admin

Onurlu İnsan İle İlgili Kompozisyon

Bu konu admin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
admin
admin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 12501
Yanıt Sayısı: 0
22 Mayıs 2021, 7:46

Onurlu İnsan İle İlgili Kompozisyon

Kayıtsız Üye
onurlu insan ile ilgili kompozisyon örneği lazım


Cevap: Onurlu İnsan İle İlgili Kompozisyon

Deli Sevdam
Onurlu İnsan İle İlgili Kompozisyon

Onur ve onurlu insan…

Onur sözcüğünün anlamını bilmeyeniniz yoktur. Onur insana özgü bir özelliktir. Diğer canlılar için kullanamayacağınız bir özellik. Çünkü onur biyoloji üstü bir bilinç gerektiriyor. Gerçi ünlü filozof Albert Schweitzer tüm canlılığa ithafen "canlı olmanın onuru" kavramını kullanır. Ancak orada ifade edilen onur bu yazının konusu dışındadır.

Sözlük anlamına baktığımızda (insanın kendine karşı duyduğu saygı, şeref, öz saygı, haysiyet, izzetinefis. 2. Başkalarının gösterdiği saygının dayandığı kişisel değer, şeref, itibar) onurun, kendine saygıdan yola çıkılarak tanımlandığını görüyoruz.

İnsanın kendisine saygı duyması…

Çocukken insanın kendisine saygı duymasını bir türlü anlayamazdım. İnsan kendi kendine nasıl saygı duyar ki?

Evet, tanımda da gördüğünüz gibi, öz saygı diğer insanlardan bize yansır.

Onur birçok özelliği de içerisinde barındırır. Onurlu bir insan dendiğinde neler anlarız, bir bakalım:
Onurlu insan dürüsttür.
Onurlu insan özü, sözü birdir.
Onurlu insan adildir.
Onurlu insan alçakgönüllüdür.
Onurlu insan makama, mülke, paraya, pula tamah etmez.
Onurlu insanın özeleştirisi acımasızdır.
Onurlu insan diktir.

Onura sahip olmanın bedeli vardır. Örneğin onursuz insanların oyunlarına aynı şekilde karşılık veremezsiniz. Her şeyi bileğinizin hakkıyla elde etmeniz gerekir. Bunu hem de ayak oyunlarının bol olduğu, iş yapmayanın yapıyor gibi gözüktüğü, satılmışların etrafınızı sardığı bir ortamda yapacaksınız. Ve bileceksiniz ki onur para kazandırmaz, onur makam kazandırmaz.

Ancak son tahlilde insanlar ve diğerleri kimin ne olduğunu çok iyi bilirler…

Onursuz insanlar onurlu insanlar için çok tehlikelidir. Düşünün bu güne değin "kuyrukları apış aralarında gezenler" makam ve para ile satın alınabiliyorlar. Onurlu insanlar en büyük düşmanları, çünkü her gün onursuzluklarını hatırlatıyorlar bunlara. Kendileri güç (!) karşısında yerlerde sürünürken onurlu insanlar dik duruyorlar. Bunlar da şaşıyorlar ve öfkeleniyorlar:
Nasıl ya! Neden bunlar bana aman efendim, sepet efendim, demiyorlar? Neden yalakalık yapmıyorlar? Neden itiraz ediyorlar? Nasıl eleştirirler beni?

Ne yazık ki toplumumuzda onurlu kalmak, deyim yerindeyse insanüstü bir gayreti gerektiriyor. Zira onurunuzla yaşamak için Homo sapiens’e ait birçok özelliğinizi törpülemeniz, dizginlemeniz gerekiyor; egonuzu, hırsınızı, öfkenizi, saldırganlığınızı, aç gözlülüğünüzü…

Onur sözcüğünün olur olmaz her yerde kullanıldığını görürsünüz. Onurun zerresini taşımayan birileri, içi boş söylevlerde durmadan "onere eder" yekdiğerlerini… Amaç, amaç yekdiğerlerinin kullanılması… Zenginleşmek için, makam için, mülk için…

Onur çok değerlidir. Öyle olur olmaz yerde, olur olmaz şahıslar için söylenemeyecek değerdedir. Onurun zikredildiği çoğu söylevi "hamasi nutuk" olarak adlandırsak yanlış olmaz.

Bedeli ağırdır onurunu korumanın… Bu nedenle de o denli değerlidir; o denli büyüktür hazzı…
Tanrı herkese onurlu bir yaşam nasip eylesin…

Türker Savaş


Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile