Didem

Ege Bölgesi Yemekleri

Bu konu Didem tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Didem
Didem
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 3434
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:19

Ege Bölgesi Yemekleri

Jelibon
Ege Bölgesi Yemekleri
MİYANE ÇORBASI

Malzeme:
3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su.
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak içine un katılır. Karıştırılarak kavrulur. Az peMbeleşince üzerine sıcak su karıştıra karıştıra dökülür. Bir taşım kaynayınca indirilir.
TOP TARHANA
Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 -2.5 saat kaynatılır. Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir. İndirilir, ılık olarak yenir.

KARMA KATMA

Malzeme:
1 kg. Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur.
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur. Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır. Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir.

ET KÖFTESİ

Malzeme:
750 gr. Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr. Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir. Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır.

SURA

Kuzunun kaburga kısmı alınır. Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur. Dikilir. Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır. Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir. eti pişince içte pişmiş demektir. Çıkarılır. Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır. Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır.

KULAK ASI

Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir veya kıyma konur. Muskalama kapatılır. Kaynar suda pişirilir. Üstüne yağ dökülür. Yoğurt da katıldığı olur.

BAL KAYMAK

Birkaç gömeçli bal , bir kat kaymak 5-6 kat döşenir. Hafif ateşte pişirilir. Sonra baklava gibi kesilir , yenir.

KALBURABASTI (KALBUR TATLISI)

Malzeme:
1 kg. Un, 300 gr. Yağ, 2 bardak küllü su, 1.5 kg. Şeker, bir miktar soda.
Yapılışı:
Önce un hamur tahtası elenerek ortası açılır. Diğer tarafta yağ kızdırılarak ortası açılmış unun içine dökülür. Kaşıkla iyice halledilir. Küllü su ve soda ilavesiyle yoğrulduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır, kalbur üzerinde şekil verilerek hafif yağlanmış tepsiye dizilir. Orta hararette fırında piştikten sonra soğumaya bırakılır. Kızgın şerbet üzerine gezdirildikten sonra ağzı kapatılır. Hamur iyice tatlıyı içine alınca servis yapılır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile