Asya

Bu hayvanlara niçin memeli diyoruz ?

Bu konu Asya tarafından 1 ay önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
4 Ağustos 2024, 2:53

Bu hayvanlara niçin memeli diyoruz ?

Jelibon

Bu hayvanlara niçin memeli diyoruz ?

[IMG]http://www.hayvanansiklopedisi.com/site-images/memeli.jpgdolunay

KILDAN meydana gelen bir dış tabaka genellikle memeli hayvanların özelliklerinden biridir. Ama böyle olmayanları da vardır… Meselâ, balinanın vücudunda hiç kıl yoktur. Kuşlar, balıklar ve sürüngenler de böyle bir tabaka ile korunmuş değillerdir.
Memelilerin başlıca özellikleri süt salgılayan memeleridir. Yumurtlayan bazı ilkel türlerin dışındaki bütün memeliler yavrularını canlı olarak doğururlar, hatta yumurtlayan memeliler bile yavrularını emzirirler. Memelilerle başka hayvanlar arasında en esaslı fark da budur.
Memelilerin şüphesiz omurgaları da vardır ve hava ile solunurlar. Bir balina bile muntazam aralarla su yüzüne çıkıp akciğerlerine
hayat verici oksijeni çekmediği zaman; havasızlıktan boğulur. Memelilerin de, kuşlar gibi, öbür hayvanlardan farkı dört odacıklı bir kalpleri olmasıdır. Pis kan bir yandan akciğerlere gidip zehirli gazlarından temizlenirken, öte yanda oksijenle temizlenmiş kan vücudun geri kalan kısımlarına pompalanır.
Memeliler, gene kuşlar gibi, balıklarla sürüngenlerin tersine kanlıdırlar. Vücut ısılarını koruyabilmek için, kıl örtüleri kadar, başka hayvanların yoksun bulundukları bir mekanizmadan, yani ter bezlerinden de faydalanırlar.
Memeli hayvanda hiç bir zaman iki çiftten fazla ayak yoktur. Kanguru gibi bazı memelilerin art ayakları fevkalâde gelişmiştir. Kangurunun tam tersi ise, art ayaklarını tamamiyle kaybetmiş ve suyun içinde hareket edebilmek için kuyruk yüzgeçleri gelişmiş bulunan balinadır.
Bütün memelilerin ön ayakları vardır. Yarasalarda bunlar hayvanın uçabilmesi için kanat, balinada ise yüzgeç şeklini almıştır.
Ekseri memelilerin hareket güçleri art ayaklarında toplanmıştır. Hızlı koşanların hepsinin parmaklarının uçları daha uzundur, ayrıca destek vazifesi gören yastığımsı yumuşak tabanları vardır. Koyun, geyik ve at gibi bazı türlerin ayak parmakları toynakların içinde korunmuştur. Meselâ, bunlardan atlarda orta parmak bütün ayağın vazifesini üzerine alır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile