Azize

Beş kimse orucunu bozsa onlara Keffaret lazim gelmez

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 11:08

Beş kimse orucunu bozsa onlara Keffaret lazim gelmez

NotuiteSane
Beş kimse orucunu bozsa onlara Keffaret lazim gelmez

1- Hasta

2- Misafir

3- Emzikli kadin çocuguna zarar geleceginden korktuysa.

4- Çok yasli kisiye

5- Açlik ve susuzluktan dolayi ölmekten korkan kisiye

Bu kisilere Keffaret gerekmez ancak özrü gittikten sonra tutamadigi oruçleri gününe gün olarak kaza yapmasi lazimdir.

Ramazanin ilk günü hakkinda süphe varsa bir kaç çesit niyet vardir.

Ramazan oldugundan süphelenildigi zaman:

Ramazana niyet etmek, yahut baska bir vacib oruca niyet etmek yahut ramazan ise ramazan degilse nafileye niyet etmek. Bunlar kerahatle caizdir.

Bir çesidi ise kerahatsiz caizdir. O mutlak oruca niyet etmis yahut sabana yani nafileye diye niyet edilmis ise bunda kerahat yoktur böyle yapilmasi caizdir.

Niyetin bir sekli vardir ki bu caiz degildir: Eger ramazan ise ramazana niyet ettim, degilse niyetsizim demek caiz degildir.

Bir kimse ramazanda oruca niyet etse, ögleden evvel yese Imam-i Azam’a göre keffaret lazim degil, Imameyn katinda ise keffaret lazim gelir. Eger ögleden sonra yerse keffaret gerektiginde Hepsi ittifaki etmislerdir.

Bir kimse iki, ya üç Ramazandan birer gün oruç bozsa her birinden dolayi birer kaffaretmi yapar yoksa üçüne bir keffaret mi yapmasi gerektiginde ihtilaf vardir. Ancaqk güzel olan her birine ayrica keffaret yapmasidir.

Bir kisinin ramazandan borcu olsa o kisi tutmasa ve üzerinden bir sene geçse, bazi ülemanin beyanina göre o adam günahkar olur.

Bir kisi keffaret tutarken Ramazan-i serif gelse Ramazandan sonra tekrar bastan tutmasi lazim gelir. Evvelkiler sayilmaz.

Bir kisi sefere niyeti olmadan orucunu bozsa ama sonra sefere gitmesi icab etse hem kaza hem keffaret icab eder.

Bir kisi Ramazanda sefere niyet etse orucunu yese. sonra sefere gitmese kaza lazim olur. keffaret gerekmez. Ancak aksama kadar yemek yemesi haramdir. Sonra gününe gün olarak kaza eder.

Bir kisi sefere niyet etmeden orucunu bozsa sonra zorla sefere gönderseler (sürseler) ihtilaflidir. Asil olan hem kaza hem keffaret gerekir.
Bir kimse ramazanda deli olsa( aklini kaybetse) ve tekrar bulsa yani ramazanin bir kismini deli olarak geçirse deli oldugu gün kadar kaza eder. eger akli yerine gelmezse Ramazan orucu onun üzerinden düser.

Bir kimse unutarak yese, yahut unutarak cima etse orucu bozulmaz. Eger orucum bozuldu sanip yerse kaza lazim olur. Keffaret lazim olmaz. Eger orucunun bozulmadigini bilip yerse hem kaza hem keffaret lazim gelir.

Bir kimse terini yutsa yahut boyali bir ipligi çignese ve boyasini yutsa yahut baska birisinin tükürügünü yutsa yehut kendi tükürügünüdisari çikarip yutsa yahut dislerinin arasinda olan yemek artiklarini yese nohut tanesinden fazla oldugu taktide bu nlarin hepsinde kaza lazim olur Ancak diger bir sekilde ihtilafli olup asil olan orucun bozulmasidir.

Bir kimse avuç miktari tuz yese orucu bozar. Ancak sadece kaza gerekir. fakat azicik yemis olsa orucu fasit olur.

Bir kimse çalisirken bunalsa ikindiden sonra orucunu yese hem kaza hem keffaret gerekir. Ancak bir kadin(evli) veya cariye bunalipta yerse bu çalismadigi durumda erkegi veya sahibi(cariyenin) dövecek olursa keffaret gerekmez) kaza gerekir.

Bir kimse susam tanesini sadece çignese ve yutmasa orucu bozulmaz. Fakat yutarsa ister çignesin ister çignemesin orucu bozulur.

Oruç onbeş çeşittir

Üçü farz, üçü vacib, beşi haram, dördü sünnettir.

Farz olan ; Ramazan, Kaza, Keffaret.

Vacib olanlar: Nezri muayyen, nezri mutlak ve nafileyi geri çevirmek( kaza etmek).

Haram olan: Ramazan bayraminin ilk günü, Kurban bayraminda dört gün, yani yilda 5 gün oruç turmak haramdir.

Sünnet olan oruç: Islami aylarin on üç, on dört ve on besinci günlerinde oruç tutmak, Davud (a.s.) in orucu bir gün tutup bir gün tutmamak. Pazartesi , persembe , asure günü, arefe günü ve benzer mübarek günlerde oruç tutmak sünnettir.

alıntı

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile