memoli

Bilgi Çocuklarda gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur?

Bu konu memoli tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
memoli
memoli
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 10876
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 9:38

Bilgi Çocuklarda gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur?

ince sızım
Çocuklarda gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur?

Gözü korumak ve temizlemek için salgılanan gözyaşı, gözün nemli kalmasını sağlar ve burun köküne yakın iki kanalla gözyaşı kesesine oradan da burun arkasındaki boşluğa akar.

Bu kanallardaki herhangi bir tıkanıklığa "gözyaşı kanalı tıkanıklığı" denir.

Nedenleri

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, enfeksiyon ve travma gibi sebeplerle her yaşta ortaya çıkabilir ancak çoğunlukla yeni doğan bebeklerde görülür.

Gözyaşı kanalı tıkalı olarak doğan çoğu bebeğin kanalları birkaç hafta içinde kendiliğinden açılır.

Bebeğin, anne karnında gözyaşı kanallarının oluşumunu tamamlayamaması ve gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerdeki zar delinmeden doğması gözyaşı kanalı tıkanıklığına neden olur.

Bebeğin doğumdan itibaren gözlerinin sulanması ve çapaklanması gözyaşı kanalı tıkanıklığının belirtisi olarak görülür. Kesin teşhis için bir göz doktoruna başvurulmalıdır.

Tedavisi

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, bebek 1,5 yaşına gelene kadar basit tedavi yöntemleriyle düzeltilebilir.

Kanaldaki hidrostatik basıncı artırarak tıkalı olan kanalın açılması için uygulanan masaj, tedavinin ilk aşamasını oluşturur. Bebek 1 yaşına gelene kadar masaj yöntemiyle birlikte göz damlası da kullanılır. Bu tedavi yöntemiyle başarı oranı % 95’tir.

Masaj ve damla tedavisinin sonuç vermediği durumlarda cerrahi işleme başvurulur. Genel anestezi altında ince bir sondayla kanalı açmak üzere yapılan bu operasyon oldukça basit bir uygulamadır. Bu ameliyat bebek 1-1,5 yaşındayken yapılabilir.

Bebeklerde 1,5 yaşına kadar kolayca düzeltilebilen gözyaşı kanalı tıkanıklığında erken müdahale çok önemlidir. Tedavide geç kalınması ameliyatı zorunlu kılar.

Konuya Bir Cevap Yazın

İlgili Diğer Konular
  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile