Derin

Hz.Muhammed’in Doğduğu Çevrenin Özellikleri Nelerdir

Bu konu Derin tarafından 1 ay önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Derin
Derin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8491
Yanıt Sayısı: 0
4 Ağustos 2024, 2:53

Hz.Muhammed’in Doğduğu Çevrenin Özellikleri Nelerdir

Kayıtsız Üye
Hz.Muhammed s.a.v. in doğduğu çevrenin özellikleri nelerdir ?


Cevap: Hz.Muhammed’in Doğduğu Çevrenin Özellikleri Nelerdir

Deli Sevdam
Hz.Muhammed’in Doğduğu Çevrenin Özellikleri Nelerdir

İslâmiyet’ten önce Araplar, henüz millet hâline gelemedikleri için; kabîleler hâlinde yaşıyorlardı. Her kabîle, diğerlerinden ayrı bir devlet gibiydi. Kabîle başkanına "Şeyh" deniyordu. Hicaz ve Yemen bölgelerinde bazı şehirler kurulmuşsa da, genellikle çöllerde çadır ve göçebe hayâtı geçiriyorlardı. Hicaz bölgesinde üç önemli şehir, Mekke, Yesrib (Medine) ve Tâif’ti.

Kabîleler arasında kan davası ve sınır anlaşmazlıkları gibi sebepler yüzünden savaş eksik olmazdı. Yalnızca yılın dört ayında (Muharrem, Recep, Zilka’de ve Zilhicce aylarında) savaşmazlardı. Bu aylara "haram aylar” denir. Bu aylarda, bütün kabîleler güvenlik içinde seyâhat edebildikleri için, genellikle büyük panayırlar bu aylarda kurulurdu. Mekke’nin hâkimi, Kâbe ve civârındaki putların koruyucusu oldukları için Kureyş kabîlesi, diğer bütün kabîlelerden saygı görürdü. Bu sebeple Kureyşliler, senenin her mevsiminde diledikleri yere seyâhat edebiliyorlardı.

Hicaz bölgesindeki panayırların en önemlileri, Mekke civârında kurulmakta olan Ukaz, Mecenne ve Zülmecaz panayırlarıydı. Bu panayırlara ülkenin dört bir yanından akın akın gelenler arasında satıcılar, şâirler, hatipler, falcılar ve çeşitli dinlere mensup kimseler de bulunuyordu. Tâif’le Nahle arasında kurulmakta olan Ukaz panayırında, şiir yarışmaları yapılır; beğenilip derece alan şiirler, Kâbe’nin duvarlarına asılırdı.

Pergamberimiz doğduğunda Müslümanlıktan önce, Arapların çoğunluğu putperestti. Yapmış oldukları bir takım heykellere ilâh diye tapıyorlardı. En önemli putlar, Hubel, Lât, Menât, Uzzâ, Vedd, Suva’, Yeğûs, Yeûk ve Nesr adlarını taşıyanlardı. Mekke’de Kâbe ve civârına 360 kadar put yerleştirilmişti. Her kâbîlenin ayrı bir putu, her putun özel bir ziyâret günü vardı. Böylece yılın her gününde putlarını ziyârete gelenlerle dolup taşan Mekke, bir ticâret merkezi olduğu kadar, putperestliğin de merkezi hâline gelmiş bulunuyordu.
Arabistan’da putperestlerden başka, Mûsevî, Hıristiyan, Mecusî (ateşe tapan) ve Sâbiî dinlerine mensup kimseler de vardı. Bunlardan başka, çok az sayıda, Hz. İbrahim’in tebliğinden o devre ulaşan dinî esasları benimsemiş tek Tanrı inancında olan "Hanîf"ler vardı. Nevfel oğlu Varaka, Cahş oğlu Abdullah, Huveyris oğlu Osman ve Sâide oğlu Kuss bunlardandı.

İslâmiyetten önce Araplar arasında okuyup yazma bilenlerin sayısı son derece azdı. Cömertlik, konukseverlik, sözde durma, düşmanları bile olsa kendilerine sığınanları koruma, cesâret.. gibi bazı iyi özellikleri yanında, soygunculuk, faizcilik, zenginleri üstün, fakirleri hor görme, içki ve kumar düşkünlüğü, kabilecilik gayreti ile kan dökme gibi son derece çirkin âdetleri de vardı. Özellikle köle ve kadınlara hiç değer vermezlerdi. Kadınlar, ölen kocasından, babasından ve diğer yakınlarından mirâs alamadıkları gibi, kendileri mirâs malları arasında, mirâsçılara kalırdı. Erkekler istedikleri kadar kadınla evlenebilirlerdi. Bazı kimseler kız çocuklarını diri diri kumlara gömecek derecede vahşet göstermişlerdi.

İslâmiyetin doğuşu sırasında yalnız Araplar ve Arabistan değil, bütün dünya, haksızlık, sefâhat ve cehâletin karanlığı içindeydi. Maddî ve rûhî sıkıntılar içinde bunalmış olan insanlık, bir önder, bir kurtarıcı beklemekteydi.


Cevap: Hz.Muhammed’in Doğduğu Çevrenin Özellikleri Nelerdir

Misafir Üye
tşk çok güzel ama bira uzun olmuş çok süper gerçekten


irem2
cevaplar biraz uzun ama yinede Forumlord yinede harikulade süper olağan üstü bir site teşekkür ederim çok güzel her ödevim olduğunda bu siteye giriyorum doğrusu


tarık
çok güzel fakat çok uzun 😀


Misafir Üye
ben 4 e gidiyorum ödevim için araştırdım kısa arıyodum kısa olsa olurdu.


Misafir Üye
Bu sayfa din içerikli din derslerine yardımcı


Misafir Üye
cevaplar biraz uzun ama yinede Forumlord yinede harikulade süper olağan üstü bir site teşekkür ederim çok güzel her ödevim olduğunda bu siteye giriyorum doğrusu


Misafir Üye
cevaplar çokkkk güzel ama biraz uzun ama yinede teşekkürler


Misafir Üye
hz muhammed in cocukluk yılları ile ilgili kısa bilgi


lara
yemin ederim dersim için çok önemliydi ama atlattım fakat çooook uzun


Misafir Üye
bende 4. sınıfa gidiyorum bence güzel bilgi vermişler ama kısa olsaydı daha iyi olurdu :-):-):-)


Misafir Üye
bende 4 e gidiyorum senle aynı fikirdeyim =)=)=)=):-):-):-):-)


Misafir Üye
çok güzel fakat çok uzun biraz kısa olsaydı iyi olurdu


zeynep
4. sınıfa gidiyorum bana lazım fakat çok uzun


hüsnü çoban
forumlord yine çok teşekkür ederim doğrusu her ödevde ya burası yada forumtr ye giriyom


Misafir Üye
Çok güzel ama uzun olmuş


Misafir Üye
Aynen bende 4 e gidiyorum her zaman bu siteye giriyorum

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile