islam

Kur’an ışığında çocuk terbiyesi

Bu konu islam tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
islam
islam
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 530
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 2:33

Kur’an ışığında çocuk terbiyesi

Hayat…
Kur’an ışığında çocuk terbiyesi ..
Güzel terbiye edilen Çocuk, ebeveyni için âhiret mutluluğunun sebebidir. Ölen insanın amel defteri kapandığı halde salih evlât bırakanın defteri kapanmaz; onun yaptığı hayırlı işlerden ebeveyn de mutlak fayda görür (Müslim)

"Ey Rabbimiz, bize zevcelerimizden ve nesillerimizden gözlerimizin bebeği olarak (salih insanlar) ihsan et, bizi takva sahiplerine rehber kıl derler" (Furkan, 25/74)

"Ey Rabbimiz, ikimizi de sana teslimiyette sabit kıl. Soyumuzdan da müslüman bir ümmet yetiştir. " (Bakara, 2/128)

"Bize salih, bedence kusursuz bir çocuk verirsen, and olsun ki, şükredenlerden oluruz" (Âraf, 7/189).

"Rabbim, beni ve çocuklarımı namaz kılanlardan eyle. Duamı kabul buyur Rabbimiz" (İbrahim, 14/40)

"Hani Lokman oğluna -ona öğüt verirken- şöyle demişti: " -Oğulcuğum, ALLAH’a ortak koşma. Çünkü Şirk büyük bir zulümdür " (Lokman, 31/13)

Bir çok insan, evlâd sahibi olmayı toplum içerisinde bir iftihar vesîlesi olarak düşünmüş, ALLAH’ın ebeveyne emaneti olan bu varlıklara İslâmî terbiye ve eğitimi vermediği için de, onları kendilerine adeta düşman yapmıştır. ALLAH, böyleleri için buyurmaktadır: "…Eşlerinizden ve çocuklarınızdan size düşman olanlar vardır, onlardan sakının " (Teğabun, 64/14).

Gerçekte evlât, insan için bir imtihan vasıtasıdır. "Mal ve çocuklar birer fitnedir " (Enfâl, 8/28).

"Peygamber (s.a.s.)’in yanına bir adam gelmişti. Yanında da bir çocuk vardı. Adam çocuğu öpmeye başlayınca Peygamber, "Ona acıyor musun?" dedi. Adam "Evet" deyince Rasülullah Şöyle buyurdu: "Çocuğa olan şefkatinle sen de ALLAH’ın merhametine lâyıksın. Çünkü ALLAH, merhametlilerin en merhametlisidir. "

Hz. enes’in rivayetinde ise şu ilâve vardır: "Adam çocuğunu öpüp dizine oturttu. Derken bir de kızı geldi. Onu da önüne oturtunca Rasûlullah (s.a.s.) " Aralarında eşit muamele yapacak mısın? diye ikazda bulundu." (Buharî, Edeb, 12-13

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile