Didem

Gelin hamamı geleneği yok olmaya yüz tuttu

Bu konu Didem tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Didem
Didem
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 3434
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:48

Gelin hamamı geleneği yok olmaya yüz tuttu

Hayat…
Gelin hamamı geleneği yok olmaya yüz tuttu

Anadolu kültürünün ayrılmaz parçası hamamlar; Akşehir’de tiryakilerine hizmet vermeye devam ediyor. Geçmişten günümüze ulaşan bu gelenek artık ekonomik krize de bağlı olarak yok olma yolunda ilerliyor. Gelinin kınasını hamamda yakıp geline güzel bir evlilik için son kez akrabalarıyla bir arada eğlenme imkanının sunulduğu gelin hamamı geleneğinin Akşehir’de artık eskisi kadar ilgi görmediği öğrenildi.

Hicri takvime göre tarihi 1329 yılına dayanan Akşehir Batı Cephesi Karargah Müzesi arkasında bulunan Şifa Hamamı işletmecisi Ahmet Özcan, Akşehir’de gelin hamamı geleneğinin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Yaz aylarında ayda en fazla bir kere gelin hamamı için gelindiğini belirten Ahmet Özcan; "Bundan 5-6 yıl önceye kadar günde en 4 az tane gelin hamamı için gelen olurdu. Şimdi ise ayda bir kez ancak gelin hamamı için gelen oluyor. Gelin hamamı geleneği ekonomik krize bağlı olarak Akşehir’de azaldı." dedi.

Eskiden Akşehir halkının çeşitli fırsatları kollayarak gelin, güvey, adak, kırk, sünnet hamamı; hamamda kız beğenme gibi nedenlerle hamama geldiğini ifade eden Ahmet Özcan; "Hamamlar eskiden zevk ve eğlencenin her çeşidinin yaşandığı mekanlarmış. Şimdi hala hamam tiryakileri var. Ama eskisi kadar hamamlara ilgi yok ve ilgi giderek azalıyor." diye konuştu.

Türk kültürünün önemli bir parçası olan hamam sefasını yaşamak isteyenler için Akşehir’de tarihe tanıklık etmiş Şifa ve Orta Hamam olmak üzere iki adet hamam halka hizmet veriyor.

Günümüzde pek tercih edilmeyen hamamların insan sağlığı açısından öneminin büyük olduğunu vurgulayan Ahmet Özcan, "Hamamın insan sağlığına yararı çoktur. Uzun süre kalmamak kaydıyla, sıcak su ve sabunla yapılacak temizlik için en uygun yer olan hamamda, terleyen vücudun, lif ya da keseyle ovularak yıkanması, kan dolaşımını hızlandırdığı için rahatlık hissi verir." ifadesini kullandı.

Hamam kültürünün devamının sağlanmasını, hem de tarihi eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını hedeflediklerini aktaran Ahmet Özcan, "Şifa hamamı tarihi dokusundan hiçbir şey kaybetmeden Akşehir halkına hizmet vermeye devam ediyor. Halkımıza hamam kültürünü yaşatmak için en iyi imkanları sunmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Vatandaşların hamamlardaki nostaljik ve mistik havayı görmesini, bu geleneği yaşatmasını istediklerini kaydeden Özcan, yaz aylarında hamama gelenlerin sayısında az da olsa artış olduğunu, bunda düğünlerin ve yurtdışından Akşehir’e gelenlerin etkisini olduğunu söyledi.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile