memoli

Crohn Hastalığının Cerrahi Tedavisi crohn hastalığı nasıl tedavi edilir – corhn hastalığı belirtileri – corhn hastalığı tanısı

Bu konu memoli tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
memoli
memoli
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 10876
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 9:45

Crohn Hastalığının Cerrahi Tedavisi crohn hastalığı nasıl tedavi edilir – corhn hastalığı belirtileri – corhn hastalığı tanısı

Hayat…
Crohn Hastalığının Cerrahi Tedavisi

crohn hastalığı nasıl tedavi edilir – corhn hastalığı belirtileri – corhn hastalığı tanısı

Crohn hastalığının cerrahi tedavisi
Crohn hastalığı barsak duvarını tutan duvarda giderek artan bir şekilde kalınlaşma,sertleşme ve barsağın içinde daralmayla seyreden bir hastalıktır. Barsağın iç yüzeyinde geniş ülser alanları oluşur.En çok görüldüğü yer ince barsakla kalın barsağın birleştiği alandır ama tüm barsağı tutabilir.Sebebi çok net değildir;romatizma gibi vücudun kendine karşı yaptığı reaksiyondur.Genellikle genç ve orta yaşta görülür.
CROHN HASTALIĞI BELİRTİLERİ:
-Karında sancı
-Sebepsiz ishal dönemleri
-Ateş
-Kilo kaybı
-Makat bölgesi sorunları( fistül,fissür,tekrarlayan apse )
-Karın sağ alt kadranda kitle imajı
CROHN HASTALIĞI TEŞHİSİ:
Teşhiste en önemli bulgu ilaçlı barsak filminde tesbit edilir;barsaklar kıvrımını yetitrmiş ve boru gibi düz hale gelmiştir.
CROHN HASTALIĞI TEDAVİSİ:
Tedavi ilaçla yapılır,kronik bir hastalık olduğu ve komplikasyonlarla seyreden bir hastalık oluğundan uzun yıllar uzman takibi gerektirir.Komplikasyon gelişmesi halinde tedavisi cerrhidir.
CROHN HASTALIĞINDA GELİŞECEK CERRAHİ PROBLEMLER:
-Barsağın daralarak tıkanması;Daralan barsak kısmının genişliğine göre hastalıklı parça çıkarılır ve sağlam barsak uçları birbirine dikilerek barsak devamlılığı sağlanır.
-Kanamaların artması;barsaktan olan kanama miktarı tolere edilemez düzeye ulaştığında kanayan barsak parçası çıkarılarak tedavi edilir.
-Makat civarında fistül;genellikle alışılmıştan farklı olarak fistül çok sayıdadır. Tedavisi normalden daha zordur gerekirse geçici olarak dışkı akışı cilde bağlanarak ( kolostomi – ileostomi ) makat bölgesi dinlendirilerek fistül tedavi edilir.
-Rekto vajinal fistül;Kalın barsağın son kısmıyla ( rektum )vajina arasında kanal oluşmasıdır cerrahi olarak kapatılır.
-Rekto vezikal fistül:Rektumla idrar torbası arasında kanallar(fistül) gelişmesidir kanal cerrahi olarak kapatılır.
-İntesino cutanöz fistül;Barsakta oluşan deliğin cilde açılmasıdır;cerrahi olarak kapatılır gerekirse barsak geçici olarak dışarı bağlanır.
-Makat bölgesi apsesi gelişmesi;normal apse gibi tedavi edilir ama daha yakın takip gerekir.

Konuya Bir Cevap Yazın

İlgili Diğer Konular
  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile