Asya

Nasıl pilot olunur? pilot lisansı nasıl alınır?

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:45

Nasıl pilot olunur? pilot lisansı nasıl alınır?

Kara Gözlü
Nasıl pilot olunur? pilot lisansı nasıl alınır?

Ülkemizde havacılıkla ilgilenenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır ve havacılıkla ilgilenen insanların çoğu meslek olarak Hava Yolu pilotluğunu seçmek istemektedirler.Ancak ülkemizde nasıl Hava Yolu pilotu olunacağına dair yoğun bir bilgi eksikliği göze çarpmaktadır.Bu yoğun bilgi eksikliklerini gidermek amacıyla Türkiyede nasıl Hava Yolu pilotu olunur sorusuna cevaben bilgiler derledim.

Günümüzde,Türkiye’nin hava yolu pilotu ihtiyacını, gün geçtikçe artan sayılarla karşılayan en önemli kaynaklardan bir tanesi de özel uçuş okullarıdır.ben bu yazımda her geçen gün önemi artan bu özel uçuş okullarındaki eğitime değineceğim.

Öncelikle temel olarak ne tür pilot lisansları vardır onları tanıyalım. 3 tip pilot lisansı vardır.
Bunlar;

PPL (hususi pilot lisansı)

CPL (ticari pilot lisansı)

ATPL (hava yolu nakliye pilotu lisansı)

Ayrıca bu pilot lisanslarının haricinde alınması önemli olan bir sertifika daha vardır.Hava yolu nakliye pilotu olmak için alınması zorunlu olan bu sertifika IR (aletli uçuş yetkisi) sertifikasıdır.

Hava Yolu pilotu olmak için CPL + IR + ATPL lisansına sahip olmak gerekmektedir. Bu 2 tip lisansı ve aletli uçuş yetkisi sertifikasını veren, sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından yetkili kılınan bir çok özel uçuş okulları mevcuttur. Bu okullarda alınacak eğitimle Hava Yolu pilotu olunabilir.

Lisansları almak için yapılan eğitimlere bakarsak PPL için en az 45 saat uçuş ve 108 saat civarında teorik eğitim almak,CPL için en az 200 saat uçuş ve 200 saat civarında teorik eğitim almak zorunludur.IR için 50 saat uçuş ve 200 saat teorik eğitim verilmektedir. ATPL (modüler) lisansı ise sadece teorik eğitimden mevcuttur. Bunun için

PPL lisansına sahip olan pilotlar için 650 saat

CPL lisansına sahip pilotlar için 450 saat

IR yetkisine sahip pilotlar için 450 saat eğitim gerekmektedir

Özel uçuş okullarında, pilot lisansları ve aletli uçuş yetkisi için alınan teorik eğitimler ve uçuşlar sonucunda, pilot adayı,lisansları ve sertifikayı almak için sivil havacılık genel müdürlüğünce açılan sınavlardan ve sivil havacılık genel müdürlüğünce görevlendirilen kontrol pilotu ile çıkılan uçuşlardan başarılı olmak zorundadır.

Şimdi genel olarak bütün bu lisanslara ve aletli uçuş yetkisine sahip olmak için ne şartlar gerekiyormuş onlara bakalım;

Hususi pilot lisansı (PPL) almak için müracaatlarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) En az 18 yaşında olmak.
b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.
c) SHGM tarafından veya SHGM ce yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezleri tarafından düzenlenmiş geçerli 1 veya 2 nci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.
ç) SHGM tarafından yetkilendirilmiş olan Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
d) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş eğitiminin tamamlanmasından sonra 6 ay içinde girilecek yetenek testinde başarılı olmak.
e) Gece uçuşu yetkisi isteniyorsa gerekli eğitimleri almış olmak.
f) Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.

Ticari pilot lisansı (CPL) almak için müracaatlarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) En az 18 yaşında olmak.
b) En az lise veya dengi okul mezunu olmak.
c) SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1. sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak.
ç) SHGM tarafından yetkili kılınmış uçuş eğitim organizasyonlarında gerekli teorik bilgi ve uçuş eğitimini başarıyla tamamlamış olmak.
d) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş yetenek testinde başarılı olmak.
e) Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak.

Hava yolu nakliye pilotu lisansı (ATPL) almak için müracaat edenlerde aşağıdaki şartlar aranır:

a) En az 21 yaşında olmak,
b) En az lise veya dengi bir okul mezunu olmak,
c) SHGM tarafından düzenlenmiş geçerli 1 inci sınıf sağlık sertifikası sahibi olmak,
ç) CPL(A) ve çok motor IR(A) sahibi olmak,
d) SHGM tarafından yetkilendirilmiş Uçuş Eğitim Organizasyonlarında gerekli teorik bilgi eğitimini tamamlamak,
e) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş kontrolünde başarılı olmak,
f) Bu Yönetmelikte belirtilen uçuş tecrübesine sahip olmak,
g) MCC kursu görmüş olmak.

Aletli uçuş yetkisi (IR) almak isteyen adaylarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) İlgili sınıfta geçerli sağlık sertifikasına sahip olmak.
b) SHGM tarafından onaylı bir programa uygun olarak, onaylı bir uçuş eğitim organizasyonunda teorik bilgi ve aletli uçuş eğitimi almak.
c) Aletli uçuş eğitimi; hususi pilot veya ticari pilot lisansına sahip bir pilot tarafından SHGM tarafından onaylı bir uçuş eğitim organizasyonunda alınabileceği gibi, sıfırdan başlayan ve devamlılık isteyen entegre bir kurs takip edilerek ticari pilot sertifikası ile birlikte de alınabilir.
ç) Teorik bilgi sınavlarında ve uçuş kontrolünde başarılı olmak.
d) IR(A) için müracaat sahibi, gece yetkisini içeren PPL(A) ya da CPL(A) sahibi ve sorumlu pilot olarak uçulmuş 50 saat seyrüsefer uçuşu tecrübesine sahip olmalıdır. IR(A) için helikopter seyrüsefer tecrübeleri de kredilendirilir. Bunun için en az 10 saati uçakta olmak kaydıyla helikopter seyrüsefer uçuşunun 40 saati kredilendirilir.

Sonuç olarak yurt dışında Hava Yollarına Pilot yetiştirmede en önemli kaynak olan özel uçuş okulları ülkemizde de gün geçtikçe önem kazanmaktadır. yıllardan beri askeri kökenli pilotlarla ayakta kalmaya çalışan Havayolu şirketleri günümüzde özel uçuş okullarından mezun olan pilotları kadrolarına katmakta ve askeri kökenli pilot alımını gün geçtikçe azaltmaktadırlar.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile