Derin

Kandil Geceleri Ve Dini Bayramların Önemi

Bu konu Derin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Derin
Derin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8491
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:24

Kandil Geceleri Ve Dini Bayramların Önemi

Kayıtsız Üye
kandil geceleri ve dini bayramların önemi nedir ?


Cevap: Kandil Geceleri Ve Dini Bayramların Önemi

Deli Sevdam
Kandil Geceleri

Müslümanlıkta günler ve geceler birbirinden ayrılmaz. Hepsi Allah’a aittir. Hangisinde en çok iyilik yapılırsa, yapan için o gün en değerli olanıdır. Bununla birlikte her gün ve gece yapmamız gereken iyilikler, onları belli zamanlarda toplu olarak yapınca bir başka değer kazanırlar. Nasıl ki cemaatle kılınan namazın sevabı tek başına kılınan namazdan fazlaysa, toplu yapılan iyiliklerin sevabı da tek yapılanlardan fazladır.

Kutsal gün ve geceler, sevginin, merhametin, affetmenin ve bunlar yolu ile yücelmenin sebebi olur. Müslümanlar her zaman şefkatli, merhametli ve affedici olmalıdır. Fakat böyle olmayı unuttukları da olur. Kutsal gün ve geceler insanlara unutulan iyi davranışları hatırlatır.

Kandil gecelerimiz 5 tanedir.

1- Mevlid Kandili Gecesi:
Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) doğduğu gecedir. Hicri takvime göre Rebiulevvel ayının 12. gecesine rastlar. Bu gece camilerde, evlerde Kuran-ı Kerim ve mevlidler okunur, hatimler indirilir. Bunların sevabı Peygamberimizin ve bütün müslümanların ruhuna bağışlanır.

2- Regaip Kandili:
Recep ayının ilk cuma gecesi kutlanır. Regaip Kandili gecesi Allah’ın bağışı ve iyiliklerin peygamberimize verildiği bildirilmiştir. Bunun için müslümanlar dua ve namazla bu geceyi kutlarlar.

3- Miraç Kandili:
Recep ayının 27. gecesi Miraç Kandili’dir. O gece Peygamberimiz Hz. Muhammed Yüce Allah’ın izniyle meleklerin bile erişemeyeceği en yüce makama yükselmiştir. Bu kutsal gecede yine mevlitler okunur, dualar edilir, namazlar kılınır.

4- Berat Kandili:
Şaban ayının 15. gecesi Berat Kandili’dir. Berat kelimesinin anlamı “kurtulma” demektir. Bu gece Allah’a, Peygamberimiz Hz. Muhammed’e inanıp mümin olanların günahlarının bağışlanacağı müjdelendiği gecedir. Bu nedenle müminler günahlarının affı için Allah’a yalvarıp ibadet ederler.

5- Kadir Gecesi:
Kuran-ı Kerim’in Peygamberimize indirilmeye başladığı gündür. Ramazan’ın 27. gecesine rastlar. Bu gecede yapılan ibadetlerin değerinin içinde Kadir Gecesi olmayan 1000 geceden daha hayırlı olduğunu Cenab-ı Allah Kuran-ı Kerim’de bildirmektedir. Peygamberimiz bu gece şu duanın çokça okunmasını tavsiye etmiştir.

“Allahım, sen çok bağışlarsın, ihsanın boldur, bağışlamayı seversin. Beni de bağışla Rabbim.”

Dini Bayramların Önemi

Dini bayramlar, yeryüzünde yaşayan çeşitli dinlere mensup toplulukların belli bir tarihte, yılda bir kere bir veya birkaç gün sevinç gösterileriyle ve ayinlerle, ritüellerle kutladığı günlerdir. Müslümanlar her yıl iki dini bayram kutlar: 1. Ramazan Bayramı, 2. Kurban Bayramı. Dini bayramlar, ulusal bayramlardan farklı olarak ay takvimine göre düzenlendiğinden her yıl 10 gün erken gelirler. Bir insan ömründe (ortalama 70 yılda) dini bayramların bu dönüşümünü üç kere izleyebilir. Yani bir kışa, yaza veya baharlara gelen bayramları ömründe üç kere görebilir. Bayramın ilk gününden önceki güne arefe veya arife denir. Ramazan Bayramı, Şevval ayının birinci günü başlar, üç gündür. Kurban Bayramı, Zilhicce’nin 10. günü başlar, dört gündür. Bayram günü oruç tutulmaz, çalışılmaz (çalışanlara ücretleri iki kat ödenir), icra takibi yapılmaz, resmi yerler kapalıdır, herkes sevinç içinde eğlenir, fakat dini bayramlarda Latinlerdeki gibi festival ve faşing havası yoktur. Ayrıca, bayram gibi kutlama günleri vardır ki, bunlar daha yöresel, daha dar topluluklara mahsustur, Aşura veya Aşure kutlaması gibi yahut kandil günleri ( Mevlid, Regaib, Mirac, Berat, Kadir) gibi. Nevruz veya Nevroz, Nevrız denilen kutlama halk kutlamasıdır, resmi değildir. Özel olarak Müslümanlar Cuma gününü de bayram gibi telakki ederler. Hristiyanlar ise, pazar günü tatil ve ayin yaparlar. Noel, Paskalya, Azizler Günü, Meryemana, Göğe Çıkış bayramları Katoliklerin önemli bayramlarıdır. OrtodoksOrtodoks bayramını kutlarlar. Hint bayramları Makara sankranti, Vasant panchami, Sivarat, Holi’dir. Dini bayramlar, dini inanç ve ibadet çıkışlıdır. Ramazan Bayramı’nın oruç ve Kurban Bayramı’nın kurban ve hacla ilgili olması gibi.


Cevap: Kandil Geceleri Ve Dini Bayramların Önemi

Kayıtsız Üye
bayıldım bütün ödevlerimde yardımcı oluyor forumlord a teşkür ederimm çok güzel bir site ( sayfa) yapmışsınız…!


Kayıtsız Üye
Çok güzel bir site hele hele en güzeli dini bayramların önemi ile ilgili olanı idi.


misafir
bence çok iyi olmuş yapmanız


Kayıtsız Üye
çok güzel bu site din dersinden 100 aldım


misafir
süpperrrrrrrrr. ödevimde acaip yardımcı oldu. sağolun. :D:D:D:D


server
teşekür ederim projemde yardım etyin için

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile