Didem

Gıybet Nedir Kısaca

Bu konu Didem tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Didem
Didem
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 3434
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:39

Gıybet Nedir Kısaca

Kayıtsız Üye
gıybet nedir kısaca özet yazı lazım


Cevap: Gıybet Nedir Kısaca

Deli Sevdam
Gıybet Nedir Kısaca

Gıybet; "Bir kimsenin ayıbını arkasında söylemek veya aleyhine konuşmak" demektir. Türkçede bu kavramın karşılığı olarak "dedikodu" ve "çekiştirme" kelimeleri kullanılır.

İslam’da büyük günahlardan biridir. Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir.

Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz. Örneğin, herhangi bir haksızlığa uğramış birinin, sorununu, çözebilecek birine anlatması veya bir kişiyi ona zarar verebilecek birine karşı (iddia tahminlerle değil, bir bilgiye dayanıyorsa) uyarmak gıybet kapsamına girmez.


Cevap: Gıybet Nedir Kısaca

Misafir Üye
Abdullah bin mübarek hz ne demiştir.

Giybet edeceksen ana babanin giybetini et yabanciya gitmesin.

Kaynak : ömer işiktekin – kürsüden inciler sayfa 76


Misafir Üye
Kim başkasinin giybetini eder sonra da tövbe ederse , herkesten sonra onu sokarim cennete,ama tövbe etmezse herkesten önce sokarim onu cehenneme…

Kaynak : ömer işiktekin kürsüden inciler sayfa 126


Misafir Üye
Gıybet:Bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şekilde konuşmak demektir.
Haset:Bir kimsenin sahip olduğu mevki, şan, şöhret, mal, mülk gibi özelliklerini çekmemek bunlardan rahatsız olmak ve o kişinin elinden*bütün bunların gitmesine istemek demektir.


Yağmur
Islam’da büyük günahlardan biridir.Hucurat süresi 12. Ayette gıybet yapmak ölü bir insanın etini yemeye benzetilmistir.Kapalı söylemek, işaret etmek,yazı ile bildirmek gıybettir .Gıybet, insanın sevaplarini azaltır başkasının günahlarını kendisine verilmesine sahip olur. Bunları düşünmek Gıybet etmeye mani olur.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile