aile

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü – Meslek Tanıtımları

Bu konu aile tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
aile
aile
Bağımlı
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4612
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 7:57

Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü – Meslek Tanıtımları

Fidan
Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü – Meslek Tanıtımları

Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünde, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ile ilgili lisans ve lisansüstü eğitim yapılır. Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü, bilimsel katkılarda bulunabilecek ve ülkemizde nükleer teknolojinin kurulması ve geliştirilmesinde çalışacak mühendisler yetiştirmeyi amaçlar. Ülkemizde nükleer mühendislerinin çalışma alanları oldukça kısıtlı olmasına rağmen Türkiye Atom Enerji Kurumu, Tübitak gibi kurumlarda ve üniversitelerde çalışabilirler.

Nükleer Enerji Mühendisliği Programının Amacı : Nükleer enerji mühendisliği bölümünün amacı nükleer enerjinin üretilmesi, geliştirilmesi ve barışçı amaçlarla kullanılması ile ilgili eğitim ve araştırma yapmaktır.

Nükleer Enerji Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Nükleer enerji mühendisliği, teknolojiye ve bilgisayarlardaki gelişmeye paralel olarak gelişmiştir. Nükleer enerji mühendisliğinde karışık gerçek sistemler için analitik hesap yapma olanağı olmadığından hesaplamaların çoğu sayısal olarak bilgisayarlarda yapılır. Bu nedenle, bu alanda bilgisayar programlama ve sayısal matematik en çok kullanılan araç durumuna gelmiştir. Nükleer enerji mühendisliği araştırıcı, geliştirici, kurucu, üretici ve yönetici bir mühendisliktir. Lisans eğitiminin ilk üç yılı nükleer enerji mühendisliğine hazırlık yıllarıdır. Bu yıllarda nükleer enerji mühendis adayı beş yarıyıl matematik, altı yarıyıl fizik, bilgisayar programlama, termodinamik, akışkanlar mekaniği, mukavemet, malzeme bilgisi, ısı iletimi, ısı makineleri, elektronik ve çeşitli ölçme teknikleri laboratuarları, teknik çizim gibi temel mühendislik dersleri alır. Lisans eğitiminin son yılında nükleer enerji mühendisliğinin temelini oluşturan nükleer reaktör fiziği, mühendisliği, kontrolü gibi dersler ve bu derslerin yanı sıra uygulamalara da önem verilir. Ayrıca yaz aylarında iki ay nükleer bir kuruluşta staj zorunluluğu vardır.
[g]
Nükleer Enerji Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Nükleer enerji mühendisliği alanında eğitim görmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve analitik düşünme gücüne, fizik bilimine karşı derin bir ilgiye ve bilimsel meraka sahip, yaratıcı kimseler olması beklenir.

Nükleer Enerji Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Nükleer enerji bölümünü bitirenler “Nükleer Enerji Mühendisi” ünvanını alırlar. Nükleer enerji mühendisi nükleer enerji ile çalışan elektrik santrallerinin tasarımı, yapımı, işletmesi ve geliştirilmesi gibi işlerde çalışır.

Nükleer Enerji Mühendislerinin Çalışma Alanları : Nükleer enerji mühendisleri Türkiye Atom Enerjisi ve Endüstri Kurumu ve TÜBİTAK gibi araştırma kurumlarında ve üniversitelerde çalışabilmektedir. Halen ülkemizde nükleer enerji mühendislerinin iş alanları oldukça sınırlı olmakla birlikte teknoloji ilerledikçe bu mühendislik alanının hizmetlerine duyulan ihtiyaç da artmaktadır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile