Asya

İstanbul Resimlerı

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:21

İstanbul Resimlerı

Jelibon
İstanbul Resimlerı
Eski Dünyanin merkezinde yer alan Istanbul tarihi abideleri ve sahane tabii manzaralari ile ünlü, önemli bir megapolistir.Asya ile Avrupa Kitalari”nin dar bir deniz geçidi "Bogaziçi" ile ayrildigi yerde, iki kita üzerinde kurulu tek sehirdir. 2500 yili asan bir tarihe sahip olan Istanbul, deniz ve karalarin kucaklastigi bu stratejik bölgede kurulusunu takiben önemli bir ticaret merkezi olmustu. Tarihi Istanbul sehri üç tarafini Marmara Denizi, Bogaziçi ve Halic”in sardigi bir yarim ada üzerinde yer alir. Burasi 3 dünya imparatorluguna, Roma, Bizans ve Osmanli Türkleri”ne baskent olmus,1600 yili asan bir süre boyunca 120 den fazla imparator ve sultan burada hüküm sürmüstür. Dünyada bu özellige sahip tek sehirdir.Gelisim sürecinde surlar her defasinda daha batiya insa edilerek sehir 4 defa genisletilmisti. 5 yy Roma devri surlari ile çevrili, 7 tepe üzerine kurulu Istanbul, Türk sanatinin saheser eserleri, buralara kondurulmus "taçlar" gibi,Sultan camileri ile süslüdür.Sehrin silueti her yönden güzel, muhtesem ve huzur verici bir manzaradir.Çok emin bir tabii liman olan Haliç sehrin gelismesinde önemli rol oynamisti. Ana yollarin denize ulastigi kavsak noktasinda yer almasi, kolay savunulur bir yarim ada, ideal iklim, zengin ve cömert tabiat, stratejik Bogaziçi”nin kontrolü gibi özellikler ve cografi konumunun dünyanin merkezinde bulunmasi Istanbul”un kismetidir.

Imparatorluklar baskenti oldugu siralarda, devlet ile birlikte dinlere de idari merkez olmus, Dogu Hiristiyanligi Patrikligi kuruldugu zamanlardan günümüze kadar bu sehirde üslenmis,Hiristiyan dünyasinin en büyük ilk kilise ve manastirlari buradaki pagan mabetlerinin üzerinde yükselmisti.
Istanbul”un fethini takiben yüz yil gibi bir sürede sanat eserleri camiler, saraylar, okul, hamam, ve diger tesisler sehri donatip Türk karakterine kavusturmus, harap halde mevcut kiliselerin bazilari da tamir ve tadil edilerek camiye çevrilmislerdi.

Osmanli Sultanlarinin Islam Dini”nin halifeleri oldugu 16 yy dan Cumhuriyetin ilk yili 1924 e kadar bu sembolünde merkezi Istanbul”dur. Yahudilik her liman sehrinde oldugundan daha fazla Istanbul”da yerlesmis,15 yy da Türk”lerin Ispanya”dan kurtarip getirdikleri de mutlu, yeni hayat tarzina bu sehirde baslamislardi.Istanbul,cami,kilise ve sinagoglarin yan yana mevcudiyetlerini sürdürdügü bir toleranslar merkezi olagelmistir. Osmanli Imparatorlugu çöküs yillarinda sehir, zengin, gösterisli bir çok eser ile süslenebilmis, saraylar Avrupa sanatinin tesirinde yapilmis, Halic”in kuzey yamaçlari Galata ve Beyoglu semtleri Avrupai kimliklerine bürünmüslerdi. Birinci Dünya savaslarinda taraf olan Imparatorluk çöküp yerine kurulan genç Cumhuriyetin baskenti Ankara”ya tasimasi, Istanbul”un önemini azaltmamistir. 2. Dünya savaslarini takip eden yillarda baslayan ve 1950 den sonra hizlanan plansiz gelisme eski sehrin dokusuna tesir etmis, maalesef ahsap yerlesim yerleri süratle yok edilirken her yer beton binalarla dolmustur. Disardan yapilan göçler ile nüfus patlamasina ugrayan Istanbul kisa sürede tarihi surlarin çok ötelerine tasmis, sur içi alanlar atölye, fabrika ve is yerlerinin istilasina ugramis, açilan ana arterler trafik için çözüm saglayamamis, alt yapi eksikliginden dolayi Haliç ilk kirlenen yer olmustu. 1980”li yillarda baslayan kurtarma hamleleri ile Istanbul tarihinde görmedigi bir yeniden yapilanma sürecine girer.Haliç kiyilarinda binlerce yapi istimlak edilerek kiyi boyu yesil kusakla çevrelenmis, Marmara Denizi kiyilari doldurularak park ve bahçelerle donatilmistir.Drenaj sistemleri tamamlanarak, atik sular fiziki ve biyolojik aritilmis, sehri çevreleyen denizlerin kirlenmesi önlenmis, hava kirliligi, artik dogal gaz kullanildigi için oldukça azalmistir.

Roma sehir surlari restorasyonlari baslatilmis, can damari Beyoglu yeni açilan bir cadde ile kurtarilmis, daha önceki yillara nazaran genel temizlik, bakim, çöp isleri Avrupa standartlarini yakalamistir. Çevre yollari Bogaziçi”ni 2 asma köprü ile geçerek kitalari baglarken, Avrupa yakasi hizli tramvay ve nihayet metro sistemine kavusmus, kiyilarda insa edilen deniz otobüsleri terminalleri ile deniz tasimaciliginda sürat ve konfor saglanmistir. Tarihi yarim adadaki bütün sinai tesisler sehir disinda yapilan modern sitelere tasinirken, yeni sehirler ve uluslararasi otobüs terminali de trafik yogunlugunu rahatlatmistir. Eski hapishane binasi ile sehrin betonarme ilk büyük yapisi 5 yildizli otellere çevrilerek turizme tahsis edilmislerdir. Sehir dogu-bati ekseninde Marmara kiyilari boyunca dinamik büyümesini tüm hizi ile sürdürmekte, gelismektedir.

ANADOLU HİSARI
[IMG]http://img383.imageshack.us/img383/4701/anadoluhisarfg0.jpgdolunay

ARNAVUTKÖY
[IMG]http://img383.imageshack.us/img383/3104/arnavutkyjc9.jpgdolunay

BEYLERBEYİ
[IMG]http://img383.imageshack.us/img383/5738/beylerbeyiez3.jpgdolunay

BOSTANCI
[IMG]http://img379.imageshack.us/img379/8691/bostancmn6.jpgdolunay

DOLMABAHÇE SARAYI
[IMG]http://img379.imageshack.us/img379/5594/dolmabahesarayjj0.jpgdolunay

BEYLERBEYİ SARAYI
[IMG]http://img147.imageshack.us/img147/3259/beylerbeyisaraylo1.jpgdolunay

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile