Asya

Saksı çiçeklerinin bakımı nasıl yapılır

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:45

Saksı çiçeklerinin bakımı nasıl yapılır

Kara Gözlü
Saksı çiçeklerinin bakımı nasıl yapılır

Bahçemiz varsa çiçek yetiştirmek zevkli bir uğraştır. Yalnız bahçeyle mi? Evin içinde veya balkonda da çiçek yetiştirebiliriz.
Çiçek sevginiz ve çiçeklerle ilginiz olduğuna göre bu konuda bilginizin bulunması da gerekir. Toprak saksılar kullanmak çiçeklerin ömrünü uzatır. Seramik ve sırlı saksılar toprağın havalanma oranını azaltacağından yararlı değildir. Saksıların dibinde mutlaka suyun akabileceği bir delik olmalıdır. Toprak saksının görünümünden hoşlanmıyorsanız, saksıyı daha büyük bir seramik saksının içine oturtabilirsiniz. Aradaki boşluğu da çakıl taşları ile doldurarak hoş bir görünüm verebilirsiniz

Saksılardaki Solucanlar: Saksılardaki solucanları ayıklamak için, saksıyı ağız hizasına kadar su dolu bir kaba koyunuz. Saksının içindeki toprak havasız kalacağından bütün solucanlar toprağın üstüne çıkar. Böylece solucanları toplayarak bitkinizi kurtarabilirsiniz. Saksı ve vazolardaki çiçeklerinizi ufak sineklerden korumak için eşit ölçüde odun kömürü külü ile karbonatı karıştırarak bitkinin yapraklarına püskürtebilirsiniz. Saksı çiçeklerinin diplerinde oluşan yabani otları mutlaka temizleyiniz. Bu otlar çiçeğin besinini alarak onun zayıf kalmasına sebep olurlar. Bu yabani otları topladığımızda köklerinden yeniden sürebilirler. Bunu önlemek için de toprağı ıslatınız ve yabani otu dikey olarak köküyle birlikte çıkarmaya çalışınız. En iyisi kök çıkarma aleti kullanmaktır.
Saksı Değiştirirken: Çiçeklerin saksılarını değiştirirken aşağıdaki noktalara özen gösteriniz.
Saksısını değiştireceğiniz çiçeği, değiştirme işleminden 2 gün önce bolca sulayınız. Hücreleri bol suyla dolacak çiçekler değiştirmeden dolayı zarar görmez. Son sulamadan 5-6 saat sonra değiştirme işlemini yapınız ki çiçeğin kökü çamur gibi olmasın.
Yeni saksı eskisinden biraz genişçe olmalıdır. Yeni saksının içini önce ıslatıp yıkamak gerekir.Yeni saksının altındaki deliğin önüne bir kiremit veya taş parçası koyarsak toprağın dışarı akması önlenir.

Eski saksıdaki bitkiyi toprağı ile birlikte çıkarıp alt kısmındaki çürümüş kök parçalarını yavaşça keserek temizleyiniz. Eski saksıdan çıkardığınız bitkiyi toprağı ile birlikte yeni saksının tam ortasına yerleştiriniz ve çevresinde kalan boşluğu yeni toprakla doldurunuz. Toprağı parmaklarınızla bastırınız. Bolca su veriniz. Saksıyı 2-3 hafta güneşten koruyunuz. Toprağı sürekli nemli bulundurun,ancak aşırı su vermeyiniz.

Saksı Çiçeklerinin Sulanması: Şehir suyundaki klor bazı çiçeklere iyi gelmeyebilir. Bu nedenle, çiçeklere vereceğiniz suyu musluktan aldıktan sonra bir gün ağzı açık bekletmek gerekir. En faydalı su ise yağmur suyudur. Çiçekleri sabah ya da akşam üzeri sulayınız. Çiçeklere dökeceğiniz su oda sıcaklığında olmalıdır. Sık ve çok sulamak çiçeklerin çoğu için zararlıdır. Parmağınızı toprağa 2 santim kadar daldırınız; nemli ise sulamayınız. Köklü bitkilerin saksılarını arada bir suya oturtarak alttan sulayabiliriz. Soğanlı bitkilerin suyunu ise üstten toprağına dökerek vermek daha uygundur.Yağlı yapraklı bitkilerin suyunu yapraklarını ıslatacak şekilde püskürterek verebilirsiniz. Saksılar sulandıktan sonra tabağa akan suyu tekrar bitkiye verebilirsiniz. Bu su toprağın besleyici maddelerinden süzülerek geldiği için çiçeklere çok yararlıdır. Oda ve salonlarda yetiştirilen çiçekleri azar azar olarak kışın haftada iki defa, yazın ise haftada üç defa, ama bolca sulamalıdır.

Bahçe ve saksılarda kullandığımız gübreden hayvan gübrelerini sonbaharda, suni gübreleri ise ilkbaharda kullanmak uygundur.
Saksı çiçekleri için toprak büyük önem taşır. Saksı topraklarını her sene gübrelemek gerekir. Şubat ile nisan ayı arası gübreleme için uygundur.
Saksı çiçeklerinin çoğu için funda toprağı yararlıdır. Bu toprağa az oranda yıkanmış ince kum karıştırmak uygundur.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile