Asya

YeR KaroLarının Döşenmesi

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:44

YeR KaroLarının Döşenmesi

Jelibon
YeR KaroLarının Döşenmesi

Desenin Saptanması

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009a.jpgdolunay

Yer karlarını döşemeye duvar karolarının döşenmesi bittikten sonra geçin . Ancak bu sayede duvardaki karo birleşme çizgilerinin zeminde kıpmeeden devam etmesini sağlayabilirsiniz. Karşılıklı duvarlarda çizgilerin tam paralel bulunmaları gerekir. Önce yer karolarını hangi desen döşeyeceğinizi saptayın.

Alt Zeminin Hazırlanması

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009b.jpgdolunay

Yer karlarınn alt zemininin düzgün lmasna dikkat edin. Eski binalardaki döşemelerde genellikle çatlaklar veya çukurlar bulunur. Böylece bir zemini bir spatül macunu döşemeden önce her zeminin astarlanması gerekir. Geniş bir fırça yardımıyla derinlik astarını veya yapıştırma emülsiyonunu yayın. Astarın iyice kurumasını bekleyin bu yaklaşık üç saatte gerçekleşir.

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009c.jpgdolunay

Odanın zemin yüzölçümünü tam olarak ölçün ve orta noktasını işaretleyin. Dik açılı oodalarda odanın ortasından bir hizalama ipi geçirmeniz en iyisidir. İpi geçirmeniz en iyisidir. İp yan duvarlara paralel ilerlemelidir. Ondan sonda karoları ayarlayabilirsiniz. Ancak yapıştırmaya başlamadan önce karoları her olasılığa karşı önce deneme amacııyla serbest olarak yerleştirin.

Karoların Yapıştırılması ve Kesilmesi

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009d.jpgdolunay

Kullanıma hazır bir karo yapıştırıcısı kullanın. Karoları çimento alçı üzerine döşeyeceksenez yapıştırıcıyı suyla karıştırın. Karoları çalışma aaagahlarının ya da yerden ısıtma borularının üzerine döşeyecekseniz karo yapıştırıcısını özel bir katkı malzemesiyle (yapıştırıcı – Elasti) karıştırın. Yapıştırıcıyı bir "olgunlaşma süresi" geçtikten snra malayla homojen olarak alt zeminin üzerine sürün. Her zaman yalnızca bir defaada çalışabileceğiniz kadar yapıştırıcı kullanın – yani 1 ile15 m2 arasında.

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009e.jpgdolunay

Yapıştırıcıyı dişli bir spatülle düz bir yüzey elde edenceye kadar karın. Dişlerin büyüklüğü karonun arka yüzüne ve alt zemine bağlıdır çok küçük seçmeyin.

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009f.jpgdolunay

İlk karoyu duvar kenarına yerleştirin sonra ilk karo sırasını buna göre hizalayın. Bu arada yapştırıcıda bir kabuk oluşursa artık o yapıştırıcıyı kullanamazsınız. Yeni yapıştıırıcı sürün. Bir kenar karosunu uygun şekilde kesmeniz gerekirse bir karo kesme aletiyle düzgün kerarlar elde edebilirsiniz.Bu aletin ölçüsünün ayarlanması ve karonun üst kısımdan yarılması son derece kolay ve sorunsuz olmaktadır. Kalın karolarda sırlı taraf adıldıktan snra karo kesicisinin kenarı üzerinden kırılması gerekir.

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009g.jpgdolunay

Yuvarlak şekiller açmanız gerekirse – örneğin tuvalet veya boru çıkışlarında: Karoyu borunun çapına göre sırlı tarafından hareket ederek papağan gagası olrak bilinen alet (karo kerpeteni) milimetre düzeyinde parçalar halinde kırın. Karoları yerleştirme plannına göre yapıştırıcı yatağının içine hafifçe iterek kyun. İyice baştırın. Kaçuk bir çekiçle üzerine dikkatle vurun. Karoları yerleştirirken derz istavrzları kullanırsanız derzler homjen genişlikte olur. Yer karolarını şu şekilde kusursuzca hizalayabilirsiniz : İlk duvar sırasının aşağısında sağa ve sola birer karo koyun. Bu karoların üzerine bir ip tutturun ve bir sonraki kar sırasını bu ip boyunca hizalayın. Burada derzlerin yine karo döşenen komşu odalarda kesintisiz olarak devam etmesine dikkat edin. İki karo tabakası arasında tam sert alçının genleşme derzinin üzerinde bir genleşme derzi bırakın. Diğer alt zemin türlerinde : Genleşme derzini kapı kanadının altına getirin.

Balkon ve Teras

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009h.jpgdolunay

Balkonunuza ya da terasınııza karo döşemek isterseniz dona dayanıklı karolar seçin. Yağmur ve kar sularının akabilmesi için %20 bir eğim düşünün (3m derinliğinde bir terasta örneğin 6 cm eğim bulunmalıdır). Karoların yüksek zorlamalara dayanabilmesi için yapıştırıcıya ve derz harcına özel katkılr ilave edin.

Karoların Birleştirilmesi

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009i.jpgdolunay

Şimdi karolar birleştirilebilir. Birleşme yerlerinin (derzlerin) temiz tozsuz ve homojen derinlikte olup olmadıklrını kontrol edin. Derzlerde kalmış kirler varsa bunlar küçük bir tahta malayla kazıyarak temizleyin. Sonra derz harcını karıştırın – normal zorlamalı yerler (çalışma aaagahı yerden ısıtma borularının üzeri balkon ve teras karoları) için elasti katkı malzemesiyle karıştırmalısınız. Derz harcını örneğin bir malayla karııştırın. Harç viskoziteli olmalıdır. Harcı karoların üzerine dökün.

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009j.jpgdolunay

Çimento içeren ürünlerle çalışırken kauçuk eldiven kullanın. Gözünüze önemli miktarda harç kaçarsa zamankaybetmeden bol suyla yıkayın ve bir doktora danışın. Güvenliğinizi garantilemek için bu iş sırasında koruyucu gözlük takın. Derz harcını kauuk bir silecekle dağıtın – diyagonal olarak yani derzlerin yönünü çaprazlayacak şekilde.

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009k.jpgdolunay

Harcı derzlerin içine iyice yedirin birkaç kez ileri geri silin. Derzler homojen şekilde dolunca üstte kalan harcı hafif bir basınç uygulayarak ve kauçuk silecek yardımıyla toplayın.

ÖNEMLİ TAKIMLAR:

[IMG]http://www.evdose.com/tur/uygulama/zemin/resim/uygzem0009l.jpgdolunay

Ölçmek ve hesaplamak için: Çubuk metre milimetrik kağıt kurşunkalem

Alt zeminin düzeltilmesi için: Mala kova

Astarı sürmek için: Boyacı fırçası

Karo sıralarını hizalamak için: Hiza ipi

Karo yapıştırıcısını karıştırmak için: Karıştırıcı

Karo harcını yapıştırmak için: Mala

Yapıştırıcıyı sürmek için: Dışlı Spatül

Kenar karolarını kesmek için: Karo kesme aleti

Yuvarlakların açılması için: Papağan gagası

Kirlenmiş derzleri kazımak için: Tahta parçacıkları

Derz macunu dağıtmak için: Kauçuk eldiven kauçuk silecek

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile