Derin

Mevlid Kandilinin Önemi

Bu konu Derin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Derin
Derin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8491
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 11:04

Mevlid Kandilinin Önemi

Kayıtsız Üye
mevlid kandilinin önemi nedir ?


Cevap: Mevlid Kandilinin Önemi

Deli Sevdam
Mevlid Kandilinin Önemi

Peygamberimizin doğduğu gecenin yıl dönümleri Mevlit Kandili olarak kutlanır. Genel kabule göre Peygamberimiz hicri 12 Rebiülevvel’de doğmuştur. Bugün kullandığımız miladi takvime göre Peygamberimizin doğum tarihi 20 Nisan 571’dir.

Peygamberimizin doğum günü, mübarek bir gündür. Çünkü Allah’ın bütün âlemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamberimiz o gün dünyaya şeref vermiştir.

Mevlit Kandili’nde, Peygamberimizin doğumunu anlatan Mevlit okutulur. Nisan ayının ikinci haftasında Kutlu Doğum Haftası olarak çeşitli etkinlikler ve programlar düzenlenir.

Mevlit, doğum anlamına gelir. Peygamberimizin doğumuna, bununla ilgili yapılan merasimlere, yazılan eserlere de "mevlit" denilmektedir.

Peygamberimizin doğduğu gece, bir takım mucizeler olmuş; Kisra’nın sarayındaki burçlar çatlamış, bin yıldan beri yanmakta olan kutsal ateş sönmüştü. Ayrıca, doğumu anında orada bulunan kadınlar da birtakım olağanüstü olaylara şahit olmuşlardı.

İslâm dünyasında mevlit merasimi ilk defa, Mısır’da hüküm süren Fatımîler (910-1171) tarafından tertiplenmiştir. Bu merasimler saraya ait olup, sadece devlet adamları arasında düzenlenmekteydi. Fatimîler, Hz. Ali ve Fatıma’ın doğum günlerinde de mevlit merasimleri tertip ederlerdi.

Selahaddin Eyyubî’nin eniştesi ve Erbil atabeği Melik Muzafferuddun Gökbörü tarafından 1200’lü yılların başında düzenlenen törenlerle Mevlit kutlamaları yaygınlaşmıştır. O dönemde uzun hazırlıklarla düzenlenen merasimler, bütün halkı kapsayan bir şekilde düzenlenirdi. Muzafferuddin, çevre bölgelerden bilgin ve din adamlarını Erbil’e çağırır ve kutlamalar gayet gösterişli bir şekilde kutlanmıştır.

Osmanlılarda da Mevlit Kandili kutlanırdı. Bu kutlamalar, III. Murat zamanında, (1588’de) resmi hale getirildi. Merasimler, belirlenmiş protokol kaidelerine uygun olarak sarayda düzenlenirdi. Ayrıca önceleri Ayasofya Camii’nde, sonraları ise Sultan Ahmed Camii’nde yapılan merasimlere, devlet erkânıyla birlikte halk da katılırdı.

Bu törenlerde, önce müezzin tarafından Kur’an-ı Kerîm okunur, bunun peşinden de vaazlar verilirdi. Daha sonra mevlithan kürsüye çıkar ve bir bölüm okuduktan sonra iner, ikinci mevlithan kürsüye çıkarak, okumaya devam eder ve belirlenmiş kaideler çerçevesinde mevlit kutlamaları son bulurdu. Bu resmi kutlamalar daha sonraları Diyanet aracılığı ile Radyo ve TV’lerde aynen sürdürülmüştür.

Peygamberimizin doğum gününde insanların ve toplumun yararına olan çeşitli hayırlar yapmak, eğitici öğretici çalışma ve etkinliklerde bulunmak en önemli yaşayan geleneklerimizdendir. Mevlit Kandili vesilesiyle Peygamberimizin yaşamı ve yaşamındaki önemli değerler toplumun gündemine getirilir, onun örnek ahlakı anlatılır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile