lord

İnce Bağırsağın Yapısı ve Görevleri

Bu konu lord tarafından 1 ay önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
lord
lord
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4599
Yanıt Sayısı: 0
4 Ağustos 2024, 2:53

İnce Bağırsağın Yapısı ve Görevleri

Kayıtsız Üye
ince bağırsağın yapısı ve görevleri nelerdir ?


Cevap: İnce Bağırsağın Yapısı ve Görevleri

Deli Sevdam
İnce Bağırsağın Yapısı ve Görevleri

Yağların kimyasal sindirimi burada başlar. İnce bağırsağa gelen pankreas öz suyu ile yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirimi tamamlanır. Besinler ince bağırsakta en küçük moleküllerine kadar parçalanır. Bu moleküllerin ince bağırsaktan kan damarlarına geçmesi olayına emilim adı verilir. İnce bağırsak, sindirim sistemimizin en uzun bölümüdür.

İnce Bağırsak7- 8 m. Uzunluğunda, 2–3 cm genişliğinde olup, mide kapısından sonra gelen kısımdır. Yapısı mide gibi üç katlıdır: En dışta periton (zar), ortada kaslar, en içte bağırsak epiteli bulunur. İnce bağırsak kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir ki bu besinlerin bağırsak duvarından difüzyonu ve böylece de emilimi için uygun olan yüzey alanını arttır. Bu mikroskopik kıvrımlara mikrovilli denir.

İnce bağırsağın ana görevleri besinlerin sindirim ve emilimi, su ve tuz emilimi ve elektrolit ve su sekresyonudur. İncebağırsağın fonksiyonel birimi villus ve kript ünitesidir. İncebağırsak motilitesi karıştırıcı ve ilerletici hareketlerden oluşur. Emilimin olmadığı dönemde meydana gelen motor kompleksler ince bağırsak içeriğinin kolona doğru ilerletilmesini sağlar.Nörojenik ve myojenik nedenlerle meydana gelen ince bağırsak motilite bozuklukları kronik intestinal pseudoobstüksyon tablosuna neden olabilir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile