Asya

Amasyanın Hamamları

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:53

Amasyanın Hamamları

Deli Sevdam
Amasyanın Hamamları Nelerdir
Amasyanın Hamamları ve Özellikleri

Amasyanın Hamamları Hakkında Kısaca Özet Bilgiler

Amasyanın Tarihi Hamamları

Amasya’daki tarihî nitelikli hamamlar; ilk fetih yıllarında Danişmentler, sonrasında ise Selçuklular ve Osmanlılar zamanında yapılmış…

Mustafa Bey Hamamı

Amasya’nın Mehmet Paşa Mahallesi’nde, mahalleyle aynı adı taşıyan caminin arkasında bulunan Mustafa bey Hamamı; Yörgüç Paşazade Mustafa Bey tarafından, 1436 yılında yaptırılmış.

Kare planlı ve üzeri kubbeli hamamın; yine kare planlı soğukluk kısmının duvarlarında nişler bulunuyor. İki bölümden oluşan sıcaklık kısmında ise; birinci bölüm, dört kenarında, dört büyük nişi olan, merkezi kubbeli ve haçvari eyvanlı… İkinci bölümde halvet hücreleri bulunuyor ve üzeri, dört kollu haçlarla desteklenen, merkezî bir kubbe ile örtülü….
Hamamın arkasında ise; sarnıç ve külhan yer alıyor.

Kumacık Hamamı

Amasya’nın Bayezid Paşa Mahallesi’nde bulunan ve aynı zamanda Küçükağa Cami ve Medresesi’nin de vakfından olan Kumacık Hamamı; Küçük Kapıağası Ayazağa tarafından, 1494 yılında yaptırılmış.

Hamamın kuzey yönünde bulunan ve kare planlı, üzeri sekizgen ve yüksek kasnaklı bir kubbeyle örtülmüş "soyunmalık" kısmına, basık kemerli bir kapıdan giriliyor ve bunun önünde, küçük bir de sundurmalık bulunuyor. Soyunmalık üzerindeki kubbeyi taşıyan kasnağın altında, Türk üçgenlerinden oluşan bir friz yer alıyor. "Ilıklık" ve "sıcaklık" adı verilen bölümlere, soyunmalıktan geçiliyor. Köşelerinde halvet hücreleri bulunan, kare planlı sıcaklığın üzeri; dört yarım kubbenin desteklediği bir kubbe ile örtülü. Sıcaklık bölümünün sağında üzeri yıldız tonozlu bir mekan, solunda da yine tonozlu tuvaletler yer alıyor.

Külhan kısmı sıcaklığa bitişik olan hamamın tamamı ise; üstten, kiremitli bir çatı ile örtülmüş…

Paşa Hamamı

Amasya’nın Merzifon ilçesinde bulunan bu hamam; Kara Mustafa Paşa Külliyesi’ne ait olmakla birlikte, külliye tesisindeki bina bloklarına 400 metre uzaklıktaki, eğimli bir arazi üzerine inşa edilmiş.

Vakfiyesine ve inşa ferman kaydına göre, yapımına 1680 yılında başlanmış ve soyunmalık kısmının batı cephesindeki portalin yukarısında bulunan, iki satırlık, mermer kitabe kaydına göre de 1681 yılında tamamlanmış.

Plan bakımından asıl hâlini koruyan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 1971 yılında onarılan yapının duvarlarında, düzgün kesme ve kaba yontu taş ile tuğla malzeme kullanılmış. Mekânların “L” plan şeması içerisine yerleştirildiği hamamda; şemanın kısa kolu, kuzeye yerleştirilmiş soyunmalık ile onun hemen güneyindeki soğukluk bölümlerinden oluşuyor. Uzun kolu ise; soyunmalık–soğukluk mekânlarının doğu duvarı hizasından itibaren ve doğudan batıya doğru, "ılıklık", "usturalık", "sıcaklık", su deposu ve külhan olarak sıralanıyor ve kabaca bir dikdörtgen biçiminde uzanıyor.

Ayrıca; soyunmalık bölümünün batı duvarının güneyine yakın konumla, yaklaşık 2 metrelik bir çıkıntı yaparak, sıcaklık bölümündeki kuzey duvarının doğu kenarına bitişen ve tuvalet bölümlerine ait kütle; planda bir kademelenme meydana getiriyor.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile