Asya

Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:22

Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz

Hayat…
Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz Ramazan ayının başlanmasıyla birlikte, beslenme saatleri ve şeklinin değişmesi metabolizmada bir takım değişikliklere neden olmaktadır. Uzmanlar, 3 öğünden 2 öğüne inen beslenme şekli, hareketsiz geçen saatlerin artmasına karşın uyulacak bazı kurallarla ramazan ayının daha sağlıklı bir şekilde geçirilmesinin mümkün olduğunu kaydettiler.

Ramazan ayının kaliteli ve dengeli beslenmeyle oldukça rahat ve sorunsuz bir şekilde geçirilebileceğinin altını çizen diyet uzmanları, oruç tutanların hangi konulara dikkat etmeleri konusundaki sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Oruç tutarken, dikkat edilmesi gereken konular nelerdir

Ramazan ayında kişinin beslenme şeklinin ve saatinin değişmesi, hareketinin azalması nedeniyle bir takım olumsuzlukların ortaya çıkma riski artıyor. Uzun açlıktan sonra aniden ağır ve yağlı yemeklerin birden bire tüketilmesi oldukça sakıncalı. Ağır beslenme kalbin yükünü arttırabiliyor, bu durum kalp krizi, yüksek tansiyon, beyin kanaması, mide ülseri ve felç vakalarına neden olabilir. Uzun saatler boş kalan mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olacağından iftar, hafif yiyeceklerle açılmalıdır. Oruç tutanlar, günde en az iki porsiyon meyveyi çiğ yada komposto olarak tüketmeli. Yağlı ve ağdalı tatlılar yerine hoşaf, komposto ve sütlü tatlılar tercih edilmeli. Yemek esnasında su içmek yerine daha sonra iftar ve sahur arasında bol bol su tüketilmeli. Mutlaka sahura kalkılmalı. İftardan sonra yürüyüş yapılmalı. Tiryakiler iftardan önce sigara içmemeliler.

İftarda hangi tür yemekler tercih edilmeli

Ramazan ayında da günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve oranları değişmez. Ramazanda gün boyu aç kalınacağından aşırı yemek yerine, yavaş sindirilen, kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebze, salata gibi gıdaları tercih etmek daha doğrudur.

İftar bir kase çorba, bir dilim az yağlı beyaz peynir, 3-4 zeytin, salata, bir-iki dilim esmer ekmekle yapılmalı. İftardan bir saat sonra ise bir tabak etli veya etsiz sebze yemeği, balık, tavuk, kırmızı et dört yemek kaşığı kadar pilav veya makarna gibi çeşitlerden bazılarıyla yemeğe devam edilmelidir. Bir kase yoğurt veya cacık tüketilmeli. İlerleyen saatlerde bir bardak süt veya sütlü tatlı alınmalıdır. Ayrıca meyve de ihmal edilmemelidir.

Sahur yiyeceklerinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir

Sahur yemekleri, oruç tutan kişinin sağlıklı bir gün geçirmesi için hafif ama doyurucu olmalıdır. Sahurda tercih edilen yiyecekler ihtiyaç duyulan günlük enerjinin alınması yönünden güçlü olmalıdır. Sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce kahvaltı veya ağır yemekler yenmesi açlık suresini uzatacağı için metabolik hızın düşmesine, halsizlik, başağrısı, yorgunluk ve dikkat azalmasına neden olabilir. Bu yüzden sahur beslenmesi oldukça önemlidir. Sahur sofrasında çorba içilip, ardından domates, salatalık, tuzsuz peynir, reçel veya bal ile kahvaltı yapılabilir. Veya zeytinyağlı yiyecekler, yoğurt, ayran ve hoşaf tercih edilebilir.

Ağır yiyeceklerin ve sahurda aşırı hamur işi tüketilmesinin şişmanlığa ve başka hastalıklara davetiye çıkartacağı da unutulmamalıdır. Diabet (şeker hastaları), tansiyon,mide, sindirim sistemi, hamile ve emzikli anneler ile 65 yaş üzeri yaşlıların, kanser hastaları ile sürekli ilaç kullanması gereken hastaların doktorlarının tavsiyelerine göre hareket etmeleri gerekmektedir. Bu tür hastaların oruç tutmalarının da sakıncalı olabileceği belirtilmektedir.

Nursen Turan


Cevap: Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz

YaReN
Ramazan’da Nasıl Beslenmeli
ramazanda nasıl beslenmeli beslenme
ramazanda nasıl beslenmeliyiz

Ramazanda Nasıl Beslenmeli

Ramazan ayı bazılarımızın zannettiği gibi ‘yeme ayı’ değil, ‘yememe ayı’dır. Yani oruçlu olduğumuzda iftar ve sahurda aşırıya kaçmamız hiç doğru değildir.

Akşam iftara oturduğumuzda (sahura kalkmışsak) 12 saat civarında aç kalmışız demektir. Sindirim sistemimiz istirahattedir. İşte biz iftarda yemeği birden ve aşırı şekilde mideye doldurursak salgılar fazlalaşır, tansiyon düşüklüğü olur. Hele bir de yemeği yedikten sonra uzanıp yatarsak tehlike artar. Vücuttaki kan, mide ve bağırsakların etrafında toplanır.

Beyin ve kalbe kanın gitmesi engellenir. Kan birden vücuda dağıldığında ise kalp çarpıntılarına ve krize kadar varır.

Bu sebeple kalbinden rahatsız olanlar yediklerine dikkat etmelidirler. Tavsiye edilen; yemeğin yavaş, iyi çiğnenerek ve sohbetle, muhabbetle yenmesidir. Osmanlı konaklarında iftarda önce çorba çıkar, misafirler orucunu bu şekilde açtıktan sonra akşam namazı eda edilirmiş. Yemek ise namazı müteakiben yenirmiş. Aslında sağlığa en uygun olanı da budur. Yine Ramazan’da bol sıvı almalıyız. Taze meyve suyu, ayran gibi içecekler de alınabilir Ramazan’da ağır yiyeceklerden kaçınmalı, meyve ve çiğ sebze tüketimine önem verilmelidir. Ramazan’ın sağlık ayı olduğunu unutmayalım.

Doç. Dr. Sefa Saygılı
Milli Gazete
alıntı

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile