Asya

Yarı otomatik av tüfeğini kullanma esasları

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:45

Yarı otomatik av tüfeğini kullanma esasları

Kara Gözlü
yarı otomatik av tüfeğini kullanma esasları

1.KURAL: TÜFEĞİN NAMLU UCUNU HER ZAMAN GÜVENLİ BİR NOKTAYA DOĞRULTUN. TÜFEĞİNİZİ GÜVENİLİR OLMAYAN BİRŞEYE ASLA YÖNELTMEYİN !
Bu en önemli tüfek emniyeti kuralıdır. Güvenli Nokta, kazara oluşan bir ateşlemenin sizde ve başkalarında yaralanmaya yol açmayacağı bir yöndür. Ateş etmek istemediğiniz herhangi bir şeye asla tüfeği doğrultmayın. Tüfeğinizin namlusunu asla vücudunuza veya bir başkasına doğrultmayın. Özellikle tüfek doldurma ve boşaltma sırasında tüfeğin doğrultusunu dikkatli seçin. Şok değiştirme sırasında asla namluyu vücudunuza doğru tutmayın veya tüfeği yerde dik tutarak şok değiştirmeyin. Namluyu sökerek veya mekanizmayı açarak şok değiştirin. Her tüfeğe doluymuş gibi davranın. Tüfeğinizin dolu olmadığından emin olmanın tek yolu, fişek yatağını açarak fişek yatağının içinde fişek olmadığını görmenizdir. Tüfeğiniz boş olsa bile, namlunun nereye doğrulduğunu takip etmeyi alışkanlık haline getiriniz.
Kural basittir. Tüfeğinizi güvenli bir noktaya doğrulttuğunuz sürece kaza sonucu patlama bile olsa kimse yaralanmayacaktır.

2.KURAL: TÜFEK KULLANILMAYACAKSA BOŞ OLMALIDIR.
Avcılar ve sporcular tüfeklerini sadece hedef yerinde doldurmalıdır. Tarlada veya poligonda iseniz, tüfeği doldurun ve atışa hazır olun. Tüfeği asla göremediğiniz bir yerde bırakmayın ve mümkünse kendiniz tutun. Atışı bitirdiyseniz, tüfeği boşaltın. Yani aracınıza, kampa ve eve götürürken mutlaka tüfek boşaltılmış olmalıdır. Unutmayın ki, “tüfeği boşaltmak” demek, tamamen tüfek içinde fişek kalmaması demektir. Yani fişek yatağında ve namluda hiçbir şekilde fişek kalmadığına emin olun.
Tüfeği taşımadan veya bir başkasına vermeden önce, fişek yatağında, gövde içinde ve şarjör içinde fişek kalmadığına kesinlikle emin olun. Tüfeği kullanmıyorsanız, çalışma sistemini açık pozisyonda tutun. Son kullanan siz bile olsanız, asla bir tüfeği boşmuş gibi düşünmeyin. Mutlaka kontrol edin.
Dolu bir tüfek taşırken aklıselim olun. Eğer kazara atışa sebep olan bir durumdaysanız, yani ağaca çıkarken, çiti geçerken, nehri geçmeye çalışırken ya da genel olarak bir engeli aşarken, önce tüfeği boşaltın. Asla dolu bir tüfeği kendinize veya bir başkasına doğru çekmeyin veya itmeyin. Asla dolu bir tüfeği kılıfta, kutuda veya çantada taşımayın.
Güvenli taşıma kadar önemli olan bir kural da güvenli depolamadır. Tüfeği dolu olarak depolamayın ve tüfeği sizin bilginiz olmadan asla dokunulamayacağı emniyetli bir yerde tutun.
Etrafınızda çocuklar varsa özel bir dikkat gösterin. 18 yaşın altındaki çocukların ve diğer yetkili olmayanların tüfeğinize ulaşmamaları sizin sorumluluğunuzdadır. Herhangi bir kaza ihtimalini önlemek için tüfeğinizi boşaltıp kilitleyin ve mutlaka mühimmatı, anahtarı farklı olan ayrı bir yere kilitleyin. Tel kablo veya şifreli kilitler gibi tüfek üstündeki basit kilitler yetersizdir. Çelik silah kasalarında tüfeğinizin kilit altında tutulması, çocuk veya yetkisiz şahıslar tarafından kullanılması ihtimalini düşürür.
Çocukların en çok ilgi gösterdikleri silahlardır. Bu insanın doğasında var olan bir ilgidir ki, uygun dikkat gösterilmezse sonuçları trajik olur. Çocukların girmesini engelleyen yerlere veya kilitli silah kasasında tüfeği depolayın. Mühimmat, tüfeğinizden ayrı bir yere depolanmalı ve kilitlenmelidir. Tüfeğinizi ve mühimmatı asla banyo, yatak altı gibi yerlerde depolamayın.
Unutmayın ki, çocukların ve silahları bilmeyen insanların tüfeğinize ve mühimmata ulaşmalarına engel olmak sizin sorumluluğunuz altındadır.

3. KURAL: TÜFEĞİNİZİN EMNİYET SİSTEMİNE ASLA GÜVENMEYİN. EMNİYET DÜĞMESİ VE DİĞER MEKANİK ÇÖZÜMLER ASLA EMNİYETLİ KULLANIM İÇİN YETERLİ DEĞİLDİR.
Tetik üstünde kuvvet var yada yok olsa da, tüfeğiniz her an ateş alabilirmiş gibi davranın. Tüfeğiniz, performansı ve emniyeti en yüksek seviyede olacak şekilde tasarlanmıştır. Fakat tüfeğinizin emniyet sistemi de her mekanik sistem gibi çalışmayabilir, arızalanabilir.
İstatistiklere göre insan hatası, tüfek emniyetinin çalışmamasındaki en büyük sebeptir. Yanlışlıkla tüfek emniyette değildir veya tüfek emniyeti açık zannedebilirsiniz veya siz farkında olmadan emniyet kapalı hale getirilmiş olabilir. Veya tüfekte bir fişek olmasına rağmen tüfeğin boşaltılmış olduğunu düşünebilirsiniz. Emniyet, aklıselim olmanın asla alternatifi değildir. Emniyet sistemi, tüfeği uygun şekilde taşımanız için bir destektir.
Atış yapmaya hazır olana kadar tetiğe dokunmayınız. Tüfekte dolum veya boşaltma yaparken parmaklarınızı tetikten uzak tutunuz. Emniyet “AÇIK”, “KAPALI”, veya emniyet “AÇIK” – “KAPALI” arasında bir konumda ise tetiği çekmeyiniz.
Tüfeğin emniyetinin çalışmasını ve tam olarak nerede olduğunu anlamak için kullanma kılavuzunu okuyun. Emniyet açıkken bile dolu tüfeğin ve namlu yönünün kontrolünü sağlayın. Dikkatsiz taşımaya sebep olmamak için, sadece tüfeğin emniyet sistemine güvenmeyin. Tüfeğinizde arıza veya varsa parça değiştirme veya tamirat yapıldıysa, emniyet açık bile olsa ateş edebilir. Unutmayın, siz ve sizin emniyetli tüfek taşıma ve kullanma alışkanlıklarınız en iyi emniyet sistemidir.
Kazanın önlenmesi için sadece emniyet mekanizmasına güvenmeyin. Tüfeğinizin emniyet özelliklerini bilmeniz ve kullanmanız mühimdir, fakat kazalar en iyi şekilde bu kılavuzdaki güvenlik kuralları içinde bahsedilen güvenli kullanım prosedürlerini takip ederek önlenebilir. Bu tüfeğin veya başka bir silahın uygun kullanımı ile kendinizden emin olmak için lütfen bu konuda uzman olan bir eğitmenden kurs alınız. Bölgenizdeki Avcılar Derneği ile temas kurunuz.
4. KURAL: HEDEFTEN VE HEDEF ARKASINDA NELER OLDUĞUNDAN EMİN OLUN. ASLA SUYA VE SERT BİR YÜZEYE ATEŞ ETMEYİNİZ.
Su yüzeyine ve kaya veya duvar gibi sert yüzeylere atış yapmanız, saçmaların parçalanmasına ve yansımalara yol açarak çevrenizdekilere zarar vermenize veya istenmeyen sonuçlara yol açabilir.
Boşa bir atış yapmak isteyebilirsiniz, fakat atışınızın nereye varacağını ve nereye çarpacağını bilmeden atış yapmayın. Sesini hissettiğiniz bir hareketlenmeye veya renk değişiminde atış yapmayın. Kamuflaj elbiselerindeki bir avcı, hisleriyle hareket eden bir avcı tarafından hedef olabilir. Tetiği çekmeden önce, hedefinizden ve ardında neler olduğundan emin olun. Atış arkasında, onu durduran bir tepe yamacı veya kum gibi yoğun bir malzeme olduğundan emin olun.
Unutmayın, saçmalar bazen inanılmaz mesafelerde inanılmaz hızlarda gider. Hedefi ıskalarsanız, saçmaların ne kadar uzağa gittiğini ve çarpma sonucu oluşan yansımaların ne kadar etki alanı olduğunu her zaman bilerek atış yapmanız sizin sorumluluğunuz altındadır. Eğer bir hedefi ıskalarsanız veya saçmalar hedefe işlerse, yaptığınız atışın istem dışı bir yaralanmaya veya zarara sebep olup olmamasından siz sorumlusunuz.
5. KURAL: UYGUN FİŞEK KULLANIN. SADECE AVRUPA BİRLİĞİ STANDARDI OLAN VE AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ TARAFINDAN ÜRETİMİ VE KONTROLÜ YAPILAN CİP VE KUZEY AMERİKA ÜLKELERİ TARAFINDAN ÜRETİMİ VE KONTROLÜ YAPILAN SAAMI STANDARDLARINDAKİ FABRİKA DOLUMU VE ÜRETİM TARİHİ YAKIN FİŞEKLERİ KULLANIN.
Her tüfek, belli bir kalibredeki mühimmatı kullanmak için tasarlanmıştır. Yanlış mühimmatın, barutu ve saçmaları karışık veya uygun olmayan tekrar/el dolumu mühimmatın kullanımı ciddi yaralanma veya ölüme sebep olabilir. Yanlış kalibredeki bir fişek veya uygun olmayan tekrar/elle doldurulmuş tek bir fişek bile silahınızın parçalanmasına sebep olabilir.
Tüfek sahibi olarak, tüfeğinizin kalibresine uygun olan mühimmatı kullanmak sizin sorumluluğunuz altındadır. Tüfeğin kullanma kılavuzunu ve tüfek namlusunun üstündeki yazılardaki gerekli bilgileri okuyunuz. Fişek kutusu üstündeki talimatları ve teknik özellikleri okuyunuz.
Emin olmadığınız fişekler, tüfeğin parçalanmasına sebep olarak ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olabilir. Fişekleri dikkatle inceleyin ve tüfeğinizin kalibresine uygun olan fişekten tam olarak emin olun.
Örneğin, 20 kalibre fişeğin yanlışlıkla 12 kalibre bir tüfeğe yerleştirildiğini düşünün. Fişek yatağı için 20 kalibre küçük olduğundan dolayı 20 kalibre fişek namlu içinde hareket edebilir ve namlu deliğinde takılıp kalabilir. Eğer hemen arkasından 12 kalibre fişek sürerseniz ve ateşlerseniz, namluda takılan 20 kalibre fişeğe saçmalar çarpar ve namlunun ellerinize doğru parçalanmasına sebep olur. Bu durum “12/20 PATLAMASI” olarak adlandırılır ve sizi öldürebilir.
Tüfeği doldurmadan önce bütün mühimmatı kontrol edin ve sizin tüfeğinizin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığına emin olun. Kolay sınıflandırılması için genelde fişekler, tepesinde kalibre bilgilendirmesi için damgalanmıştır. ZAFER tüfekleri de namlunun sol tarafında olacak şekilde kalibre için damgalanmıştır.
ELLE DOLUM İŞLEMİ FAZLADAN ÇABA İSTER.
Eğer elle dolum yapacaksanız, kişisel olarak elle doldurulmuş fişeğinizin tüm parçalarının, barut ve saçmalarının, tüfeğinizin ZAFER fabrikası tarafından test edilmiş ve onaylanmış standardına (TSE, CIR SAAMI gibi) uygun olduğunu garanti etmekten sorumlusunuz. Başkası tarafından yapılmış fişekleri kullanmayın.
Fabrika imalatı olan fişeklere göre daha ucuz olması ve güzel bir hobi olması sebebiyle bazı atıcılar el dolumu fişek yapmaktadır. Fakat bu durum, elle doldurma aşamalarının eksiksiz şekilde bilinmesini ve barutun patlayıcı potansiyeline dikkat edilmesini gerektirir.
Tüfekler, her zaman fabrika dolumu fişeklere göre tasarlanır, üretilir ve test edilir. Elle doldurulmuş veya tekrar doldurulmuş fişekler, eğer saçma, barut ve diğer parçalar olarak standartlara uygunluk açısından bilinçli olarak veya bilinçsizlikten dolayı farklılık gösterirse çok tehlikeli olabilirler.
Elle dolum yapanların patlayıcıların uygun taşınmasına uygun bütün önlemleri ve alışkanlıkları dikkate almaları gerekir. Eğer yeni başlıyorsanız veya alışkın birisiyseniz de bu konuyu iyi bilmelisiniz, elle doldurma bilgilerini takip etmelisiniz ve tecrübeli olanlarla konuşmalısınız.
Elle dolumda birinci kural, her zaman kullanacağınız parçaların üreticisinin talimatlarını takip etmenizdir.

Size aşağıdakileri mutlaka belirteceklerdir.

  1. Asla kapsülleri veya barutları karıştırmayın ve birbirlerinin yerine koymayın.
  2. Asla bilinmeyen ve markasız parçalar kullanmayın.
  3. Sadece ünlü bir mühimmat, barut veya saçma üreticisi tarafından fabrika testi yapılmış uygun parçaları kullanın.
  4. Elle dolum yapılacağı zaman üreticinin tavsiye ettiği prosedürleri kullanın.


Bu maddeleri takip etmemeniz, size ve tüfeğinize ciddi zarar verebilir. Tehlikeli olacak şekilde yüksek basınç ve patlamalar, fazla barut, yanlış barut seçimi, yanlış saçma seçimi veya elle dolum kılavuzundan farklı işlemler sebebiyle oluşabilir. Çok dikkatli olun.
Elle dolum sırasında asla sigara içmeyin.
Kapsüller ve barutlar çok zehirli ve yanıcıdırlar. Elle doldurma sonrası, çalışma alanınızın bütün malzemelerden temizlendiğine emin olun. Yerde veya tezgahta, barut döküntüleri veya kapsül bırakmayınız. Artıkları, üreticinin tavsiyesine göre imha edin.
Son olarak, her zaman elle/tekrar doldurma yaparken yaptığınız işe odaklanın. Dolum sırasında TV seyretmeyin, radyo dinlemeyin ve başkaları ile konuşmayın. Asla ilaç etkisindeyken, alkollü içecek kullanırken ve sonrasında dolum yapmayın. Çok tehlikeli malzemelerle çalışıyorsunuz ve dikkatinizin birkaç saniye bile olsa dağılmasına izin vermemelisiniz.
Unutmayın, dolum yaparken siz bir mühimmat üreticisisiniz ve dolum yaparak hazırladığınız mühimmatın performansından ve güvenirliliğinden siz sorumlusunuz.
6.KURAL: KURŞUN UYARISI
Elle doldurma işlemi, çevre için çok zararlı maddelere maruz kalmanıza sebep olabilir. Kurşun, mermi çekirdeği ve saçmalardaki en yaygın maddedir. Kurşun merminin ve kurşun saçmaların çok dikkatli şekilde taşınması önemlidir. Çok iyi havalandırılmış yerde çalışın ve yemek öncesi ve temas sonrası ellerinizi yıkayınız.
Havasız ortamlarda atış yapılması, tüfekte temizlik yapılması, fişeklerle yoğun temas sakat doğumlara, kanserojen sebeplere ve diğer ciddi fiziksel hastalanmalara yol açan kurşuna ve diğer maddelere vücudun maruz kalmasına yol açar. Tüfeğinizle ilgili işlemler için her zaman yeterli havalandırmayı sağlayın. Tüfeğinizle ilgili işlemler (BAKIM) bittikten sonra hemen ellerinizi yıkayınız.
7.KURAL: EĞER TETİĞİ ÇEKTİĞİNİZDE TÜFEK ATEŞ ETMEZSE DİKKATLİ OLUN.
Tetiği çektiğiniz zaman, eğer fişek herhangi bir sebeple ateş almazsa BİRİNCİ KURALI hatırlayarak tüfeğin namlusunu güvenli bir noktaya doğrultun. Tüfeğin fişek giriş bölümünden yüzünüzü sakının, çünkü fişek her an patlayabilir ve emniyeti açın. Mekanizmayı dikkatlice açarak tüfeği boşaltın ve fişeği dikkatlice imha edin.
Fişek patlamasa bile, fişek yatağında fişek olduğunu, tüfeğin dolu olduğunu ve kullanıma hazır olduğunu asla unutmayın. Atış yapmaya çalışsanız da ve tüfek ateş almamışsa da, tüfek her an ateş edebilir diye düşünerek dikkatli davranın.
8.KURAL: ATIŞ YAPARKEN KULAKLIK VE GÖZLÜK KULLANIN.
Atış sebebiyle görme ve işitme duyularınız ciddi şekilde zarar görebilir ve her zaman korunmalıdır. Gözlerinizi saçma parçalarından, hedef kili parçalarından, barut artıklarından, kopan fişek kabından ve hatta arazideki dallardan korumak için koruyucu gözlük kullanın. Tüfeği sökerken ve temizlerken yay gibi baskılanmış parçaların ve temizleme için kullanılan yağ çözücülerin (solvent) gözünüze gelmesini önlemek için koruyucu gözlük kullanın. Koruyucu gözlüğün darbeye dayanıklı olduğuna emin olun.
Atış sesine sürekli maruz kalmak, kalıcı olarak işitmenize zarar verebilir. Poligon gibi atış sesinin yoğun olduğu yerde kullandığınız kulaklığın en yüksek seviyede koruma sağladığına emin olun. Arazide, özellikle ördek kulübeleri gibi kapalı alanlarda kulak tıkaçları kullanmasını öğrenin.
9.KURAL: ATIŞ YAPMADAN ÖNCE NAMLUDA TIKANMA OLMADIĞINA EMİN OLUN.
Tüfeği doldurmadan önce mekanizmayı açın, şarjörde ve fişek yatağında fişek olmadığına emin olun. Namluda herhangi bir tıkanma ve artık olmadığına emin olun. Delikteki az miktardaki kar, çamur, fazlalık gres veya silah yağı, atış sırasında tehlikeli boyutta basıncı arttırır ve namluda şişkinliğe veya patlamaya sebep olur. Temizleme çubuğu kullanın ve pas koruyucu kimyasalları veya namludaki herhangi bir artığı veya engelleri bezle çıkarın. Tıkanıklığı, fişek sürüp ateş ederek çıkarmaya çalışmayın.
Ateş ederken hislerinize güvenin. Tüfeğinizin geri tepmesi zayıflarsa veya tüfekten değişik bir ses gelirse her şeyi durdurun, tüfeği boşaltın ve namluya herhangi bir şey takılmadığına emin olun. “12/20 PATLAMASF’nı hatırlayın. Namlu tıkandığında olan işte budur. Sonuç olarak, her zaman uygun fişeğin kullanıldığına ve tıkanma olmadığına emin olun.
10.KURAL: TÜFEĞİNİZİN ÖZELLİKLERİNİ DEĞİŞTİRMEYİN, PARÇA DEĞİŞTİRMEYİN VE TÜFEĞE DÜZENLİ BAKIM SAĞLAYIN.
Tüfeğiniz, fabrikanın şartlarına uygun şekilde çalışması için tasarlanmıştır. Tetiğini, emniyetini veya diğer mekanizmalarını değiştirerek, sizin ve etrafınızdakilerin güvenliğini tehlikeye atmayın. Sonuç olarak, asla tüfeğinizde değişiklik yapmayın.
Diğer mekanik cihazlar gibi tüfek de eskimeye maruzdur. En iyi emniyeti ve performansı güvence etmesi için periyodik olarak servisi ve bakımı yapılmalıdır.
ZAFER tarafından onaylı olmayan hiçbir yerde tüfeğinize tamir, servis ve değişiklik işlemleri yaptırmayın. Daha fazla bilgi için satıcınız ile görüşün veya kullanma kılavuzunuzun garanti bölümüne bakınız.
Tüfeğinizi, çalışan parçalarına kir ve toz birikmeyecek ortamda saklayın ve taşıyın. Her kullanım sonunda korozyonun veya namluya muhtemel zararların veya artıkların önlenmesi için temizlik ve sonrasında yağlamayı düzenli yapın. Fişek doldurma öncesi namlunun temiz olduğuna ve herhangi bir tıkanıklığın olmadığına dair kontrolünü yapın. Namludaki tıkanıklık, atış sırasında namlunun yarılmasına ve kendinizi veya yanınızdakileri yaralamaya yol açar. Atış sırasında değişik bir ses duyarsanız atışı durdurun, emniyeti açarak tüfeği atıştan devre dışı bırakın ve fişekleri boşaltın. Fişek yatağında ve namluda herhangi bir tıkanıklığın olmadığına veya hatalı ve uygun olmayan fişek kullanımından kaynaklanan namlu içi bir tahribatın olmadığına emin olun.
Uygun temizleme ve yağlama, tüfek bakımı için önemlidir ve hedefte tutarlılık, performans ve emniyet için gereklidir. Temizlemeden önce her zaman tüfeğin boş olduğuna emin olun. Namlu deliğini fişek yatağı sonundan namlu ağzına kadar mümkün olduğunca temizleyin.
Atışa gitmeden önce her zaman namlu deliğini temizleme alışkanlığı edininiz. Yılda en az bir kere ve uzun süreli depolamadan önce ve sonra mutlaka temizleyin. Tüfeğinizin yağmura, kire, çamura, kara ve tuzlu suya maruz kalması sonrası temizlemeniz çok önemlidir.
Tüfeğinizin emniyetli ve sizin kontrolünüzde çalışması için bütün parçaların uygun şekilde temizlenmesi ve yağlanması gereklidir. Periyodik olarak, tüfeğinizin iç çalışan parçalarının temiz ve passız olduğunu ve parçalarda istenmeyen kir (yağ harici), yanma artıkları olmadığını kontrol edin.
Tavsiye edilen bir silah yağı kullanın ve yağlı parçayı tekrar yağlamayın. Tavsiye edilmeyen yağın aşırı kullanımı işlevi ve emniyetli çalışmayı olumsuz etkiler. Tüfeğinizin özenli kullanımından ve bakımından siz sorumlusunuz. Tüfeğinize uygun olmayan bakım, sadece tüfeğinize zarar vermez veya bozmaz, aynı zamanda size veya yanınızdakilere yaralanma veya ölüm gibi gereksiz riskler de yaratır.
ZAFER fabrikası, tüfeğiniz için gereken bakım bilgilerini tüfeğinizle birlikte verilen bu kullanma kılavuzunda bahsetmiştir. Lütfen kaliteli silah yağı, temizlik solventleri, temizlik çubuğu ve bezleri kullanın. ZAFER markalı ürünleri tercih edin. Bulamazsanız iyi bilinen markalan kullanın.
11. KURAL: TÜFEĞİNİZİN MEKANİK VE KULLANIM ÖZELLİKLERİNİ İYİ BİLİN.
Bütün tüfekler aynı değildir. Size nasıl taşınacağının ve kullanılacağının anlatılması gereken farklı mekanik özellikleri vardır. Tüfek kullanmayı planlayan birisi, önce tüfeğin tipine ve taşıma, doldurma, boşaltma, atış ve depolama ile ilgili güvenli kullanım prosedürlerine tamamen alışkanlık kazanmalıdır.
Tüfeğinizle birlikte verilen ZAFER kullanım kılavuzunu detaylı şekilde okuyun ve farklı parçalan ile ilgili alışkanlık kazanın. Bu Güvenlik Kurallarını iyice okuyun ve anlayın.
12.KURAL: ATIŞ SIRASINDA AYIK OLUN.
Özellikle istatistik bilgileri göstermektedir ki ülkemizde alkollü iken atış yapan insanlarımız vardır. Bu durum çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. 13 Güvenlik Kuralının temeli de budur. Bu 13 kuralı uygulayabilmek için öncelikle ayık olmalısınız.
Alkol, haplar ve silahlar ölümcül kombinasyondur. Silah kullanırken asla karar vermenizi veya hareketlerinizi yönlendirmeyi etkileyen bir şeyi tüketmeyin.
Maalesef atış kazalarının önemli bir yüzdesi alkol ve hap etkisiyle yapılan atışlardan kaynaklanmaktadır.
13.GENEL KURAL: Her zaman aklıselim olun, resmi ve gayrı resmi sorumluluklarınızı bilin.
SERİ NO ve REFERANS
ZAFER Yarı otomatiğin seri numarası, gövdenin sağında ve tetik üzerindedir. Bu numarayı mutlaka not alınız. Tüfeğinizin kaybolması halinde veya herhangi bir sorunda bu numarayı kullanın.

Bu kullanma kılavuzunda kullanılan terminoloji, tüfek yatay ve normal atış pozisyonunda iken kullanılmıştır. Yani namlu ağzı ileride veya öndedir ve dipçik geride veya arkadadır. Tetik alttadır ve şerit üstte veya yukarıdadır.
ÇALIŞMA SİSTEMİ
ZAFER yarı otomatik av tüfeği, gazlı çalışma sistemine sahip bir yarı otomatik av tüfeğidir. Tetiğin hızlı çekimi ile 8 fişeğe kadar atış yapabilen bir sistemi vardır. Şarjör borusunda takoz kullanılarak kapasite 5 veya 3 olarak sınırlandırılabilir. Atış sonrası patlayan fişeğin saçmalarının arkasından gelen yüksek basınçlı gaz, namlu içindeki iki delikten ve gaz halkası pistonundan geçer. Yüksek basınçlı gaz, gaz pistonunu geriye iterek kurma koluna basınç uygular. Kurma kolu geri giderken, mekanizmayı geri iter ve horozu kilitler ve patlamış fişeği dışarı çıkartır. Tamamen geri gidiş sonrasında mekanizma ileriye giderek şarjörden yeni fişek alır ve otomatik olarak fişek yatağına verir. Son fişek atışıyla birlikte ileriye doğru gitmek yerine mekanizma tam olarak geride kalır. Bu hızlı doldurmada kolaylık sağlar.
UYARI: Gerekli bilgiye ve tecrübeye sahip olmadan tamirat yapmayınız. ZAFER imalatı olmayan yedek parça kullanmayınız. Tüfekte herhangi bir ayarlama ve parça değişimi imalatçı veya imalatçının tavsiye edeceği yerel distribütör veya yurtiçi tamir merkezleri tarafından yapılmalıdır.
ÖZELLİKLER
ZAFER Yarı otomatik av tüfeğiniz 12 kalibre olarak aşağıdaki özelliklerde satışa sunulur.
MODERN GÖVDE TASARIMI
Ustaca yuvarlatılmış gövde ani ve hızlı hedeflenme sağlar. Mat yansıma önleyici kaplama, gövdeyi dikkat çekici hale getirerek ZAFER Yan Otomatiğe çok yeni bir görüntü ve fark ettirici bir karakter verir.
GAZLI ÇALIŞMA SİSTEMİ
Gaz pistonu ve kendini temizleyen sistem çok güçlü fişeklerin fazla gazını atar. Herhangi bir ayarlamaya gerek kalmadan 24 gr. (7/8 oz.) dan 57 gr. (2 oz.) 76 mm (3″) 12 kalibre fişeklere kadar herşeyin atımına imkan verir.
GERİ TEPME ÖNLEYİCİ
Elastik geri tepme önleyici, mekanizmanın kasaya yaptığı darbelerle ortaya çıkan stresi azaltır ve atıcıya geçen titreşimlerin bir kısmını absorbe eder.
TEKNİK ÖZELLİKLER

MONTAJ TALİMATLARI (KULLANICI İÇİNDİR)
UYARI: ZAFER firması, ürünün yanlış veya dikkatsiz kullanımından kaynaklanan herhangi bir maddi zarardan veya yaralanmadan asla sorumlu değildir.
ZAFER Yarı Otomatikler fabrikadan demonte olarak gönderilir. Namlu, tek montaj halindeki dipçik-gövde-el kundağından ayrı olarak pakete konmuştur. Paketi açtığınızda monte etmek için şu prosedürü takip edin.
UYARI: Bütün montaj, söküm ve bakım tüfek boşken yapılmalıdır. Şarjörün, gövdenin ve fişek yatağının boş olduğundan emin olun. Tüfeğin boş olduğunu fişek çıkışı (C10), fişek girişi (C7) ve fişek yatağına bakarak kontrol edin.
DİKKAT: Eğer herhangi bir sebeple mekanizma tam geride kurulu kalırsa ve el kundağı da gövde-dipçik montajından aynlmışsa, mekanizma salma düğmesine basmaktan kaçının ve parmaklarınızı fişek çıkışından uzak tutun. Şayet böyle bir durumda mekanizma salma düğmesine (C5) basılmışsa mekanizma ileriye fırlar ve mekanizma çekme kolu (C9) gövde üstündeki fişek çıkışının kenarına çarparak durur. Bu durum hem kola, hem de gövdeye büyük zarar verir. Bu durumdan kurtulmanın tek yolu; bir elinizle mekanizma çekme kolunu tutarken, diğer elinizle düğmeye basın ve kolun gövde üstünde fişek çıkışı kenarına çarpmasını önleyin.
UYARI: Mekanizma çekme kolu tam geride kalmışsa (mekanizma kurulu ise) namluyu gövdeye yerleştiremezsiniz. Bu durumdan kurtulmanın tek yolu,- bir elinizle mekanizma çekme kolunu tutarken diğer elinizle düğmeye basın ve kolun gövde üstünde fişek çıkışı kenarına çarpmasını önleyin.
1. Namluyu kontrol edin. Namlu deliğinde ve fişek yatağında hiçbir tıkanma olmamalıdır.
2. El kundağı kapağını (O) saat yönü tersine çevirerek dipçik-gövde-el kundağı montajından ayırın. (Fotoğraf 3)
3. El kundağını şarjör borusu üstünde kaydırarak çıkartın. (Fotoğraf 4)
DİKKAT: Piston, namlu gaz odası içinde takılı olarak tüfek paketlenmiştir.
4. Namluyu gövde içindeki yuvasına oturtun. Bu kısımda namluyu zorlayarak takmaksınız. Namluyu gövde içine iterken (mekanizma, kep üstünde yuvasına otururken) diğer elinizle mekanizma çekme kolundan çekerseniz namlunun yuvasına oturmasını kolaylaştırabilirsiniz. Namlunun tam olarak gövdeye oturduğunu gözlemlediğinizde mekanizma çekme kolunu salın. (Fotoğraf 5,6,7)
a.Kep vidasının mekanizmadaki girintiye girdiğinden, (Fotoğraf 5a)

b.Gaz halkasının şarjör borusu ile aynı eksende olduğundan emin olun. (Fotoğraf 5b)Mekanizma çekme kolunu tam geri çekerek mekanizmayı tam açık (kilitli) pozisyona getirin. (Fotoğraf 6)
c.Mekanizma çekme kolunu tutarken, (Fotoğraf 7a)
d.Mekanizma salma düğmesine basın. (Fotoğraf 7b)
UYARI: Namluyu gövdeye monte ederken pistonun namludan düşmediğine emin olunuz. Namluyu gövdeye takarken gaz odası ve içindeki pistonun şarjör borusuyla aynı eksende takılmaya çalışıldığına emin olun.
5. El kundağını şarjör borusu üstünde kaydırarak takın. El kundağının gövde sacına tam olarak oturduğundan emin olun. (Fotoğraf
6. El kundağı kapağını saat yönünde çevirerek sıkın. (Fotoğraf 9)
7. Tüfek kurulmuştur. Mekanizmayı yaklaşık 2 cm çekerek Tetiği çekin. Horoz düşerek tüfek kurulu halden çıkar.

UYARI: TÜFEĞİNİZİ ÇOCUKLARIN ERİŞEMEYECEĞİ YERLERDE KİLİTLİ TUTUN!
18 yaşın altındaki çocukların ve diğer yetkili olmayanların tüfeğinize ulaşmamaları sizin sorumluluğunuzdadır. Herhangi bir kaza ihtimalini önlemek için tüfeğinizi boşaltıp kilitleyin ve mutlaka mühimmatı, anahtarı farklı olan ayrı bir yere kilitleyin. Tel, kablo veya şifreli kilitler gibi tüfek üstündeki basit kilitler yetersizdir. Çelik silah kasalarında tüfeğinizin kilit altında tutulması, çocuk veya yetkisiz şahıslar tarafından kullanılması ihtimalini düşürür.

UYGUN FİŞEK KULLANIMI
UYARI: ZAFER firması hatalı, uygun olmayan, el dolumu, tekrar dolum yapılmış fişek kullanımından kaynaklanan fiziksel yaralanmalardan veya maddi zararlardan sorumlu değildir. Ciddi zarar veya yaralanma ve hatta ölüm, doğru olmayan fişek kullanımından, delik içinde tıkanmalara rağmen atıştan ve aşırı dolumlar sebebiyle meydana gelir.
ZAFER Yarı Otomatik av tüfeği 3″ (76mm) fişek yatağına sahiptir. Kalibre ve fişek yatağı uzunlukları ile ilgili markalamayı namlu üstünde görebilirsiniz. Her bir tüfek, özel bir test fişeği ile dayanıklılık için test edilir.
UYARI: Namlu üstündeki markalamaya uygun olmayan fişek kullanmayın.
UYARI: Namlu üstünde belirtilen fişek yatağı uzunluğuna eşit veya daha kısa uzunluktaki 70 mm (23/i”) ve 76mm (3″) fabrika dolumu fişekleri kullanın.
UYARI: Fişek kutusunun üstündeki ve fişek üstündeki markalamaları kontrol edin. Tüfeğiniz için doğru kalibrede ve doğru uzunluktaki fişeği kullandığınızdan emin olun.
UYARI: ZAFER hiçbir ürününde tekrar veya elle doldurulmuş fişeklerin çelik saçmalı fişeklerin ve diğer fabrika dolumu olmayan fişeklerin kullanımını tavsiye etmez.
FİŞEK SÜRME VE ATIŞ
UYARI: Tüfeği kullanmadan önce fişek sürme ve fişek boşaltma prosedürlerine bu kılavuzu iyice okuyarak alışkanlık kazanın. Bu prosedürleri doğru şekilde uygulayana kadar dolu bir tüfek kullanmayın. Fişek sürmeden önce emniyetin açık olduğundan emin olun (Tüfek güvenli). Tüfek emniyetli olduğunda kırmızı çizgi tam olarak görülmemelidir (GÖRÜLMEZ) (Fotoğraf 2). Emniyet düğmesi daha fazla ileri gidemezse, tüfek tam olarak emniyete geçmiş demektir. Tam olarak emniyet sağlanmadıysa, tüfeğin atışına engel olamaz. Her zaman tüfek namlusunu güvenli bir yöne tutun.
UYARI: Fişek sürmeden önce namlu deliğinde tıkanma olmadığına emin olun.
UYARI: Atıcı ve yanındakilerin her zaman göz ve kulak koruması sağlaması gereklidir. Fişek parçaları, kurşun, barut, yağ vs. yaralanmalara yol açabilir. Kulaklık, atış sesine karşı koruma sağlayarak işitme zararlarını önler.
1. Kaşık salma düğmesinin basılı olduğuna emin olun. Eğer değilse tamamen basın. (Fotoğraf 10)
2. Mekanizma çekme kolunu tamamen geri çekerek mekanizmanın tam geride (tam açık pozisyon) takılı kalmasını sağlayın. (Fotoğraf 11)
3. Kırmızı çizgi gözükmeyecek şekilde emniyet düğmesini iterek tüfeği emniyete geçirin. (Fotoğraf 2)

UYARI: El ile çalışan emniyet mekanik bir sistemdir ve Güvenlik Kurallarına alternatif olamaz. Lütfen bu kullanma kılavuzunun girişindeki Güvenlik Kurallarını okuyun.
4. Birinci fişeği, fişek çıkışı üzerinden fişek yatağına sürün. (Fotoğraf 12)
8. Son fişek ateşlendikten sonra mekanizma belirtir. (Fotoğraf 15)
5. Mekanizma salma düğmesine basarak mekanizmanın kilitlenmesini sağlayınız. Düğmeye basma öncesi parmaklarınızın fişek çıkışı yuvasından uzak kaldığına emin olun. (Fotoğraf 13)

UYARI: Artık tüfek atışa hazırdır. Eğer emniyet devre dışı bırakılırsa, tüfek atışa hazırdır. Parmaklarınızı tetikten uzak tutun ve tetiği herhangi bir temastan uzak tutun. Güvenli olmayan bir hedefe tüfeği yönlendirmeyin.
UYARI: ZAFER fabrikası dikkatsiz taşıma, bilerek veya bilmeyerek tüfeğin ateşlenmesinden dolayı ortaya çıkan herhangi bir yaralanmadan veya mal zararından sorumlu değildir.
6. Diğer fişekleri, gövdenin fişek girişi bölümünden kaşığın üstüne yerleştirerek ve bastırarak (kaşık gövde içine itilir) ve şarjör borusu içine iterek yerleştirin. (Fotoğraf 14)
7. Ateş etmek için emniyeti devre dışı bırakın ve tetiği çekin. (Fotoğraf 1)
UYARI: Tetik çekildiğinde fişek patlamazsa emniyeti aktif hale getirin, bir dakika bekleyin ve Fişek Boşaltma bölümünde anlatıldığı gibi tüfeği boşaltın. açık pozisyonda kalarak şarjörün boşaldığını
9. Emniyeti tekrar aktive edin. Atışa devam edecekseniz anlatıldığı gibi tekrar tüfeği doldurun. (3 nolu aşamadan başlayın).

FİŞEK BOŞALTMA (TÜFEK BOŞALTMA)
1. Tüfeği güvenli bir noktaya doğrultun. Emniyetin açık olduğuna emin olun. (Kırmızı çizginin görünmediğinden emin olun) (Fotoğraf 2)
2. Mekanizma çekme kolunu geri çekerek, dolu fişeğin fişek yatağından çıkmasını sağlayın. (Fotoğraf 16)
3. Kaşığa tam olarak basılı tutunuz. (Fotoğraf 17)
4. Mekanizma salma düğmesini basılı tutarken ve şarjör içindeki fişekleri hafif itme ile çıkışını kolaylaştırın. (Fotoğraf 18)
5. Şarjör borusu, gövde ve fişek yatağı içinde fişek olmadığını kontrol ediniz. Emniyeti devre dışı bırakın.

a. Kaşığı iterek, şarjör borusu içinde fişek olmadığına fişek girişi yuvasından bakın,

b. Mekanizma çekme kolunu yaklaşık 2 cm çekerek fişek yatağında ve gövde içinde fişek olmadığına emin olun.(Fotoğraf 19)
6. Horozu kurulu halden kurtarmak için tetiği çekin.
UYARI: Tüfeği duvar, çit, ağaç gibi dik pozisyona dayamadan önce tüfeğin boşaltıldığından emin olun. Tüfek, ateşlenmesine sebep olabilen yeterli kuvveti sağlayacak şekilde dikey durumdan düşebilir.
TÜFEK SÖKÜMÜ (KULLANICI İÇİNDİR)
UYARI: Tüfeğin boş olduğuna emin olun. Bunun için fişek yatağının boş olduğunu kontrol edin (mekanizmayı 2 cm çekerek fişek yatağına bakın).Gövdenin boş olduğunu kontrol edin (mekanizmayı 2 cm çekerek gövde içine bakın). Şarjör borusunun boş olduğuna (kaşığı iterek şarjör borusu içine bakın) emin olun.
NAMLU
1. El kundağı kapağını saat yönünün tersine çevirerek çıkarın. (Fotoğraf 20)
2. El kundağını kaydırarak namludan çıkarın. (Fotoğraf 21)
3. Namluyu piston, gaz halkası içinde kalacak şekilde (pistonun düşmesine engel olarak) çekerek dipçik-gövde montajından ayırın. (Fotoğraf 22)
4. Pistonu gaz halkasından çıkarın. (Fotoğraf 23)

MEKANİZMA
1. Kaşık salma düğmesinin basılı olduğuna emin olun. Aksi takdirde mekanizmayı tam açık hale getiremezsiniz. (Fotoğraf 24)
2. Mekanizma çekme kolunu tam çekerek mekanizmayı tam açık pozisyona getirin. (Fotoğraf 25)
3. Mekanizma çekme kolunu çekerek çıkarın. (Fotoğraf 26)
4. Sol elinizle KL montesini tutarken, mekanizma salma düğmesine basarak KL montesi ile beraber mekanizmanın gövdeden yavaşça ayrılmasını sağlayın. (Fotoğraf 27)
5. Mekanizma düşmeyecek şekilde, kurma kolunu şarjör borusu üstünde kaydırarak çıkarın. (Fotoğraf 28)
TETİK TERTİBATI
1. Emniyeti açın.
2. Kaşık salma düğmesine basın. (Fotoğraf 29)
3. Tetik pimine sivri bir aletle basarak çıkarın. (Fotoğraf 30)
4. Mekanizma salma düğmesi basık tutulurken tetik tertibatını ileri geri hareketlerle çıkarın. (Fotoğraf 31 ve 32) (Dipçiğin gövdeye temas noktasında kırılma olabilir). Bu sebeple fotoğraf 31′teki gibi plastik çekiç ile ileri doğru vurarak tetik tertibatını çıkarınız.
UYARI: Bu kullanma kılavuzunda anlatılandan daha fazla demontaj yetkili tamirci dışında yapılmamalıdır.
ZAFER-CHOKE® ŞOK TÜPLERİ
ZAFER-CHOKE® içten şokları, korozyona ve darbeye dayanıklı çelikten, özel bir ısıl işleme tabi tutularak imal edilmiştir. ZAFER Yarı otomatik ile birlikte 3 adet ZAFER-CHOKE® şok tüpü verilmektedir. Bunlar 1, 3 ve 5 çentik olmak üzere 3 çeşittir. Diğer şoklar için (2 ve 4 çentik) lütfen satıcınızla görüşün. Bütün ZAFER-CHOKE® tüpleri fabrika dolum fişeklere uygundur.
ZAFER tarafından üretimi yapılan ZAFER-CHOKE® tüpleri F, IM, M, IC, CL olarak adlandırılır. Bu şoklar hassas toleranslarla üretildiğinden tamamen “değiştirilebilir”dir. Yani diğer ZAFER ürünleri ile de kullanabilirsiniz.
ZAFER-CHOKE® ZAFER Av Tüfekleri Şirketinin tescilli markasıdır.
UYARI: ZAFER-CHOKE® tüplerini ZAFER tarafından üretilmeyen hiç bir namluda kullanmayın. Aynı şekilde başka bir firmanın şok tüplerini de ZAFER tarafından tedarik edilen hiçbir namluda kullanmayın.
ZAFER-CHOKE® KODLARI (TANIMLAMA)
ZAFER-CHOKE® Şok tüplerini tanımlamak için tüp kenarında bulunan çentiklere bakınız. Şok takılı iken şoku tanıyabilmeniz için gereken bir koddur.

UYGUN ŞOK TÜPÜ SEÇİMİ
Avda veya atışta doğru şok tüpünü seçmeniz için bütün şok tüplerinin yüzünde kurşun saçma atışlarında oluşturacağı desenin tanımı yazılmıştır. Tüp üzerindeki çentikler ve desen tanımı kurşun saçma atışlarına göredir. Kurşun saçma ve çelik saçma atışları için gerekli karşılaştırma aşağıda tabloda gösterilmiştir. Çelik saçma atışları, kurşun saçma atışlarına göre daha dar olduğundan FULL ŞOK (I) ile çelik saçma atışı yapmayın. MODIFIED (III) şok tüpü, çelik saçma atışlarında FULL ŞOK (I) deseni çıkartır.
UYARI: Takılı şokta çentik sayısını görmek için namluya bakarken mutlaka tüfeğin boş olduğundan emin olun.
ŞOKLARIN SÖKÜMÜ
UYARI: Tüfeğin boşaltıldığından emin olunuz. (Bakınız: Fişek Boşaltma)
UYARI: Emniyet açık olsa bile, asla dolu bir tüfekte şok değişimi yapmayın ve namlu ucuna asla bakmayınız.
1. Şok tüplerini, ZAFER şok anahtarı ile saat yönünün tersine çevirerek çıkarın. (Fotoğraf 33)
ŞOKLARIN TEMİZLENMESİ
UYARI: Tüfeğin dolu olmadığına emin olunuz. Eğer doluysa “Fişek Boşaltma” bölümünde anlatıldığı gibi tüfeği boşaltın.

UYARI: Emniyet açık olsa bile, asla dolu bir tüfekte şok değişimi yapmayın ve namlu ucuna asla bakmayınız.
1.Namlu ucundaki şok yuvasını dikkatlice temizleyin. Silah yağı dökülmüş pamuk bir bez kullanın.
2.Şoku dikkatlice içten ve dıştan temizleyin.
3.Namlu ucundaki şok yuvası dişlerini ve şok tüpü dişlerini, ince bir tabaka olacak şekilde silah yağı ile yağlayın.

ŞOKLARIN TAKILMASI
UYARI: Tüfeğin dolu olmadığına emin olunuz. Eğer doluysa ‘Tüfek Boşaltma” bölümünde anlatıldığı gibi tüfeği boşaltın.

UYARI: Emniyet açık olsa bile, asla dolu bir tüfekte şok değişimi yapmayın ve namlu ucuna asla bakmayınız.

  1. Namlu ucundaki şok yuvası dişlerini ve şok dişlerini, ince bir tabaka olacak şekilde silah yağı ile yağlayın.
  2. Atışınıza uygun şoku, namlu ucundaki şok yuvasına yerleştirin.
  3. Şoku dikkatlice saat yönünde elle çevirerek yerleştirin. Namlu içinde tam oturana kadar ZAFER şok anahtarı kullanarak şoku sıkın.
  4. Şok tamamen sıkıldıktan sonra şok anahtarını çıkarabilirsiniz.


UYARILAR

  1. Şoka uygun namlularla, şok tüpü kullanmadan asla atış yapmayınız. Fişek içindeki kurşun gibi malzemeler, şoksuz atış sonucu namlu ucundaki şok yuvası dişlerine takılabilir ve namlu içinde birikerek namlu içi tıkanmaya sebep olur. Bu durum çok tehlikeli namlu parçalanmalarına yol açabilir. Şoksuz atış, hedefte düzensiz atış dağılımına ve namlu içindeki şok yatağı dişlerinde tamiri mümkün olmayan zarara da yol açar.
  2. Şok tüpleri, tüfeğin depolama ve temizleme zamanı dahil her zaman namluya sıkıca takılı olmalıdır. Şok tüpsüz namluyu temizlemek, kiri namlu dişlerine doğru iterek şokun uygun olmayan takılımına, pasa ve namluda tıkanmaya sebep olur.
  3. Boşaltılmış ve fişek yatağı açılmış tüfekte, periyodik olarak şokların tamamen ve sıkıca namluya takılıp takılmadığına emin olun. Gerekliyse ZAFER şok anahtarını kullanarak şokları tamamen sıkın. Bu sıkma, namluya zarar vermenin önlenmesi ve tüfek ateşlendiğinde şokun namludan gevşeyerek çıkmasını ve fırlamasını önlemek için gereklidir.


BAKIM (TEMİZLEME ve YAĞLAMA)
ZAFER ürünleri, bakımın az olması için tasarlanmıştır. Bu az miktardaki bakım, güvenli performans ve daha uzun bir ömür için uygulanmalıdır. Bakımı, her atış veya av gününün sonunda uygulayın.
Eğer yanık artıkları, gres veya kir çalışma sisteminde birikirse tüfeği temizleyin ve yağlayın. Tüfeğinize en iyi garanti; tüfeğinizin yanma artıklarından, nemli ve tuzlu ortamlarda kullanımından kaynaklanan korozyona karşı yapılan temizleme ve yağlamadır.
UYARI: Tüfeğin boş olduğuna emin olun. Bunun için fişek yatağının boş olduğunu kontrol edin (mekanizmayı 2 cm çekerek fişek yatağına bakın). Gövdenin boş olduğunu kontrol edin (mekanizmayı 2 cm çekerek gövde içine bakın). Şarjör borusunun boş olduğuna (kaşığı iterek şarjör borusu içine bakın) emin olun. Eğer tüfek doluysa, Fişek Boşaltma kısmında anlatıldığı gibi tüfeği boşaltın. Tetiği çekerek horozu boşa düşürün.
UYARI: Fazla yağ kullanmayın. Fazla yağ birikimi, kir ve toz çekerek tüfeğin performansını ve emniyetini olumsuz etkileyebilir.

NAMLU

  1. Namlu deliğini, ucunda silah yağı ile yağlanmış pamuklu bir bez bulunan temizleme çubuğu ile yanma artıklarını çıkaracak şekilde temizleyin. Eğer gerekliyse bronz bir fırça kullanın. Fişek yatakları için de aynı işlemi yapın.
  2. Geride kalan yağın alınması için kuru bir bez kullanın.
  3. Temizlik tamamlandıktan sonra silah yağı dökülmüş temiz bir bezle namlu içini yağlayın.

UYARI: Namlu deliğindeki fazla yağ ve gres tıkanma sebebi olur. Bu durum çok tehlikelidir. Atış sırasında tüfeğe zarar vererek, atıcı ve yanındakilerin ciddi şekilde yaralanmalarına yol açabilir.
Fişeklere asla yağ temas ettirmeyiniz.
Uygun şekilde yağlama yapınız. Uygun bakımdan siz sorumlusunuz.

GAZ HALKASI, PİSTON
UYARI: Magnum özellikle de Süper Magnum (76mm) fişekler yoğun yanma gazları üretir. Süper Magnum fişeklerin barutlanndaki özel bileşim yanma artıklarının fazlaca birikimine yol açar. Tüfeğin yanma gazları ile temasta olan parçaları çok etkilenir. Bunlar Gaz Halkası (I) ve Piston (J) dur.

  1. Her zaman pistonun, gaz halkası içinde rahat bir şekilde hareket ettiğine emin olun.
  2. Gaz Halkasının içini yağlı bronz bir fırçayla temizleyin.
  3. Yanma birikintilerinin temizlendiğinden emin olursanız, yumuşak bir bezle içini temizleyin.
  4. Pistonu dikkatlice temizleyin ve gaz halkası içinde kolayca gidip gelebildiğine emin olun.

UYARI: Gaz halkasını ve Pistonu asla yağlamayın ama temizlerken yağ kullanın.
Tüfeği deponuza kaldırmadan önce (veya eğer 1000 atışı tamamladıysanız) veya her av/atış sezonunun sonunda aşağıdaki parçalara da bakım önerilir.

MEKANİZMA MONTESİ
Silah yağıyla yağladığınız küçük bir fırçayla parçalarını temizleyin. Yumuşak pamuklu bir bezle kurulayıp, silah yağıyla parçaları yağlayın.

TETİK TERTİBATI
Temiz bir bezle parçaları silin. Metal parçaları hafifçe yağlayın. Tetik tertibatını gövdeye takan pimleri mutlaka yağlayın.
GÖVDE
Mekanizmanın gövde içindeki yolunu yağlayın.
ŞARJÖR BORUSU
Şarjör borusunun dışını yağlı bir bezle temizleyin. Temiz bir bezle kurulayın ve yağlayın.
TÜFEĞİN DIŞ YÜZEYİ
Tüfeğinizin dış yüzeyini kir, toz ve parmak izlerini çıkarmak için dikkatle temizleyin. Pamuklu bir bezle, ince bir yağ tabakası oluşacak şekilde silah yağı ile yağlayın.
UYARI: Aşırı yağ birikimini engelleyin. Aşırı yağ kir çekerek çalışmayı engeller.
UYARI: Tüfek demonte edilip, namlu ve el kundağı-gövde-dipçik montajı şeklinde 2 parça halinde kutusunda tutulmalıdır. Depolamadan önce tüfeğin ve kutusunun kuru olduğuna emin olun. Nem ve su, pasa sebep olarak tüfeğinize zarar verebilir.
UYARI: Tüfeğinizi deri kılıfta depolamayın. Deri, tamamen kuru gözükse de nemi çeker. Bu nem, pasa sebep olabilir.
TEKRAR MONTAJ
TETİK TERTİBATI

3.Plastik bir çekiç yardımıyla taktığınız tetik tertibatını dipçiğe doğru itin. (Fotoğraf 36)
4.Tetik pimlerini yerlerine takın. Tetik tertibatı delikleri ile gövde deliklerinin eş merkezli olduğuna emin olun. (Fotoğraf 37)
MEKANİZMA
1.Mekanizma montesini kurma kolu üstüne monte edin.
2.Kaşık salma düğmesine basın.
3.Mekanizma düşmeyecek şekilde kurma kolunu şarjör borusu üstünde kaydırarak takın. Mekanizma gövde içine girmelidir.
4.Kundak-gövde montesi dik durumdayken kurma kolu ve kurma kolu tertibatını (KL montesi) gövdeye doğru iterek mekanizmanın kilitlenmesini sağlayın. (Tam açık pozisyon) (Fotoğraf 3
5.Mekanizma çekme kolunu, mekanizma üstündeki yuvasında tam ortadaki girintiye sokarak takın. (Fotoğraf 39)
NAMLU
1.Namlu deliğinin ve fişek yatağının temiz olduğuna ve herhangi bir tıkanma olmadığına emin olun.
2.Pistonu gaz halkasına takın. (Fotoğraf 40)
3.Mekanizmanın kapalı pozisyonda (kilitli) olduğundan emin olun. Kilitlemek için sağ elinizle mekanizma çekme kolunu tutarken, sol elinizle mekanizma salma düğmesine basın. Sağ elinizle serbest kalan mekanizmanın ilerlemesini sağlayın. (Fotoğraf 41)
DİKKAT: Eğer KL montesinin kontrolünüzde ilerlemesini sağlamazsanız ve mekanizma salma düğmesine (C5) basarsanız (her zaman parmaklarınızı fişek çıkışından uzak tutunuz) mekanizma ileriye fırlar ve mekanizma çekme kolu (C9) gövde üstündeki fişek çıkışının kenarına çarparak durur. Bu durum hem kola, hem de gövdeye büyük zarar verir. Bu durumdan kurtulmanın tek yolu, 3. maddeye uygun şekilde hareket etmektir.
4.Kaşık salma düğmesinin basılı olduğuna emin olun. Değilse kaşık salma düğmesine basın.
(Fotoğraf 42)
5.Namluyu gövde içindeki yuvasına oturtun. Bu kısımda namluyu zorlayarak takmaksınız. Namluyu gövde içine iterken (mekanizma, kep üstünde yuvasına otururken) diğer elinizle mekanizma çekme kolundan çekerseniz namlunun yuvasına oturmasını kolaylaştırabilirsiniz. Namlunun tam olarak gövdeye oturduğunu gözlemlediğinizde mekanizma çekme kolunu salın. (Fotoğraf 43,44,45)
a. Kep vidasının mekanizmadaki girintiye girdiğinden. (Fotoğraf 43a)
b. Gaz halkasının şarjör borusu ile aynı eksende
olduğundan emin olun. (Fotoğraf 43b)
Mekanizma çekme kolunu tam geri çekerek mekanizmayı tam açık (kilitli) pozisyona getirin. (Fotoğraf 44)
c.Mekanizma çekme kolunu tutarken, (Fotoğraf 45a)
d.Mekanizma salma düğmesine basın. (Fotoğraf 45b)
UYARI: Namluyu gövdeye monte ederken pistonun namludan düşmediğine emin olunuz. Namluyu gövdeye takarken gaz odası ve içindeki pistonun şarjör borusuyla aynı eksende takılmaya çalışıldığına emin olun.
6.El kundağını şarjör borusu üstünde kaydırarak takın. El kundağının gövde sacına tam olarak oturduğundan emin olun. (Fotoğraf46)
7.El kundağı kapağını saat yönünde çevirerek sıkın. (Fotoğraf 47)
8.Tüfek kurulmuştur. MEKANİZMAYI YAKLAŞIK 2 CM ÇEKEREK Tetiği çekin. Horoz düşerek tüfek kurulu halden çıkar.
GARANTİ ŞARTLARI
ZAFER tüfeğinin yasal alıcısı, aşağıda belirtilen şartlarla, tüfekte hatalı malzeme veya hatalı üretim sebebiyle oluştuğu gösterilebilen arıza ortaya çıkması durumunda, ücretsiz olarak (parça ve işçilik) tüfeğini tamir ettirme hakkına sahiptir.
Tüfeğin garantisi, ilk kullanıcıya teslimat gününden (perakende satış) itibaren 3 yıl için geçerlidir. Gövde, ilk kullanıcıya teslimattan itibaren 10 yıllık özel bir garantiye tabidir. Bu garanti, tüfeğin normal kullanımından kaynaklanan eskime, kırılma veya gövdedeki kaplama için geçerli değildir.
Bu garantinin şartları altında ZAFER veya ZAFER Satış Noktaları başka bir müdahaleyi kabul etmez ve özellikle tamirat sırasında tüfek sahibinin tüfeği kullanamaması sebebiyle hiçbir şekilde tazminat ödemez.
Bu garanti, asla ahşap parçalardaki kırılma için geçerli değildir. Sadece kerestede varolan doğal hatalar sebebiyle oluşan kırılmalarda geçerlidir.
Bu garanti, arızalı olduğu iddia edilen tüfeğin ikinci paragrafta da bahsedilen ve ilgili parçanın garanti süresi olan ilk kullanıcıya satışından sonraki 3 veya 10 yıl içinde resmi ZAFER satıcısına veya ZAFER ülke distribütörüne masrafları müşterinin kendisine ait olmak üzere gönderilmesi veya elden teslim edilmesi ve en fazla 15 günlük arıza belirleme süresinin kabul edilmesi şartıyla geçerlidir. Tüfekle birlikte arıza veya arızaların yazılı olduğu bir not (Notta lütfen adınızı, adresinizi, telefon numaranızı, tüfeğin seri no’sunu ve model no’sunu yazmayı unutmayın) ve ilk alım tarihini ve yerini gösteren diğer belgelerin (örneğin fatura) fotokopisini verin.
Bu garanti şu koşullarda geçerli değildir:
1.Tüfeğin iddia edilen arıza veya arızalarının, normal eskime, normal kırılma, bilerek zarar verme, ihmal edilmiş bakım, ihmal edilmiş kullanım veya depolama ve uygun olmayan kullanım (örneğin elle doldurulmuş veya tekrar doldurulmuş fişek kullanımı) sebebiyle olduğunun anlaşılması,
2.Tüfekte bir şekilde parça değiştirilmiş veya tüfekte fabrika harici dönüşüm yapılmış olduğunun anlaşılması.
Bu garantinin şartları altında bütün tamirat veya parça değiştirmeler, makul bir zaman dilimi içinde yapılacaktır. Parça değişimi olsun veya olmasın, bütün tamiratlar ZAFER tarafından onaylı Yurt içi Tamir Merkezleri veya ZAFER fabrikası personeli tarafından doğru ekipmanlar ve prosesler kullanılarak gerçekleştirilecektir.
Müşteri, tamirat veya parça değiştirme bittikten sonra bilgilendirilecektir. Bizzat müşteri tarafından alınması için tutulabilir veya masrafları müşteriye ait olmak üzere, müşteri kabul ederse, müşterinin bildireceği adrese gönderilir.
Bu garantinin şartlarına uygun herhangi bir servis hizmeti veya tamirat, garanti süresini uzatmaz veya şartları değiştirmez. Fakat tamirat yapılan kısımda, müşteriye teslimat tarihinden itibaren bir yıllık garanti süresi oluşur.
Eğer tüfeğin, yeni bir tüfekle değiştirilme durumu oluşursa, tam garanti yeni tüfeğin müşteriye teslimatı ile başlar.
Müşteri isteğine göre özel ustalıklar ve standart dışı değişiklikler, ZAFER fabrikası tarafından kabul edilmez.
UYARI: Servis için tüfeğinizi gönderirken tüfeğin boş olduğundan emin olun. Tüfekle birlikte asla fişek göndermeyin.
BU EMNİYET KURALLARI ZAFER TARAFINDAN ÜRETİLEN BÜTÜN ATEŞLİ SİLAHLAR İÇİN GEÇERLİDİR. AŞAĞIDA BELİRTİLEN BAZI İŞLEMLER BAZI ÜRÜNLER İÇİN GEÇERLİ OLMAYABİLİR. ÖRNEĞİN, GÖVDE İÇİNDE FİŞEK OLMAMASI YARI OTOMATİK TÜFEKLER İÇİN BİR KONTROLDÜR. ZAFER SÜPERPOZELER İÇİN GEÇERLİ DEĞİLDİR.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile