Asya

Turna balığı avlamaya dair herşey turna avı takımları misina

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:45

Turna balığı avlamaya dair herşey turna avı takımları misina

Kara Gözlü
turna balığı avlamaya dair herşey turna avı takımları misina

Turna avı, tatlı su balık avında en zevkli avlardan birisi olarak kabul edilir. Mücadeleci ve agresif yapısı, onu sportif avcılık alanında tatlı su zirvesine taşımıştır. Lezzetli eti de bu ava apayrı bir tat katar.

Turna bir önceki paragrafta belirttiğim gibi çok agresif bir yapıya sahip olmasına rağmen, günün her saatinde ayni verimde av vermez. En verimli av verdiği dönemler oğlen vaktidir. Ancak tecrübelerim av saatlerinde de kaymalar olabileceğini gösterdi, örnek olarak bu günlüğe yazdığım 10 Haziran 2006 avını gösterebilirim. Ek bilgi olarak verelim, turnaların çekilmeye başladığı arenayı, güneş batarken sudaklar (eğer ortamda mevcutsa) doldurur.

TAKIMLAR
Kullanılan kamış/makine çeşitleri tekneden avlanılıyorsa tercihen orta-ağır/ağır refleksli baitcasting takımlar ya da orta refleksli spinning takımlardır.

MİSİNA
Turnaların çok keskin dişleri vardır ve bu sebeple misinaların kopma ihtimali oldukça yüksektir. Benim tavsiyem, orgülü misina kullanımıdır. Örgülü misinaların kalın olanlarının balıklar tarafından görülebilme ihtimali olsa da, ince örgülü misinalar yeme monofilament/konvansiyonel misinadan çok daha fazla hareket etme imkanı sağlar ve balıklar tarafından farkedilmezler. Öyle ki ben ince örgülü misinaları, denizlerin uyanık avcıları çipuralara karşı bile, beden olarak kullanıyorum. Tabii turna avında beden ve oltanın bütünü ile örgülü misinalardan oluşmasında fayda vardır.

YAPAY YEMLER
Turna avında kullanılacak yapay yemleri, kıyıdan yapılan avlar için yapay yemler ve tekneden yapılan avlar için yapay yemler olmak üzere 2 kategoriye ayırmalıyiz.

KIYIDAN YAPILAN AVLAR İÇİN YAPAY YEMLER:
1) KAŞIKLAR:

Kıyıdan turna avında, Türkiye’ de yaygın olarak söğüt yaprağı tarzı kaşıklar ve döner kaşıklar (Mepps) kullanılır.

Söğüt yaprağı kaşığa güzel bir örnek, Alba Star’ ın 503 desenli turna kaşığıdır. Burada tavsiyem yanlış anlaşılmasın, ben sadece Alba’ nın bu kaşığını örnek olarak veriyorum, piyasada inanıyorum başka kaliteli kaşık modelleri de mevcuttur.
Benim naçiz tavsiyem, turna avında en iyi metodun hem kullanışlılık olarak, hem de hesaplı olması dolayısı ile sabit kaşık (söğüt yaprağı kaşık buna bir örnektir) kullanılmasıdır. Eğer kullanmak istediğimiz yapay yem döner kaşık ise, özellikle iyi bir marka olmalıdır çünkü bu kaşık yaralı bir deniz canlısı veya böcek taklidi yapar. Suya düşer düşmez dönmeye başlamalıdır ki, avcının dikkatini çekebilsin. Öyle ki rastgele mail grubunda, bazı amatör balıkçılar gördükleri suda seyreden meppsleri bazen böcek zannettiklerini belirtmişlerdir. Mepps, döner kaşıklar alanındaki üstünlüğü ve bir ilk olması sebebiyle amatör balıkçıların jargonunda döner kaşıklara genel olarak verilen ad olmuştur, aynı rapala gibi.

Döner kaşıkların biraz daha büyük ve tüylü olanlarına da bucktail adi verilir. Mepps tarzı döner kaşıklara göre daha büyük olduklarından, daha büyük boylarda turnaların avı mümkündür.
2) DIPTEN ILERLEYEN YAPAY BALIKLAR:

Kıyıdan yapılan avlarda, Rapala’ nın Husky Jerk modeli, özellikle ABD’ deki amatör balıkçılara orta boy altı turna avlarında şiddetle tavsiye ederim (çünkü ABD de kaşık hemen hemen hiç yok.). Husky Jerk, özellikle kıyıdan kullanılan dip yapay yemleri arasında turna avında rakipsizdir. FT kodu ile üretilen Fire Tiger ve CLN kodu ile üretilen Clown renkler her türlü ışıkta iyi iş yapar. G kodlu (Gold) rengi gündüz, SB (Silver Blue) ve S (Silver) renkler de güneşin bulutların arkasında kaldığı, kapalı havalarda tercih edilen renklerdir. Renk seçimleri konusunda bu kriterler tüm yapay yemler icin geçerlidir. Tavsiye edeceğim boylar, HJ-10 ve üzeridir. Yakalanabilecek balık boyu ile yapay yemin büyüklüğü her zaman olmasa da genel olarak doğru orantılıdır. Husky Jerk’ ten başka turna avında kullanılabilecek yapay balıklar olsa da (Super Shad Rap, Deep Down Husky Jerk gibi) bu yemler daha dipten yüzdüğü için takılmalar artacaktır.
3) YUZEYDEN ILERLEYEN YAPAY BALIKLAR:
Turna avında kullanılan yapay yemler olabildiğince büyük olmalı ve genelde yapay yemin büyüklüğü ile goğru orantılı olarak da fiyatları da artmaktadır. Tabii kıyıdan yapılan avlarda dipten giden yapay yemlerin takılması, hatta takılmasa bile takılmaktan daha kötü bir olay olan, yapay yemin yıpranması olasıdır. Dipten seyreden bir yapay yemin en önemli parçası, ağız bölgesindeki yüzgectir. Burada olaşabilecek en ufak bir deformasyon, yapay yemin yüzüş dinamiklerini etkileyecektir. Bu sebeple zaten ben turna avında kıyıdan yapılan avlarda kaşık ve yüzen yapay yem kullanımını tavsiye edebilirim. Yüzen yapay yemlerden kullandığım bir örnek vereyim: Turbo Jack.
Arkalarında bulunan döner yüzgec, yaralanmış bir balık görüntüsü oluşturduğundan, bu yemler turna avlarında yaygın bir şekilde kullanılır. Takılma ve deformasyon şansı da çok düşük olduğundan, ekonomik bir çözüm olarak önerilebilir. Bu yemler husky jerk tarzı yemlere gore ağır olduğundan, ağır casting takım kullanımı gerekmektedir.
TEKNEDEN YAPILAN AVLAR ICIN YAPAY YEMLER:

Kıyıdan yapılan avlarda kullanılan hemen hemen bütün yapay yemler, tekneden yapılan avlarda da kullanılır. Ancak, derin sularda avlanmak mümkün olduğundan daha dipten ilerleyen yapay balıklar kullanılabilir.
Shad Rap: Türkiye’ de bulunan Shad Rap ler’ in genellikle modelleri çok ama çok hafiftir (örnek, 7 gram, 14 gram, …), hızlı aksiyonlu kamışlar kullanmayı gerektirmektedir. Bu sebeple küçük Shad Rap’ leri turna avında pek tercih etmemek gerekir. Turna avında yaygın olarak daha büyük ve daha derinden giden Super Shad Rap’ ler kullanılır. Turna avı için dizayn edilmiş Super Shad Rap’ lere göz atalım:
Super Shad Rap: Super Shad Rap örneğini yine ben belirli bir sınıf yemi tanıtmak için örnek olarak verdim. Türkiye’ de yaygın olarak bulunan Shad Rap’ lerin aksine, bu tarz yemlerden Turkiye’ de rastlamadığım Polonyalı firmaların yaptığı yemler gerçekten çok tercih edilir. HRT’ nin Polish Perch’ i cidden turnaların dayanamadığı bir yemdir ki ben bunu test ettim ve 10 Haziran 2006 avımda onayladım. HRT POlish Perch’ in resmini aşağıda görebilirsiniz:

Derinden seyreden yapay yemleri tabii ki kıyıdan da kullanmak mümkündür. Ben iskelelerden yapay yem atıyorum ve kullandığım yapay yemler dipteki taşlara çarpmadı ve zedelenmedi. İşte bu sebeple yapay yemi attığınız bölgenin derin olmasına özen göstermelisiniz.
Hazır yemleri de Rapala Düğümü ile bağlamanızı tavsiye ederim.

Son uyarı olarak belirtmeliyim ki, kesinlikle balığı kıyıya ya da tekneye almak için yanınızda bir fileli kepçe bulundurun. Turna çok ama çok mücadeleci bir balıktır.

Turnayı yakalar yakalamaz, muhakkak filetosunu çıkartın. Çünkü kemikleri etin içine geçiyor. Balığın öldüğüne emin olduktan sonra keskin bir bıçakla (fileto bıçağı olarak adlandırılırlar) filetosunu çıkarabilirsiniz. Bu arada karın bölgesindeki et, yayın avı için çok elverişlidir. Unutmayın, turna tatlı sularda sudak da dahil olmak üzere birçok balığa üstünlük kurmuş olsa da, yayınlara karşı bu üstünlük söz konusu değildir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile