Azize

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemek için Ne Yapmalıyız

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 11:06

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemek için Ne Yapmalıyız

NotuiteSane
Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemek için Ne Yapmalıyız

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemek
Oruç Tutarken Ağız Kokusu

– Öncelikle doktorunuzla görüşüp oruç tutmanızın tıbbi açıdan uygun olup olmadığını danışmalısınız. Eğer ilaç kullanıyorsanız, doktorunuz bu ilaçlarınızın saatlerini iftar ve sahura göre ayarlama yapabilir.

– Ramazan boyunca işlenmiş gıdalardan, şekerli ve yağlı, aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçının. Terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldıklarından terin ve nefesin kötü kokmasına neden olurlar.

– Çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içecekler az tüketilmelidir. Bu içecekler diüretik özellikleri nedeniyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırır ve ağızda kuruluk yapar.

– Oruç mide asit seviyelerini arttırarak midede yanma, ağırlık hissi ve ağızda kötü ekşi tad ve kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için sahurda liften zengin sebze, meyve, fasulye, nohut, v.b. yenebilir.

– Oruç tutanlarda ağız kuruluğu, ağızda kötü tat ve nefesin kötü kokması görülme olasılığı artmaktadır. Sebebi ağız kuruluğu, iyi temizlenmeyen diş yüzeyi ve aralarında biriken bakteriler ile mide ve boğazdan gelen bakterilerdir. Sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı hem diş çürükleri ve dişeti iltihaplarını hem de ağız kokusunu önleyecektir.

– Normal tükürük salgısının içeriğindeki maddeler sayesinde dişleri ve ağız dokularını koruyucu etkisi vardır. Tükürük salgısı azaldığı veya tamamen kaybolduğunda diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu görülme riski artar. Dolayısıyla iftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi ve kafeinli içeceklerden kaçınılması faydalıdır.

– Kek, bisküvi, çikolata, çok fazla yağ, şeker ve beyaz un ihtiva eden tatlı ve gıdalardan (rafine karbonhidrat) kaçınmalıdır. Çünkü bu tür gıdalar çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını ve dişlerde çürük oluşturmasını kolaylaştırırlar.

– Ağız kokusunun kaynağı büyük ölçüde ağız içi ve dilin arka kısmındaki bakterilerdir. Dolayısıyla her diş fırçalamadan sonra dilin sırt ve arka kısımlarını ve yanakların içyüzlerini özel dil temizleyici aparey veya fırçalarla iyice temizlemek faydalıdır.

– Ağızda mevcut diş çürükleri ve diş taşları ile, bozulmuş veya kırılmış veya eskimiş dolgu ve köprüler de ağız kokusuna ve ağrıya neden olurlar. Bu sebeple ramazan öncesi diş hekimine giderek bu tedavilerin yaptırılması sizi oruçluyken ağız kokusu ve ağrı gibi istenmeyen durumları yaşamaktan alıkoyacaktır.

Kötü ağız kokusu anlamına gelen “halitosis” ağız içi problemler ya da genel sistemik sorunlardan kaynaklanabilir. Toplumda kötü ağız kokusunun kaynağı genelde mide olarak bilinir. Normalde kokuların mideden çıkması mümkün değildir. Ağız kokusu nadir olarak mide bağırsak nedenli olabilir.

Ağız kokusu yüzde 80-90 oranında diş çürüğü ve bu durumu meydana getiren mikropların sülfür bileşiklerini parçalaması kaynaklıdır. Sağlıklı kişilerde kötü ağız kokusunun sebebi dilin arka damağa bakan yüzeyindeki mikro organizmalardır. Bu koku da genellikle sabah kahvaltısından sonra kaybolur.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile