Ansiklopedi

Dünya’nın En Büyük Laboratuvarı

Bu konu Ansiklopedi tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Ansiklopedi
Ansiklopedi
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4417
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 7:55

Dünya’nın En Büyük Laboratuvarı

Kara Gözlü
Dünya’nın En Büyük Laboratuvarı

ABD’nin Güney Dakota eyaletinde yüzeyin 1500 metre altındaki dünyanın en derin bilim laboratuvarının inşasına bugün başlandı.

Bilim adamları 6 Empire States binası kadar olan derinlikte evrendeki boşluğu kapladığı düşünülen gizemli ‘dark matter’ (kara madde) ile ilgili araştırmalara odaklanacak.

Black Hills bölgesindeki Homestake isimli eski bir altın madenine yapılacak olan kompleksin inşaatı dün Amerikalı bilim adamları politikacılar ve çok sayıda yetkilinin katıldığı bir törenle başladı. Söz konusu maden 125 yıl boyunca işledikten sonra 2001’de kapatılmıştı. Madendeki bütün cihazlar seneler sonra yeniden gözden geçirilip çalıştırıldı.

Laboratuvarın bu derinlikte inşa edilmesinin sebebi; güneşten gelen ve kara madde deneylerini olumsuz yönde etkileyebilecek nitelikteki kozmik ışınlardan korunabilmek.

Çalışmalar süresince madendeki bütün tünellere yeni bir görünüm kazandırılacak ve yeni tesisler yerleştirilecek. Eski madencilerden kalan duvarlar kapılar odalar ve artıklar tamamen turuncu filmlerle kaplanacak.

Araştırma ekibi madende kurulacak 300 kilogram ağırlığındaki likit zenon tankında ‘hayalet parçacıklar’ yakalamaya çalışacak. Eğer burada karanlık madde tespit edilirse yüksek hassasiyete sahip detektörler yoğun kozmik radyasyona maruz kalacak.

550 milyon dolara mal olması beklenen devasa bilim merkezinin 2019’da bitirilmesi hedefleniyor. En derindeki laboratuvarlardan birisinin inşasına ise 2019’de başlanacak.

Dünyanın en derin madeni 2 bin 450 metre aşağıya kadar uzanıyor. Günümüzde bazı jeoloji ve hidroloji deneyleri bu derinliklerde yapılıyor.

Karanlık madde kavramı ilk olarak 1933 yılında Kaliforniya Teknik Enstitüsü’nden İsviçreli astrofizikçi Fritz Zwicky tarafından öne sürülmüştü. İddia 40 yıl boyunca ciddiye alınmadı. Ancak bu maddenin varolduğuna dair en güçlü kanıt olan uzaydaki Sarmal Gökadaların düz dönme eğilimleri 1970 yılında Washington Carnegie Enstitüsü’nde Vera Rubin ve arkadaşları tarafından ortaya atılınca araştırmalar tekrar bilim dünyasının gündemine gelmişti.

[IMG]http://img295.imageshack.us/img295/3532/laboratuvar.jpgdolunay

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile