memoli

Bilgi Tırnak yeme alışkanlığı olan çocuğa nasıl davranılmalı?

Bu konu memoli tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
memoli
memoli
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 10876
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 9:38

Bilgi Tırnak yeme alışkanlığı olan çocuğa nasıl davranılmalı?

ince sızım
Tırnak yeme alışkanlığı olan çocuğa nasıl davranılmalı?

Tırnak yeme alışkanlığı toplum tarafından çok sık görülen bir davranış olduğu için hem anne-babalar hem de çevredeki kişiler bunu kanıksamış durumda.

Çocuklarda çok küçük yaşlardaki tırnak yeme alışkanlıklarında en etkili tedavi yöntemi bu süreç içindeki tırnak yeme davranışını görmezden gelmek; ancak bu, davranışın doğal olduğu anlamına gelmiyor. İlerleyen zamanda sonlanmayan tırnak yeme davranışı için bazı önlemler almak gerekir.

Tırnak yemenin asıl sebebi psikolojik faktörler olduğu için öncelikle çocukta bu tür bir tepki doğuran sorunların ortadan kaldırılması gerekir.

Çocuk kendini güvende, mutlu, huzurlu hissettiğinde bu davranışı göstermez ancak aile içinde ya da okuldaki mutsuzluğu tekrar ettiğinde tırnak yeme hareketi yeniden başlar.

Sert tepkiler vermeyin

Tırnak yeme alışkanlığı olan bir çocuğu bu davranışından asla eline vurarak, bağırarak ya da kızarak vazgeçiremezsiniz. O anda sizden (anne-babasından, aile büyüğünden, öğretmeninden) korktuğu için tırnağını yemeyi kesse bile siz olmadığınızda tırnaklarını yemeye devam edecektir.

Gözlemleyin

Tırnak yeme davranışının kendi kendine geçmesini beklemek yerine tırnak yeme alışkanlığının hangi dönemlerde arttığına dikkat edilmeli. Davranışın arttığı dönemlerdeki etkilerden çocuğu uzak tutmalı.

Tırnak yiyen çocuk kız ise ona sakin bir şekilde tırnaklarının yenmiş halinin oluşturduğu kötü görüntü anlatılabilir. Yenmiş ve manikürlü tırnakla arasındaki fark gösterilebilir.

Önlemler
Çocuğu korku ve kaygı yaratacak durumlardan uzak tutmalı.
Küçük çocuklara korku verici televizyon programları ve filmler izletilmemeli.
Çocuğu tırnak yediği için azarlamamalı, korkutmamalı ve bunun için ceza vermemeli.
Çocuk, anne-baba veya ağabey/abla-kardeş gibi kendisine çok yakın gördüğü kişilerin tartışmaları görmemeli ve kavga ortamının içinde olmamalı.
Çocuğun güven duygusunun gelişmesi sağlanmalı.
Çocuğa zaman verilmeli, çok zorlanmamalı.
Tırnak yeme alışkanlığı olan bir çocuk dikkati başka yöne çekildiğinde bu davranışını kesebilir. Örneğin televizyon izlerken tırnaklarını yiyorsa çiğneyeceği bir şey verilerek ağzını meşgul etmek tırnak yemenin yerine geçebilir.
Çocuk bu davranışı evde değil de okulda gösteriyorsa okul şartları değerlendirilmeli, öğretmeni ve arkadaşları ile olan ilişkileri gözlenmeli, varsa sorunların çözümüne yönelik görüşmeler yapılmalı.

Konuya Bir Cevap Yazın

İlgili Diğer Konular
  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile