memoli

Çelik Çomak

Bu konu memoli tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
memoli
memoli
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 10876
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 9:16

Çelik Çomak

Kara Gözlü
ÇELİK ÇOMAK

İlgili jenerasyona dahil herkesin çocukluğunda mutlaka oynadığı ve akla geldikçe, geçmişe dair ağızda mayhoş bir tat bırakan unutulmaz bir çocukluk oyunudur. Kuralları mahalleden mahalleye değişiklik gösterir. Her mahallenin her çocuğun farklı kuralları olsa da temeli aynıdır. Oyunun oynanabilmesi için açıklık alan gereklidir. Zaten günümüzdeki yapılaşmanın yok ettiği açık alanlar bu oyunun sonunu hazırlamıştır.

İki takım halinde oynanır. Her takımda iki yada üç kişi olur. Oyuna önce kimin başlayacağı belirlenir. Bunun için her takım kendi içinden bir oyuncu belirler. Öncelikle yere yaklaşık bir buçuk metre çapında bir daire çizilir ve dairenin içine küçük bir çukur kazılır. Seçilen takım oyuncuları sırasıyla çeliği kazılan çukurun üzerine bırakır ve ellerindeki uzun çomağın ucuyla (ucu biraz sivriltilmiş olur) çukurun üzerinde duran çeliğe alttan vurarak çeliğin havaya yükselmesini sağlarlar daha sonra havaya yükselen çeliğe olabildiğince hızlı vurarak mümkün olan en uzak mesafeye atmaya çalışırlar. Çeliği en uzağa atan oyuncunun takımı oyuna başlar. Kazanan takıma A takımı diyelim. Diğer takım oyuncularına da B takımı diyelim.

uzun bir sopa (bir metre kadardır çomak denir) ve kısa bir sopa (20-25 cm çelik denir) ile oynanır. A takımından bir oyuncu uzun sopa ile yere çizilmiş olan halkanın başında durur. uzun sopayla kısa sopaya (çelik) vuruş yaparak kısa sopayı olabildiğince uzak bir noktaya atmayı amaçlar. B takımı oyuncuları da atılan kısa sopayı ilk önce havada yere düşmeden yakalamayı amaçlarlar. Eğer havada yakalamayı başarırlarsa A takımından atışı kullanan oyuncu elenmiş olur. Buna ölü oyuncu denir. Bu durumda atış A takımından başka bir oyuncu ile devam eder. Eğer çelik havada yakalanamamışsa B takımından bir oyuncu çeliği yerden alır ve halkanın içine bulunduğu mesafeden atmaya çalışır. Bu sırada A takım oyuncusu da elindeki çomakla çeliğin halka içine düşmesine engel olmaya çalışır.B takım oyuncusunun en fazla iki hakkı vardır. Halkanın içine atmayı başarırsa atışı kullanan A takımı oyuncusu oyundan elenmiş olur. Halkanın içine atmayı başaramazsa bu sefer B takımı oyuncusu elenir.
Oyun bu şekilde,her takımın rakip takımı oyuncularının tamamını elemeye çalışmasıyla devam eder.Başaran oyunu kazanmıştır. sonuç olarak iyi olan kazanır.

Küçükken deliler gibi oynadığımız, zevkli gelse de aslında tehlikeli olan bir oyun. Arka mahalle çocukları olarak gazozuna oynadığımız uğruna yüzümüzü gözümüzü yaraladığımız unutulmaz bir oyundu çelik çomak. (Yazan : Kenan Bilgili)

Notlar:
– 2 takım halinde oynanır.
– Takımlar en az 2 kişiliktir.
– ucu sivriltilmiş bir çomak(1 metre kadar)
– 20-25 cm kadar kısa sopa (çelik)
– yere 1,5m çapında daire çizilir
– dairenin içine bir yumruk kadar bir çukur kazılır.

Konuya Bir Cevap Yazın

İlgili Diğer Konular
  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile