Asya

KırkLareLi HamamLarı

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:20

KırkLareLi HamamLarı

Jelibon
KırkLareLi HamamLarı
Hızır Bey Hamamı (Çifte Hamam) (Merkez)

Kırklareli il merkezinde, Cumhuriyet Meydanında Hızır Bey Camisi ile birlikte Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından 1383 yılında yaptırılmıştır.imarı bilinmemektedir. Hamam 1683 ve 1704 yıllarında onarılmıştır. Sonraki yıllarda 1960’ta kubbesi ile birlikte duvarları yeni baştan onarılmıştır.

Hamam kadınlar ve erkekler bölümü ayrı ayrı olmak üzere çifte hamam plan düzenindedir. Kesme taştan yapılmış olan hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Giriş kapısı dikdörtgen bir çerçeve içerisinde yuvarlak kemerlidir. Bölümlerin üzeri oldukça yüksek kasnaklı birer kubbe ile örtülüdür. Bu kubbeler içeriden pandantifli olarak duvarlar üzerine oturtulmuştur. Kubbenin üst noktalarına da aydınlık fenerleri yerleştirilmiştir. Sıcaklık bölümü eyvanlı olup, içten köşelere halvet hücreleri yerleştirilmiştir.

Sokulu Mehmet Paşa Hamamı (Lüleburgaz)

Kırklareli Lüleburgaz ilçesinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin bölümlerinden birini oluşturan bu hamam, külliye ile birlikte XVI.yüzyılda, Sokulu Mehmet Paşa tarafından 1564’te yaptırılmıştır.

Sokulu Mehmet Paşa Külliyesi’nin hamamı Klasik Türk hamamları plan tipinde, çifte bir hamamdır. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri kadın ve erkekler için ayrı plan düzeninde yapılmıştır. Her bölümün üzeri kubbelerle kaplı olan bu hamamın etrafı dükkanlarla çevrilmiştir.

Vize Hamamı (Vize)

[IMG]http://img213.imageshack.us/img213/6005/hamamxq0.pngdolunay

Kırklareli Vize ilçesi, Kale Mahallesi, Hamam Caddesi’ndedir. XIX.yüzyılın sonlarında yapılmıştır. Mimari yönden herhangi bir özelliği bulunmamaktadır.

Hamam soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Moloz taş ve tuğladan yapılmış olup, üzeri tuğla kubbe ile örtülüdür.

Vize’deki diğer hamamlar gibi bu hamam da kendi haline terk edilmiştir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile