admin

Aşk-ı Memnu operası, Aşk-ı Memnu operası hakkında bilgi

Bu konu admin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
admin
admin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 12501
Yanıt Sayısı: 0
22 Mayıs 2021, 2:02

Aşk-ı Memnu operası, Aşk-ı Memnu operası hakkında bilgi

Kara Gözlü
Aşk-ı Memnu operası

Aşk-ı Memnu operası hakkında bilgi
Aşk-ı Memnu operası izle

Aşk-ı Memnu_izmir devlet opera ve balesiHalid Ziya Uşaklıgil’in aynı adlı romanından hareketle Tarık Günersel tarafından librettosu yazılan Aşk-ı Memnu’da orkestra şefliğini eserin bestecisi Selman Ada ile Caner Ruhselman üstleniyorlar.

[IMG]http://img155.imageshack.us/img155/751/askmemnu1.jpgdolunay

Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden Murat Göksu’nun rejisi ile sahnelenecek olan eserin dekorları Nihat Kahraman, kostümleri Sevtaç Demirer tarafından hazırlandı. Koroyu Caner Ruhselman hazırladı. Işık tasarımcılığını Oktay Kanca’nın üstlendiği Aşk-ı Memnu’da solo rolleri: Filiz Güneş, Burcu Kılıç, Oğuz Çimen, Murat Karahan, Fahri Önoğlu, Alparslan Mater, Teyfik Rodos, Aytül Büyüksaraç, Eylem Demirhan Duru, Şeniz Duygu, Evren Kayacan, Şebnem Topçuoğlu, Sertan Can, Murat Direk, Fırat Yalçınkaya, Evrim Keskin, Tanju Nebol, Sevgi Yalçın, Seza Agun, Derya Kırcalı, Linet Şaul, Hüseyin Çanlıoğlu, Ercan Uğur, Gökhan Varkan, Fırat Halavut, Mertol Türkbay paylaşıyorlar.

[IMG]http://img84.imageshack.us/img84/8717/askmemnu2.jpgdolunay

Eserde; 19. yüzyılın sonunda yaşayan zengin ve aylak bir toplumsal sınıfın yaşam biçimi; Türk aile yapısının batılı yaşam biçimi içinde çözülmesi ile oluşan sorunları, yeniden şekillenen dünya görüşleri ve sağlıksız ilişkiler anlatılmaktadır.

[IMG]http://img340.imageshack.us/img340/4457/askmemnu3.jpgdolunay

Aşk-ı Memnu operasının konusu şöyle: Oldukça zengin olan Adnan bey, eşinin intihar etmesi üzerine kendinden otuz yaş küçük Bihter ile evlenir. Bihter’in annesi Firdevs hanım da zenginliği nedeniyle Adnan beye ilgi duymaktadır… Bihter, evdeki herkese uyum sağlamaya çalışırsa da bunu başaramaz. Adnan beyin çapkın yeğeni Behlül, Bihter’i baştan çıkarmayı başaracak; bu ikili arasındaki yasak aşk bir süre sonra cehenneme dönüşecek, mutsuz son kaçınılmaz olacaktır.

[IMG]http://img689.imageshack.us/img689/1286/askmemnu4.jpgdolunay

1900 yılında ilk basımı gerçekleşen Aşk-ı Memnu romanının yüzüncü yılında (2000 yılında) opera olarak yazılan eser, dünyada ilk kez 23 Ocak 2003 tarihinde Mersin’de sahnelendi.

[IMG]http://img84.imageshack.us/img84/6278/askmemnu5.jpgdolunay

Halid Ziya Uşaklıgil’in (1867-1945) “Aşk-ı Memnu, hayalimde birikmiş karmakarışık izlenimlerden oluşmuştur.” diye ifade ettiği bu roman, ilk gerçek Türk romanı olarak da değerlendirilmektedir. Ünlü romancımızın yazdığı altı roman içinde günümüzde de çok okunmakta olan Aşk-ı Memnu’da, ilk romanlarındaki; “daha platonik ve romantik olan aşk ilişkileri” yerini “yasak aşkla noktalanan cinsel bir tutkuya” bırakmıştır. Eserlerinde kullandığı yaşantı alanının darlığına karşın, Türk romanının öncüsü sayılan Uşaklıgil, Türk edebiyatına altı roman, on üç öykü, bir şiir ve bir deneme armağan etmiştir.

[IMG]http://img340.imageshack.us/img340/5561/askmemnu6.jpgdolunay

Aşk-ı Memnu operasının bestecisi Selman Ada, 1965 yılında henüz 12 yaşındayken, devlet bursuyla Paris Ulusal Yüksek Konservatuvarı’na gönderilmiş; orada dünyanın en büyük ustaları ile çalışarak bütün dallarda birinciler birincisi olarak mezun olmuştur. Yirmi yaşında İstanbul Opera orkestrasını yöneten sanatçı, “dünyanın en genç opera orkestra şefi” olma unvanını kazanmıştır. Besteci ve orkestra şefliğinin yanı sıra üst düzey bir piyano virtüozu olan Selman Ada, yedi yaşında başladığı besteciliği ile ülkemiz müzik dağarına -Ali Baba ve Kırk Haramiler ile Aşk-ı Memnu adlı- 2 opera, 2 oratoryo, 4 senfonik eser, 3 koro eseri, 17 piyano eseri, 14 oda müziği eseri, 5 şan-piyano eseri kazandırmıştır. Eserlerinde kullandığı Türk müziği motifleri ile ülkemizin en önemli bestecilerinin başlarında gelmektedir.

[IMG]http://img84.imageshack.us/img84/3543/askmemnu7.jpgdolunay

Aşk-ı Memnu operası, 12 Aralık’taki prömiyerden sonra sezon içinde; 14, 15 ve 17 Aralık 2009’da, 21 ve 23 Ocak 2019’da, 24, 27 ve 28 Nisan 2019 tarihlerinde İzmirli sanatseverlerin izlenimine sunulacak.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile