aile

Nasreddin Tusi Hayatı Ve Eserleri

Bu konu aile tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
aile
aile
Bağımlı
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4612
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 7:09

Nasreddin Tusi Hayatı Ve Eserleri

Kayıtsız Üye
nasreddin tusi hayatı ve eserleri nelerdir isimleri lazım


Cevap: Nasreddin Tusi Hayatı Ve Eserleri

Deli Sevdam
Nasreddin Tusi Hayatı

Nasreddin Tusi Mohammad ibn Mohammad ibn Hasan 17.2.1201′de Güney Azerbaycan’ın Tus şehrinde doğmuş, 25.6.1274′te Bağdat’ta ölmüştür.

İslam dünyasının en büyük bilim adamlarından olan Nasreddin Tusi, Tus ve Nisapur’da okumuştur. Mantık, Ahlak, Felsefe, Astronomi ve Matematik kitapları yazmıştır. Ahlak-ı Nasıri adlı eseri İslam Dünyasında ilk sistematik ahlak kitabı olarak kabul edilmiş, orta ve yakın doğuda yüzyıllarca ders kitabı olarak okutulmuştur. Hayatının önemli bir kısmını, Hasan El-Sabahin örgütünün merkezlerinden biri olan ve çok iyi bir kütüphanesi olduğu bilinen, Alamud kalesinde araştırma yaparak geçirmistir. Bu kale 1256′ da Moğol Hükümdarı Hülagü han tarafından alındıktan sonra, Hülagü hanın müneccim başı olmuş, 1262′ den sonra da Marageh’de (Güney Azerbaycan’da, Tebriz civarinda) Hülagü hanın emriyle kurulan rasathanede arastırmalarini sürdürmüş ve bir ziç, Ziç-i-İlhani’ yi hazırlamıştır. Ziçler, astronomik hesaplar için gerekli olan, sinüs cetvelleridir.

Nasreddin Tusi’nin astronomi ile ilgili çalışmaları, Batlamyüs’den sonra Copernicus’un çalışmalarına kadar, astronomi hakkında en önemli çalışmalardan biri olarak kabul edilir. Rasathanenin kurulmasından sonra önemli faaliyetlerde bulunan Tusi, tanınmış İslam alimlerini burada topladı. Rasathanenin yanına kurduğu kütüphaneye çok sayıda kitap getirtti. Özellikle Bağdat ve Şam olmak üzere değişik yerlerden getirtilip toplanılan kitaplar bu kütüphanede bir araya getirtildi. Toplanan kitapların sayısının dört yüz bini bulduğu nakledilmektedir. Matematikle ilgili en önemli çalışması, düzlem ve küresel trigonometri ile ilgili çalışmalarıdır. Bu eserden sonra trigonometri, astronomi için bir araç olmaktan çıkıp, matematiğin bir ana dalı olmuştur. Bunun dışında, Yunanca’dan çeviri çok sayıda matematik kitaplarına izah ve yorumlar yazmış; bir sayının n. dereceden kökünü bulmak için çalışmalar yapmıştır. Batılı matematikçi ve astronomicilerin, eserlerinden en çok yararlandıkları islam dünyası bilim adamlarının başında Nasreddin Tusi gelir.

Eserleri

Başlıca Eserleri Şunlardır:

1. Ahlak-ı Nasiri: FarsÁa olarak İsmaililerle birlikte olduğu zamanda yazılmıştır.
Fakat fikir ve terminoloji daha sonra yeniden d¸zenlenmiştir.
2. Risalet¸íl-Muiniyye (Astronomi)
3. Tecrid¸íl-Akaid (kelam)
4. Kavaid¸íl-Akaid (kelam)
5. Esas¸íl-İktibas (mantık)
6. Mantık¸ít-TecrÓd (Mantık)
7. Evsafuíl-Eşraf (Tasavvuf)
8. Tasavvurat (Metafizik)
9. Zic-i İlhani (Astronomik-astrolojik cetvel)
10.Risale der İsbat-ı Vacib (Metafizik)
11.Risale-i İtik‚dat (Kelam)
12. Hall-i M¸şkilatiíl-İşar‚t: Fahrettin Raziye karşı İbn-i Sinaínın savunulması
13.Risaleti İlm-i Heyet (kozmografya)
14. Şerh-u Kitabiíl-İşare veít-Tenbihat
15. el-Cebr veíl Mukabele (matematik)
16. Fusul (Metafizik)


Cevap: Nasreddin Tusi Hayatı Ve Eserleri

Misafir Üye
harikasıın FORUMLORD 🙂


Misafir Üye
ödevime çok yardımcı oldun sağol 😀

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile