Azize

Oruçluyken gusül abdesti bozulursa

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 11:01

Oruçluyken gusül abdesti bozulursa

Kayıtsız Üye
oruçluyken gusül abdesti bozulursa,
oruçlu iken gusül abdesti bozulursa oruç bozulur mu ?


Cevap: Oruçluyken gusül abdesti bozulursa

Deli Sevdam
Oruç tutarken gusul abdestin bozulduğunda ne yapılmalıdır

Konuyla ilgili olarak diyanetin yazısı

Oruçlu iken ihtilam olmak, oruç, itikaf, hac gibi ibadetlere zarar vermez. Ancak, en kısa zamanda gusletmesi gerekir

Daha uzun açıklama

İHTİLÂM

Sözlükte “rüya görmek, ergenlik çağına ulaşmak” anlamlarına gelen ihtilâm, dinî bir kavram olarak, buluğ çağına ulaşmak ve yetişkin erkek veya kadının uykuda orgazm olması, rüyasında cinsel tatmine ulaşmasını ifade eder.

Kur’ân-ı Kerîm’de ihtilâm kelimesi geçmemekle birlikte, kendisinin türetildiği hulum kelimesi ve çoğulu olan ahlâm, 5 âyette 6 defa geçmektedir. Bunlardan ikisi buluğ çağına ulaşmak (Nûr, 24/58-59), üçü rüya (Yûsuf, 12/44; Enbiyâ, 21/5) ve biri de akıl (Tûr, 52/32) anlamında kullanılmıştır.

İhtilâm, guslü gerektiren mânevî kirlilik hallerinden biridir. İhtilam olan kişi, gusletmeden namaz kılamaz, Kur’ân-ı Kerim veya Kur’ân’dan âyet okuyamaz ve bunlara dokunamaz, Kabe’yi tavaf edemez, camiye giremez. Oruçlu iken ihtilam olmak, oruç, itikaf, hac gibi ibadetlere zarar vermez. Ancak, en kısa zamanda gusletmesi gerekir. Bir kimse, rüyasında cinsel münasebette bulunduğunu görse de, uykudan uyandığında ıslaklık görmemesi halinde gusletmesi gerekmez. Buna karşılık, rüya gördüğünü hatırlamamakla birlikte, uyandığında meni görmesi halinde gusletmesi gerekir. Ancak görülen ıslaklığın meni mi yoksa başka bir şey mi olduğu hususunda şüpheye düşülmesi halinde ise, fakihlerin çoğunluğuna göre yıkanması gerekir, fakat Hanefîlerden Ebû Yûsuf’a göre, rüyasında ihtilam olduğunu hatırlamaması halinde gusletmesi gerekmez.

İhtilâm, kişinin çocukluk döneminden çıkıp, ergenliğe ulaştığının bir alameti olarak kabul edilmiştir. Böylece, akıllı olmak şartıyla, bütün hukukî ve dinî hükümler açısından tam ehliyete sahip olur. (İ.P.)

diyanet gov tr

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile