Azize

Enerji Üretiminde Kullanılan Kaynaklar

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:36

Enerji Üretiminde Kullanılan Kaynaklar

DOLUNAY
Enerji Üretiminde Kullanılan Kaynaklar

Doğada hiçbir kaynak yoktan varolmaz., varolan enerjide yok olmaz. Ancak bu enerjiler birbirine önüştürülür. Buna enerjinin korunumu kanunu denir. Birbirine dönüştürülen bu enerjiler özellikle elektrik enerjisine dönüştürülür.

Enerji elde etmek için kullanılan belli başlı kaynaklar şunlardır.
1. Termik kaynaklar
2. Hidrolik kaynaklar
3. Nükleer kaynaklar
4. Diğer kaynaklar (Güneş, rüzgar, jeotermal vb.)

1.1Termik Kaynaklar
Termik kaynaklar, gerekli koşullar sağlandığında ısı enerjisi meydana getirebilen katı, sıvı ve gaz şeklindeki yakıtlardır.

Bunların başlıcaları;
Kömür : Türkiye’de en çok linyit kömürü kullanılmaktadır. Ülkemizde üretilen linyitlerin alt ısı değerleri çok düşüktür.

Petrol : Ülkemizde Batmanda petrol üretimi devam etmektedir fakat yıllık kullanılan petrol miktarının %90’ı ithal edilmektedir.

Doğal Gaz : Kalorisi yüksek ve çevre dostu olduğundan son zamanlarda termik santrallerde doğal gaz tercih edilmeye başlanmıştır fakat ülkemizin doğal gaz konusunda yurt dışına bağımlı oluşu doğal gaz termik santrallerinin sayısının artmasına engel olmaktadır.

Biyogas : Biyogas kaynakları odun, hayvan ve bitki artıklarıdır. Bu artıkların kapalı bir ortamda kimyasal tepkimeye girmesi ile biyogaz üretimi yapılmaktadır. Ayrıca büyük şehirlerin çöp artıklarından elde çöp gazı da %60 oranında metan içeren önemli bir enerji kaynağıdır.

Asfaltit : Ülkemizde bulunan kalorisi yüksek ve işlendiğinde gaz elde edilen bu kıymetli madenin ileride elektrik enerjisi üretimi amacıyla kullanılması planlanmaktadır.

Bitümlü Şistler : Isıl işlemeyle petrole benzer bir yağ veren organik madde bakımından zengin, ince taneli, kristal yapılı bir tür katı yakıttır. Ülkemizde bulunmasına rağmen bir takım zorluklardan dolayı henuz enerji üretiminde kullanılamamaktadır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile