aile

Çay Eksperliği Programı – Meslek Tanıtımları

Bu konu aile tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
aile
aile
Bağımlı
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4612
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 7:57

Çay Eksperliği Programı – Meslek Tanıtımları

Fidan
Çay Eksperliği Programı – Meslek Tanıtımları

Çay eksperliği programının amacı, çay bitkisinin yetiştirilmesi, çay yapraklarının işlenerek içilecek çay haline gelmesi, ürünün pazarlanması, işlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Çay eksperlerinin başlıca alanı Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çaykur’ a bağlı kuruluşlar ve özel sektördür.

Çay Eksperliği Programının Amacı : Çay eksperliği programının amacı, çay bitkisinin yetiştirilmesi, çay yapraklarının işlenerek içilecek çay haline gelmesi, ürünün pazarlanması işlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Çay Eksperliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Çay eksperliği programında genel matematik ve genel kimya, iklim bilgisi, bitki beslenmeleri ve gübrelenmesi, zirai mücadele, zirai yayım ve haberleşme ve haberleşme, çay yapımı gibi dersler okutulmaktadır.

Çay Eksperinin Meslek İçeriği: Yaş çay satın alınması işleminde üreticiyle ilk teması çay eksperi yapmaktadır. Bu nedenle kaliteli çay alımı ve işlenmesinde en önemli görev ekspere düşmektedir. Kaliteli çay bitkisinin yetiştirilmesinde gözetilecek hususlar konusunda üreticileri aydınlatır, Üreticilerle iyi ilişkiler içerisinde bulunarak talep ve problemlerini fabrika yetkililerine bildirir, Yaş çay alım yerlerinde görevli diğer elemanların sevk ve idaresiyle, görevlerini talimat hükümleri çerçevesinde yürütmelerini sağlar, Üreticilerin, alım yerine getirmiş oldukları yaş çayın fabrikada bildirilen yaş çay alımı programı dahilinde satın alır, Alım yerlerine getirilen çayların sergi bezlerine serilerek karıştırılıp havalandırılmasını sağlar, Alım yerlerine getirilen çayları, standartlara uygunluğu halinde bekletilmeden satın alır, Ürünün standartlara uymayan kart, uzun dipli kısımlar ve yabancı bitki artıklarını seçtirerek uygun hale getirildikten sonra satın alır, Satın alınan çayın kalitesinden sorumlu olur.
[g]
Çay Eksperliği için Gereken Nitelikler : Çay eksperliği programında okumak isteyen bir kimsenin biyolojiye ve ekonomiye ilgi duyması, bitki yetiştirmekten ve açık havada çalışmaktan hoşlanması beklenir.

Çay Eksperliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Çay eksperliği programını bitirenlere “Çay Eksperi” ünvanı verilir. Çay eksperi, çay ekim alanlarını belirler, kaliteli çay bitkisinin yetiştirilmesinde gözetilecek hususlar konusunda üreticileri aydınlatır, kaliteli çay yapraklarının alımı, çayın üretimi ve pazarlanması ile ilgili işlemleri yürütür.

Çay Eksperlerinin Çalışma Alanları : Çay eksperlerinin başlıca çalışma alanı, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çaykur’a bağlı kuruluşlardır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile