman, Güney Marmara’da ise Akdeniz iklimi etkili olduğundan bitki örtüsü Makilikdir.Ergene Havzasının bitki örtüsü ise Bozkır özelliklerine sahiptir.

Nufus yoğunluğu bakımından Türkiye’nin en kalabalık nüfusunu barındıran bölgesidir. Özellikle Çatalca-Kocaeli (İstanbul-İzmit) bölümünde ve Bursa yöresinde nufus çok kalabalıktır.

%30 luk Ekili – dikili arazi oranı ile Türkiye’de 1. sıradadır.İklimler arasında geçiş özelliğine sahip olduğu için tarım ürünleri çeşidi fazladır. Genel orman dağılımında %11,5 luk payı ile Türkiye’de 4. sıradadır.Kümes hayvancılığı ve ipek böcekçiliğinde ise 1. sırada gelir. Nüfus ve nüfus yoğunluğu, göç alma ve şehirleşme bakımından Türkiye sıralamasında en başta gelir. Sanayı tesisleri (%50) ve enerji tüketiminde 1. sıradadır.Ulaşım ağının en geniş olduğu bölgedir.Turizm gelirleri en yüksek olan bölgedir.Kıtalar ve denizler arasında geçiş özelliğine sahiptir.Marmara Bölgesi’nin yıllık sıcaklık değerleri ise, Ortalama sıcaklık: 14 -16 °C,En sıcak ay ortalaması : 23 – 25 °C
En soğuk ay ortalaması: 5 – 6 °C dir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile