Azize

Allah Yolunda Hicret Etmek İle İlgili Hutbe

Bu konu Azize tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Azize
Azize
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 8698
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 10:24

Allah Yolunda Hicret Etmek İle İlgili Hutbe

Hayat…
Allah Yolunda Hicret Etmek İle İlgili Hutbe

Aziz ve Muhterem Müslümanlar!
‘Hicret’ sözlükte, kişi veya kişilerin bulundukları yerden göç yoluyla ayrılmaları anlamına gelir. Terim olarak hicret, Hz Peygamber’in Mekke’den Medine’ye yapmış olduğu kutsal yolculuktur. İslamiyetin dünyaya yayılması bu olayla başlamış İslâm gerçeği, bu olayla varlığını dünyaya duyurmuştur.
Muhterem Müslümanlar!

Hicret; inandıkları gibi yaşama kararlılığı gösterenlerin açtığı evrensel bir çığırdır. ‘Hicret’, Allah’a ve Rasûlüne bağlılığın, Allah yolunda fedâkârlık yapmanın, dünyalıklardan vazgeçmenin, yalnızca Allah rızasını seçmenin bir göstergesi; iman uğruna her zorluğu göze almanın destansı ifadesidir.
Hicret, imanın küfre; hakkın ve adaletin zulme; ilim ve irfanın cehalete karşı üstün gelmesinin başlangıç tarihidir. Asırların biriktirmiş olduğu küfrü söndürecek büyük bir gerçeğin hareket noktasıdır. Önce Arabistan’ı, sonra bütün dünyayı aydınlatan, Kur’ân ve İslâm davetinin yayılmaya başladığı tarihtir.

Aziz Mü’münler!
Mümin her an hicret halindedir, daha doğruya, daha güzele doğru yürüyüş, daha ileri menzillere ulaşmak için sefer halindedir. Bu bazen beldeden beldeye doğru mekân değişikliği, bazen iç âlemin bir menzilinden öteki menziline doğru hal değişikliğidir.
İnsanın şeytandan ve her türlü kötü duygu ve düşüncelerden, arınıp Allah’a hicreti, ana yurdu maddî anlamda mutlaka terk etmeyi gerektirmez. Böyle bir hicret, kesintisiz sürer. Şeytandan Allah’a hicret etmeyen bir kişi, gerçek mümin olamaz. Bu konuda Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmaktadır: “Muhacir, Allah’ın yasakladığı şeylerden uzaklaşan ve onları terkeden kimsedir.”(1) Müslüman bir toplumun bir beldede hayatta kalma ve İslâmî olarak gelişme mücadelesinde son alternatif hicrettir. Bu durumda hicret, bir iman imtihanı haline gelir.(2) bu konuda Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “İman edip de Allah yolunda hicret ve cihad edenler, muhacirleri barındıranlar, yardım edenler şüphe yok gerçek mümin olanlar bunlardırlar. Mağfiret ve tükenmeyen rızıklar da bunlarındır.”(3)

Aziz ve Değerli Müminler!
Hicret, hiçbir zaman kaçış değildir. O, mutlaka zulme ve eziyete uğradıktan sonra imanı korumak, İslam’ı yaşamak ve yaşatmak için yapılır; bu gâyeyle hicret edenleri Allah, yeryüzünde yerleştirip, kendilerine imkân vermeyi vadetmiştir: “Zulme uğradıktan sonra Allah yolunda hicret edenlere gelince, onları dünyada güzel bir şekilde yerleştireceğiz. Eğer bilirlerse âhiretin mükâfatı elbette daha büyüktür.”(4)

Hutbemizi sevgili Peygamberimizin konu ile ilgili bir hadis-i şerifi ile bitirelim. “Ameller niyetlere göredir. Kişi için yalnız niyet ettiği şey vardır. Kimin hicreti Allah’a ve Rasulüne müteveccih ise, hicreti Allah ve Rasulünedir. Kimin hicreti de elde edeceği bir dünyalığa ve evleneceği bir kadın için ise, hicreti hicret ettiği şey içindir.”(5)

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile