memoli

Atatürkün Kardeşleri

Bu konu memoli tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
memoli
memoli
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 10876
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 8:36

Atatürkün Kardeşleri

ince sızım
Atatürkün Kardeşleri

Atatürk’ün, kendisinden yaşça büyük Ömer, Ahmet ve Fatma adında üç kardeşi daha bulunduğunu, yani iki abisi bir ablası olduğunu biliyor muydunuz?

Atatürkün Kardeşleri


Bunlar çok küçük yaşta ölmüşler. Mustafa Kemal ve Makbule yaşamışlar.

Evet, Makbule adında bir kızkardeşi olduğuna herhalde şaşırmayacaksınız. Yoksa size bunu da mı öğretmediler? Peki, kendisinden küçük bir de Naciye olduğunu biliyor muydunuz? Hayır, bilmiyordunuz. O da küçük yaşta ölmüş.

Makbule Hanım, soyadı kanunu çıktığında Ata’dan soyadını almıştı, atatürk soyadı hiçkimseyle, öz kızkardeşiyle bile paylaşılamazdı!

Tıpkı, İsmet Paşa’nın annesi, sevgili dostumuz Erdal İnönü’nün ninesi Cevriye Hanım’ın da Temelli soyadını aldığı gibi… İnönü ismi, annesi için geçerli olamıyordu.

Atatürk’ün, babası Ali Rıza Efendi’yi küçük yaşta yitirdiğini hepiniz biliyorsunuz. Peki, Zübeyde Hanım’ın yeniden evlendiğini biliyor muydunuz? Belki bunu da duymuşluğunuz vardır da, Atatürk’ün üvey babasının adını bilen var mı aranızda?

Söyleyeyim: Ragıp Efendi.

Ragıp Efendi’nin, başka bir hanımdan iki oğlu vardı: Hasan ve Süreyya.

Atatürk’ün üvey kardeşi Hasan da, tıpkı Ali Rıza Efendi gibi gümrük memuruydu. Süreyya’nın intihar ettiği söylenir. İşte ünlü Fikriye Hanım da, o Ragıp Efendi’nin kardeşi Albay Hüsamettin Bey’in kızıdır!

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile