memoli

Metadata (Üstveri) Nedir?

Bu konu memoli tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
memoli
memoli
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 10876
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 8:27

Metadata (Üstveri) Nedir?

Rosalinda
Metadata (Üstveri) Nedir?

Öğrenme nesneleriyle ilgili en önemli konulardan birisi arama motorları tarafından nasıl tanımlanacaklarıdır. Bu genellikle "öğrenme nesnesi üstbilgisi" ya da "veri hakkında bilgi" denilen metadata (üstveri) kullanılarak yapılır. Yani bir öğrenme nesnesi, öğrenme nesnesinin kendisi (veri) ve öğrenme nesnesini tanımlayıcı bilgi (üstveri) olmak üzere iki kısımdan oluşur. İlk kısım olan veri, üç temel bileşenden oluşur (Hua,2002). Bu bileşenler aşağıda verilmiştir.

Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.(Resmi göremiyorsanız üye olunuz) Resmin ismi: 300px-Veri,_Verinin_Bileşenleri_ve_Üstveri_(Metadat a).jpg Görüntüleme: 3 Büyüklüğü: 13,4 KB (Kilobyte)

Verinin Bileşenleri

1. Öğrenme Hedefi

2. Öğrenme hedefini merkeze alan ve öğrenmeyi kolaylaştırmak için eğitim teorileri, stratejileri ve metodolojisine uygun Öğrenme İçeriği

3. Hedeflere ulaşmaya katkıda bulunmak için Uygulama ve Değerlendirme

İkinci kısım ise üstveri de denilen metadatadır. Uzmanların tanımladığı şekliyle iki çeşit metadata vardır.

Teknik – Tanımlayıcı Metadata

Birçok yazılımı destekleyen teknik metadata, daha çok işlemlere yoğunlaşmaktadır. Örneğin, bir veritabanında bulunan hücre, satır ve sütünların tanımı, bu hücrelerde bulunan elementlerin fiziksel özellikleri teknik metadatadır.

Tanımlayıcı metadata ise, daha çok bu yazılımları kullanan kullanıcılarla ilgilenmektedir. Örneğin, aynı veritabanındaki bu satır ve sütunların anlamını veren doküman ise tanımlayıcı metadatadır.

Pasif – Aktif Metadata

Pasif metadata adından da anlaşılacağı üzere, daha pasiftir, yalnızca kullanıcıyla etkileşim içindedir. Aktif metadata ise, hem kullanıcıyla etkileşim içerisindedir hem de aktif metadata ile oluşturulan verilerin bu işler için tasarlanmış programlarla da etkileşim içerisindedir. Kısacası, aktif metadata her zaman için tekniktir. Ancak, her teknik olan nesneye de aktif metadata denilemez.

Kullanımda Olan Metadata Standartları

1. The Dublin Core
2. IEEE LOM
3. ARIADNE & IMS
4. CEN/ISSS LT

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile