Asya

Olta balıkçısına tavsiyeler

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:45

Olta balıkçısına tavsiyeler

Kara Gözlü
olta balıkçısına tavsiyeler

Çeşitli kaynaklara göre, bir tür meditasyon, deniz ve yeşilin birleştirilmesi sonucu doğayla bütünleşmeyi arzulayanların ilgi gösterdiği olta balıkçılığında başarılı olabilmek için bir takım kurallara dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, sevgi, sabır, soğuk kanlılık ve hızlı refleks isteyen olta balıkçılığı için şu önerilerde bulunuyor:

*İnce misina 0,25, 0,30 ve 0,40 idealdir, balığı ürkütmez.
*Büyük balıklar yakalandığında misina durdura durdura ürkütmeden yukarı çekilmelidir.

*İstavrit tutarken çapa atılmaz, çapa ipinin hareketi balığı ürkütür ve yarı yarıya keser.
*Tekneyle büyük balık avında mutlaka bir kepçeye ihtiyaç vardır. Su yüzüne çıkar çıkmaz kepçeyle veya kakıçla balık yakalanmalıdır yoksa çırpınan hayvan misinayı koparabilir.
*Bir balık teknesinde mutlaka livar bulunmalıdır. Livar yoksa büyük kovalar tercih edilmeli ve su sık sık değiştirilmelidir. Aksi durumda plastik kovalarda bekleyen balık su içinde bile olsa bayatlar.
*Balıkçılığa yeni başlayanların en sık düştüğü hatalardan biri iğneyi dipte bir yerlere taktırmalarıdır. Bu konuda dikkat gerekiyor ve yedek takım bulundurulmalı.
*Avlanma sahasını bozmamak için kirletmemek gerekir.
*Av günü sonunda yakın bir zamana kadar tekrar ava çıkılmayacaksa artan yemlerle de yemleme yapılmasında fayda vardır.

* Amatör balıkçılık herhangi bir ticari kaygısı olmaksızın kıyıdan ya da tekneden yapılan balık avlama yöntemidir. Amatör balıkçılık yapmak için şu an mevcut yürürlükteki yasada herhangi bir belge gereksinimi mecburi değildir. Herkes balıkçılık yapabilir. Yeni geliştirilen teknolojik malzeme imkanlarıyla balıkçılık yapmak daha kolay ve zahmetsizdir.

* Balıkçılık önemli bir terapi ve stresten arınma aktivitesidir. Amatör balıkçılık yapan kimseler daha zinde kalırlar. Doğayla daha çok baş başa kaldıkları için şehir stresinden de uzaklaşırlar.

* Amatör balıkçılık için kıyıdan balıkçılık yapılabilecek bir takım fiyatı yaklaşık olarak 25 TL.’den başlar 2000 TL.’ye kadar çıkabilir. Takım oluşturma aşamasında kullanılan saha önemli ve hasılat yönünden etkilidir. Örnek olarak kıyı takımları ve tekneden kullanılacak takımlar değişken olmakla beraber doğru seçim yapmak performansı artırır.

* Olta balıkçılığı için kıyıdan kullanımda bir takım çantası, plastik ya da metal kamış makine, misina, iğne takımı, fırdöndü klips, kurşun, yakalanan balığı koymak için kova ya da livar, balıkçı oturağı, yem kesme tahtası, balıkçı çakısı, hava şartlarına göre yağmurluk ve çizme gerekir.

* Nasıl balık avlanır: Satın aldığımız kamış makineye önce misina sarılır, daha sonra kamışla makine eşleştirilir. Gidilen sahada iğne takımı kamışla kombine edilir, klips yardımı ile en altta kurşun bırakılarak atışa hazır hale getirilir. Hazır olan takım güvenli bir şekilde suya savrulur ve yapılan avlanma türüne göre beklenir. Gelen tepkilere göre sarılır.

* Yakalanan balık güvenli bir şekilde iğneden çıkartılıp limit altı ya da üstü olup olmadığına bakılır. Limit altı ise sağlıklı bir şekilde suya geri salınır. Limit üstü ise balık artık sizindir. Birçok balıkta boy limitleri vardır. Buna dikkat etmek yasak av yapmamak balık neslinin devamı açısından önemlidir

* Balıkçılıkta amatör bir balıkçı bir günde yasal olarak 5 kg balık tutabilir, üstü limit aşımıdır.

* Balıkçılıkta zaman yasakları vardır. Bu dönem havyar yani yumurta dönemi olup bu dönemde populasyonun devamı için balık tutulmamalıdır.

* Balık nerede tutulur: Denizlerde; Örneğin İstanbul için Sarıyer, İstinye, Tarabya, Emirgan, Beşiktaş, Kabataş Karaköy, Eminönü, Sarayburnu, Yenikapı, Yeşilköy, Zeytinburnu yılın önemli bir kısmında kıyıdan ve tekneden balıkçılık yapılabilecek başlıca yerlerdir. Tatlı sularda da Terkos gölü, Sazlıbona, Büyükçekmece gölü, Çatalca civarında birçok göl balıkçılık için uygun durumdadır.

* Neler tutulabilir: Denizlerde: İstavrit, İzmarit, Kefal, Levrek, Eşkina, Kırlangıç, Çinekop, Sarıkanat, Zargana, Uskumru, Lüfer, Kofana, Mırmır, İskorpit balıkları çokça tutulabilen balık türleridir. Tatlı sularda ise Turna, Sazan, Kızılkanat, Tatlı Su Levreği, Tatlı Su Kefali, Yayın, Alabalık başlıca balık türleridir

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile