Asya

Yivli av tüfekleri ile ilgili balistik bilgiler

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:45

Yivli av tüfekleri ile ilgili balistik bilgiler

Kara Gözlü
Yivli av tüfekleri ile ilgili balistik bilgiler

BALİSTİK BİLGİLERİ:

Bazılarının balistik konusunda anladıkları şudur. Mermi yörüngesini fizik şartların etkilediğini bu durumda ise optiklerin tartışılması gerektiğini savunurlar. Bunun en kolay izahı şudur. 100 yarda mesafeye sıfırlanmış düzgün bir tüfek, tek tip fişekle rüzgâr ve atıcı hatası olmadan 100 yarda mesafeye atışta mermi çekirdeği hızı ve yer çekiminin etkisi ile bir kavis çizer ve hedefi bulur buna: 100 yarda mesafede point of aim (POA) veya zero point –sıfır vuruş noktası denir. (line of aim) LOA- Hedef hattı atıcının gözü ile hedef arasındaki düz çizgidir. Mermi namludan çıkınca göz ile hedef arasında düz olarak gitmez bir kavis çizer namlu çıkışında mermi bu hattın altından başlar daha sonra yükselir düz olan hedef hattı ile kesişir bir müddet yükseldikten sonra tekrar düşüşe geçer ve hedef hattı ile tekrar buluşur bu nokta vuruş noktası olarak ayarlanmalıdır.

DÜZGÜN NİŞAN İÇİN DÖRT TERİM

1-Açık alan menzili: Namlu ucundan varsayılan düz hat ile mermi kavsi ve yörüngesinin ilk Kesiştiği nokta ile merminin ikinci kesiştiği yani doğru sıfırlama noktası arasındaki mesafedir. Bu mesafeye (açık alan menzili) denir.
2-Orta menzil yüksekliği: Orta menzil yüksekliği, namludan çıkan merminin, yukarıda anlatılan açık alan menzili içindeki mermi kavsinin en yüksek noktasıdır.
3-Düzgün sıfırlama noktası: Mermi çekirdeğinin, namlu boyunca uzanan düz hatla ikinci buluştuğu ve hedef vurma noktası olan noktadır.
4-Maksimum alan menzili: Mermi çekirdeğinin orta menzildeki en yüksek noktası ile Sıfır vuruş noktasından sonra düşüşündeki eşit mesafe arasındaki menzildir

NOT: Maksimum alan menzili yüksekliği, yaygın olarak bu avlar için kullanılan tüfek ve kalibreler ve ortalama mermi çekirdeği ağırlıkları için, karaca geyiği ölçüsündeki avlarda
275 yarda=250metre mesafede genelde 3 inç =7,62 cm. dir. Bu oran hayvanın ağırlığına göre
Çakal tipi avlarda 3 cm karacalarda 5–7,6 cm büyük geyiklerde3.5 inç= 9 cm kadar olabilir.
Ve genel bir bilgi olarak ta daha büyük avlarda daha küçük çaplar daha etkilidir diyebiliriz…

TEPEDEN AŞAĞIYA- AŞAĞIDAN TEPEYE ( AÇILI ) ATIŞ:

Aşağı ve yukarı doğru atışlarda vuruşumuzu nasıl düzenleriz. Bu soru eski ve saç ağartan bir sorudur. Avcılar bu meyilli atışlarda vuruş noktasının her açı değişikliğinde farklı olduğunu bilirler,fakat nedenini ve yönünü bilemezler..
Doğru cevap aşağı ve yukarı atışlar ile dik yarlara atışlarda merminizin alt düşüşleri, düz yer atışlarına göre az olacaktır.
Küçük açılı atışlarda mermilere ait (M.P.B.R) düşüşleri bu farkı giderir.
Bu acayip gibi görülür bunu problem yapmak başınıza daha çok iş açar.
Fakat fikir basittir. Mermi yolu kavsi aşağı ve yukarı atışlarda yatay atışlardaki gibi değildir, meyilli atışlarda gözünüz yatay mesafeye nazaran hedefin daha uzakta olduğu hissini verir.
Yere paralel atışlarda merminin uçma mesafesi içinde yere doğru kavislenmesinin ve yere çakılmasının sebebi yer çekimi gücüdür. Yere tam dikey olan atışlarda ister yerden yukarıya isterse yukarıdan aşağıya olsun bu kavis olmaz tıpkı balonların yükselmesi gibi. Burada bir kavis söz konusu değildir merminin hızı tükenince aynı noktadan geriye düşecektir. Meyil azaldıkça mermi açıya göre kavis alsa da bu kavis yatay atışlara nazaran daha az olacaktır.

BURADA ESAS OLAN EĞİMLİ YÜZEYDEKİ MESAFE YE ATIŞ
HEDEFİN DİKEY DÜŞÜŞÜNDEKİ NOKTANIN SİZE OLAN YATAY MESAFESİ GİBİ OLACAĞIDIR

Misal olarak: hedefiniz sizde 400 yarda uzak ta ve 40 derece meyilli bir yerde olsun.
Aradaki açı nedeni ile atışınız düz yerde 335 yardaya atar gibi olacaktır. Merminizin düşme mesafesini buna göre ayarlamanız gerekecektir.


—>: Yivli av tüfekleri ile ilgili balistik bilgiler

Kara Gözlü
1500 lü yıllara kadar olan süreçde kullanılan tek mühümmat misket kurşunlardı….Bu zaman içinde fiziğe kafa yoran dahiler cismin dönmesi gerektiğini dönerek giden cismin çok daha durdurucu olduğu kanatına varırlar…

1400-1800 yılları arası çok fazla yiv-set denemeleri yapılmışdır….Tabi ki sizlerinde anlıyacağı üzere tüfeklerin bir bölümü bu tariflerde ağızdan dolma..Daha sonralarda çakmaklı tüfekler Eliphalet Remington tarafından bulunurda insanlara yol gösterir bu buluş….

Fakat yine işler ters gidiyordu…O zamanlar yapılan yivli tüfekler ağızdan dolduğundan her ateşleme ve doldurma anında setlere zarar veriliyordu buda silahın balistiğini bozuyordu…

İşte 1800 lü yıllar geldiğinde bizim basitçe kuyruktan yada direkt yatağa mermi sürme serüvenimiz başlıyor….

1800-2009 yılları arasında yivli silahlar müthiş gelişmiş…

Bir çoğunuda her zamanki gibi JOHN MOSES BROWNING adlı MORMON bir AMERİKALI keşfetmiştir..

bu arada duyar gibi oluyorum yivsiz tüfekler ne oldu bu arada 1875’te İngiliz Anson ile Deeley tarafından şimdiki modellere en yakın yivsiz av tüfeği icat edilir…

1824 yılında Johann Nikolaus von Dreyse tarafından üretilir….Fakat işin ilginci FERGUSON 1776da ilk geriden dolan tüfeği bulmuşdur…Anca 48 sene sonra kollu tüfek geliştirilmiştir…

ik olarak yivli ve kollu tüfek purusya ordusuna 1841 satılır..
Bundan sonraki yılları amerikan iç savaşı alır….Aslında Eski kıtadan oraya göçüp özgürlük isteyen bir avuç dahidir ki şu anda o dahilerin neler yapmış olduğunu ancak seyredebiliyoruz…

Şu an kullandığımız yivlilere en çok benzeyen MAUSER g93 modelidir…1.Dünya savaşında kullanılmışdır…

Ve geçen bu sürede mükemmel halini almışdır….

Kollu bir yivlinin tek dez avantajı dolum süresidir…..

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile