Ansiklopedi

Uygulamalı Takı Teknolojisi Programı – Meslek Tanıtımları

Bu konu Ansiklopedi tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Ansiklopedi
Ansiklopedi
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4417
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 7:52

Uygulamalı Takı Teknolojisi Programı – Meslek Tanıtımları

Fidan
Uygulamalı Takı Teknolojisi Programı – Meslek Tanıtımları

Uygulamalı Takı Teknolojisi Programının Amacı : Uygulamalı takı teknolojisi programının amacı takı tasarımı ve yapımı alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmektir.

Uygulamalı Takı Teknolojisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Uygulamalı takı teknolojisi programında temel sanat eğitimi, teknik resim, sanat tarihi, meslek kimyası, takı tasarımı, takı yapım teknikleri dünya takı tarihi gibi dersler okutulur.

Uygulamalı Takı Teknolojisi için Gereken Nitelikler : Uygulamalı takı teknolojisi programında okumak isteyenlerin, gözleri ve elleri sağlam ve güçlü tasarım, çizim ve sanat yeteneği yüksek, estetik görüş sahibi, dikkatli titiz kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte ilerlemeyi kolaylaştırıcı bir özelliktir.

Mesleğin İçeriği:Bilgisayarla veya elle takı eşyalarının tasarımını yapar, Kıymetli madenleri eritme kabı kullanarak ateşte eritir, Eritilen kıymetli madenleri çeşitli kalıplar kullanarak şekillendirir, dökümünü, kaynak işlemini gerçekleştirir, parçaları birleştirir, Takıların cila ve parlatma işlemini yapar, Değerli taşları takılara mıhlama işlemini yapar,Takıları tamir eder.
[g]
Uygulamalı Takı Teknolojisi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Uygulamalı takı teknolojisi programını bitirenlere “Takı Teknikeri” ünvanı verilir. Takı teknikerleri kuyumculuk sektörünün tasarım ve üretim ünitelerinde takı ana modellerinin tasarımını, dökümünü, tesviye, parlatma ve taş mıhlama işlemlerini yapar. Çalışma kapalı ve iyi aydınlatılmış ortamlarda yürütülür.

Takı Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Takı teknikerleri kuyumculuk alanında özel sektörde ücretli olarak çalışabilecekleri gibi kendi işyerlerini de açabilirler. Küçük takı atölyeleri ve fabrikalarda çalışırlar. Çalıştıkları ortam kapalı olup, maden tozları ve kimyasal maddelerin yaydığı koku nedeniyle önlem alınmadığı takdirde zehirlenme tehlikesi mevcuttur. Ekip çalışmasını gerektirir. Çalışırken meslektaşları, işyeri sahipleri, müşteriler ve kuyumcular ile iletişimde bulunur.

Meslek elemanlarının çalışma alanı, kuyumcu atölyeleri ile fabrikalardır. Kuyumcularda vitrin kuyumcusu olarak, bujiterilerde, diş protez ve gözlük çercevesi yapım atölyelerinde tasarımcı olarak çalışabilirler

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile