Kara Gözlü
ege denizinde balık avı ile bilgiler
EGE’DE OLTA BALIKÇILIĞI
Balık tutma teknikleri konusundaki bazı bilgiler sayesinde bu keyfi doruğa ulaştırabilirsiniz. İşte size Ege’de olta balıkçılığı yapmanın püf noktaları:
* Mercan hafif vurur, oltası üç iğneli, kurşunu 60-70 metre derinlikte bile misinaya kalama verdirmeyecek kadar ağır olmalıdır.
* Mercan avında kurşunun dibe değdiğini hissetmeli, oltaların (iğnelerin) uçlarını açıkta bırakmalısınız. Zaten gerisi kendiliğinden gelir. Çoğu zaman vuruşu bile hissedemeden 2-3 mercan oltanıza takılmış olur.
* Mercan için güneşin doğuşundan en az 1 saat önce av yerinde olun. Güneşin doğuşuna 10 dakika kalana kadar neredeyse çekilen her balık mercan olur.
* Güneş yükselmeye başladıktan sonra mercanlara çipuralar katılır.
* Derin suda yapılan mercan ve çipura avı sırasında teknenin bir yanından da, 15 kulaça sarkıtacağınız çaparilerle (çok iğneli tüylü oltalarla) uskumru ya da kolyoz yakalayabilirsiniz.
* Çaparinin tüylerine uygun spreylerle, balığa cazip gelecek kokuyu vermek uskumru ya da kolyoz yakalama şansınızı çok arttırır.
* Yazın, akşam suyunda kalamar avı idealdir. Çünkü üşüme olayları yoktur. Kalamar avını fosforlu özel oltalarıyla gece de sürdürebilirsiniz.
* 2-4 kuvvetindeki havalar ile puslu, kapalı, çisentili havalar, balık avı için idealdir. Ayrıca, poyraz fırtınası alımı (öncesi) ile lodos fırtınası kalımında (sonrası) balık avı daha zengin olur