Asya

Çanakkalenin Yemekleri, Çanakkale Yöresel Yemekleri, Çanakkale’nin Yöresel Yemek Tarifleri, Çanakkale Geleneksel Tatlar

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:14

Çanakkalenin Yemekleri, Çanakkale Yöresel Yemekleri, Çanakkale’nin Yöresel Yemek Tarifleri, Çanakkale Geleneksel Tatlar

ecem
Çanakkalenin Yemekleri, Çanakkale Yöresel Yemekleri, Çanakkale’nin Yöresel Yemek Tarifleri, Çanakkale Geleneksel Tatlar

Çanakkale İli Yöresel Yemekleri

Biga Peynir Tatlısı

Malzemeler:
200 gr tuzsuz peynir
1 su bardağı süt
2 yumurta
50 gr tereyağı
1 paket baking powder
Aldığı kadar un

Şerbeti:
6 su bardağı şeker
6 su bardağı su

Yemeğin Tarifi:

1- Rendelenmiş peynir ve sütü (blander da veya mikserin çırpıcı ayağında) çırpın.

2- Tereyağını, yumurta ve kabartma tozunu koyup biraz daha mikserde çırpıp, krema gibi pürüzsüz hale getirin.

3- Bir kaba boşaltıp azar azar un ilave edip, yoğurun. Kıvamı ne çok sert ne de çok yumuşak. Elle zor şekil verecek durumda olmalıdır.

4- Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, elle yuvarlayıp, yağlanmış tepsiye aralıklı bir şekilde yerleştirin. Kızgın fırına

verin.

5- Fırından çıkartıp kaynar şerbeti üzerine dökün.

Ovmaç Çorbası

Malzemeler:

1 adet küçük boy soğan

2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı

1 çay kaşığı biber salçası ya da kırmızı pul biber

1 su bardağı un

½ bardak su

1 tatlı kaşığı tuz

1.5 lt su

Hazırlanışı:

Bir küçük kuru soğan küp halinde kesilir, sıvı yağ katılarak ateşe konulur. Soğan hafif pembeleşince, bir çay kaşığı salça katılır. Biraz karıştırılır. Daha sonra bu harcın üstüne 1,5 litre su eklenip, karıştırılmadan kaynamaya bırakılır.

Diğer taraftan başka bir kap içinde bir su bardağı miktarındaki una, yarım bardak su katılır ve pütürlü parçalar oluşana dek birkaç dakika karıştırılır. Bu esnada un, toz halinden kurtulmuş olur.

Pütürlü parçalar halinde oluşturduğumuz un su karışımı, kaynamakta olan harcın içine azar azar eklenir. Bu ekleme esnasında bir yandan da tencere karıştırılmaya devam edilir. Unun topaklaşması engellenene kadar karıştırılır. Bu süreçte, çorbanın tuzu da eklenir. Yaklaşık 10–15 dakika sonra, pişen çorba ateşten indirilir.

İskorpit Çorbası

Malzemeler:

1 adet iskorpit,

1 adet havuç

1 adet domates

1 çay bardağı un

2 diş sarımsak yarım soğan, yarım limon

3–4 dal maydanoz

3 defneyaprağı,

3–4 dal dereotu

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı toz biber

1 çay kaşığı pul biber

2 çay kaşığı tuz

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 litre su

Hazırlanışı:

İskorpit temizlenerek, derisi ve kılçıkları alındıktan sonra suya konulur. Sarımsaklar bütün halinde, soğan ve limon ikişer parçaya bölünerek, defneyaprağı, maydanoz katılarak, 15 dakika süreyle orta ateşte pişirilir. Sürenin sonunda balık süzgeç yardımıyla alınarak, soğumaya bırakılır. Haşlama suyundaki diğer malzemeler süzülerek, posaları atılır. Zeytinyağı bir tencereye konulur kızdığında rendelenmiş havuç, toz biber, karabiber, dereotu, pul biber ve un eklenerek 3–4 dakika süreyle kavrulur. Daha sonra rendelenmiş domates ile birlikte, 1–2 dakika daha pişirilir. Haşlamada kullanılan balık suyundan 2 su bardağı su, malzemelere eklenir. Kaynama başladığında, içine didilmiş balıketleri ve tuz eklenip, birkaç dakika sonra ateşten alınarak servis edilir.

Tumbi

Malzemeler:

½ su bardağı zeytinyağı

1 su bardağı göce

1 adet orta boy soğan

2 adet patlıcan

2 adet domates

½ bağ maydanoz

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı karabiber

2 bardak su

Hazırlanışı:

Yağlanmış olan tavanın içine soğan konularak, pembeleşinceye kadar kızartılır. Pembeleşmiş soğana göce eklenir. Daha sonra bu karışıma küp şeklinde kesilmiş domatesler ilave edilir. Hemen sonrasında kesilmiş olan patlıcanlar tavaya konulur ve bu karışım kavruluncaya kadar ocağın üzerinde bekletilir. Bu arada tuz, pul biber ve karabiber ilave edilir. Kavurma işleminin bitiminde 2 bardak su ilave edilir ve tavanın ağzı bir kapak yardımıyla kapatılır.

Bu karışımın soğumasına izin verilmeden bir tepsi yağlanır ve malzemeler oval olacak şekilde ( avuç içi büyüklüğünde) tepsiye yerleştirilir. Bu şekilde hazırlanan tumbilerin üzerine başka bir kapta çırpılarak hazırlanmış zeytinyağı salça karışımı sürülür ve 100 derecedeki fırına sürülerek pişirilir.

Ispanak Sarması

Malzemeler

1 adet orta boy soğan

1 kg ıspanak

½ kg bulgur

1 yemek kaşığı domates salçası

Çeşitli baharatlar (isteğe bağlı olarak)

½ su bardağı zeytinyağı

1 yumurta sarısı

1 su bardağı yoğurt

Hazırlanışı:

¼ su bardağı zeytinyağının içine küp şeklinde kesilmiş bulunan soğan katılarak pembeleşinceye kadar karıştırılır. Pembeleşen soğanın üzerine domates salçası, ıspanak eklenip biraz daha ateşte bekletilir.

Bir başka kapta ise bulgur, tuz ve diğer baharatlar dolma içi gibi hazırlanır. Sonrasında bir tepsinin içine ıspanaklı karışımın yarısı dökülür. Bunun üzerine dolma içi şeklinde hazırlanan bulgurlu karışım konulur. Bulgur karışımın üzerine ise ıspanaklı karışımın kalan diğer yarısı konulur.

Hazırlanan bu karışımın üstüne ise yoğurt, zeytinyağı ve yumurta sarısından çırpılarak elde edilen mayi sürülür ve fırına verilir. Üstü kızardığında fırından çıkartılır ve dilimlenerek servis yapılır.

Melki Yemeği

Malzemeler:

2 kg melki

4 adet soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı zeytinyağı

5 su bardağı su

Hazırlanışı:

Melki 5–6 kez yıkanıp, bıçakla soyulduktan sonra doğranır. İnce kıyılmış soğan, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, salça, melki, tuz ve su ile 30 dakika pişirilir. (Dibini tutmaması amacıyla, suyu azaldığında yeniden su eklenir.) Servis yapılırken karabiber eklenir.

Metez

Malzemeler:

5 su bardağı un

250 gr kıyma

3 adet soğan

1 adet yumurta

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

2 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı tuz

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2 lt su, 1 su bardağı su

Hazırlanışı:

Un, 1 su bardağı su, yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz ile yoğrularak, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Bu hamur yastıaç genişliğinde açılır ve su bardağı ağzı genişliğinde kesilir.

İnce kıyılmış soğan, 3 yemek kaşığı zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, kıyma ile 5 dakika kavrulur. İçine 2 yemek kaşığı salça eklenip, 2–3 dakika daha kavrulduktan sonra, pul biber, karabiber eklenerek karıştırılır ve ocaktan indirilir.

Kesilen hamurların yarısına 1 tatlı kaşığı harç konularak, yarımay şeklinde kapatılır.

Tencereye 2 lt su, 1 çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı konularak, kaynamaya bırakılır. Su kaynadığında hamurlar içine salınır ve 10 dakika pişirilir.

Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılarak, 2 yemek kaşığı salça eklenir ve 2–3 dakika kavrulur. Daha sonra tenceredeki metezlerin üstüne dökülür ve kapağı kapatılarak, 5–10 dakika sonra servis edilir.

Melki Köftesi:

Malzemeler :

½ kg melki

1 adet soğan

yarım su bardağı un

yarım demet maydanoz

1 çay kaşığı nane

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

yarım çay bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı :

Melki birkaç kez yıkandıktan sonra rendelenir. Soğan, maydanoz ince ince doğranıp, tuz, karabiber, nane, un, rendelenmiş melki ile karıştırıldıktan sonra, elle yoğrulur. Tepsi yarım çay bardağı zeytinyağı ile yağlanır. Hazırlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, köfte şekline getirilir ve yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı daha gezdirildikten sonra fırına verilir. Üstleri kızardığında, fırından alınarak servis edilir.

Börülce Köftesi:

Malzemeler:

1 su bardağı börülce

1 adet soğan

1 adet domates

1 adet yumurta

3 yemek kaşığı un

Yarım demet maydanoz

Yarım demet nane

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı acı pul biber

2 çay kaşığı tuz

1,5 su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

Börülce, aldığı kadar suyla orta ateşte 1 saat haşlandıktan sonra süzülür. Bir kapta börülce, nane, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan ve domates ile karabiber, kekik, pul biber, tuz, un yoğrularak, harç elde edilir. Bir tavada zeytinyağı kızdırılır Harçtan 1 yemek kaşığı malzeme alınarak, kızdırılmış zeytinyağına koyulur. Yayvanlaşması için, üstüne kaşıkla bastırılır. Pembeleştiğinde alt-üst edilerek pişirilir ve servis edilir.

Lüfer Pilavı:

Malzemeler:

2 adet lüfer

3 su bardağı pirinç

1 adet iri soğan

1 tatlı kaşığı nane

5 adet defneyaprağı

1 tatlı kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

2 su bardağı ayçiçeği yağı

Yarım su bardağı ayçiçeği yağı

3 su bardağı su

Hazırlanışı:

Balık –unlanmadan- 2 su bardağı ayçiçeği yağında pembeleşene kadar kızartıldıktan sonra, yağdan çıkarılarak, bekletilir. Soğan doğranarak, yarım su bardağı ayçiçeği yağı ile pembeleştirildikten sonra, tuz ve su ile kaynamaya bırakılır. Kaynama başladığında yıkanmış pirinçler suya salınır. Su çekilmeye başladığında, pişirme kabına bütün haldeki balıklar da eklenir ve pilavın suyu tamamen çekilene kadar, birlikte pişirilir. Pişirilme bittiğinde, pişirme kabının üzerine, nane, defneyaprağı ve karabiber konularak servis edilir.

Patlıcan Kapama:

Malzemeler:

1 çay bardağı pirinç

3 adet patlıcan

3 adet domates

3 adet çarliston biber

1 yemek kaşığı tuz

1 çay bardağı zeytinyağı

1 lt su, 1 su bardağı su

Hazırlanışı:

Patlıcanlar alaca soyularak, tuz ve 1 lt su içinde 30 dakika bekletilir. Tepsiye yıkanmış pirincin 1/3‘ü yayılır. Üzerine halka şeklinde kesilmiş domatesler, patlıcanlar ve dilimlenmiş biberler serpilir. Bunların üzerine yeniden pirincin 1/3’ü; onun da üzerine halka kesilmiş domates, patlıcanlar ve dilimlenmiş biberler koyulur. Bu işlem son katta da tekrarlanır. Üzerlerine zeytinyağı gezdirilerek fırına verilir. Malzemelerin üstü kızardığında, tepsi fırından çıkarılarak, 1 su bardağı sıcak su gezdirilir ve tekrar fırına koyularak, suyunu çekene kadar pişirilir.

Papaz Yahni:

Malzemeler:

½ kg sarpa

20 adet üzüm koruğu

1 adet soğan

2 adet sivri biber

1 adet domates

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tuz

1 çay bardağı ayçiçeği yağı

1 su bardağı su, 1 su bardağı su

Hazırlanışı:

Soğan ince ince kıyıldıktan sonra, orta ateşte, yağda sararıncaya kadar pişirilir. Salça eklenerek 2 dakika süreyle kavrulur. Sivri biber doğranır ve 1 dakika daha pişirildikten sonra doğranmış domates de eklenerek 5 dakika daha pişirilir. Sürenin bitiminde 1 su bardağı su eklenerek kaynamaya bırakılır. Bu arada sarpaların içleri temizlenerek, başları ile birlikte –bütün halinde- tencereye konulur. 5 dakika da bu halde pişirilen malzemelere 1 su bardağı ılık su eklenir. 30 dakika süre ile pişirilir. Bu süre zarfında yahniye üzüm korukları ve tuz da eklenir.

Midye Dolma:

Malzemeler:

1 kg kabuklu midye

250 gr pirinç

1 adet soğan

1 çay kaşığı çam fıstığı

1 çay kaşığı kuş üzümü

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı yenibahar

1 yemek kaşığı nane

4–5 dal maydanoz

4–5 dal dereotu

2 çay kaşığı tuz

Yarım çay bardağı zeytinyağı

1 lt su, 2 su bardağı su

Hazırlanışı:

Pirinç, üzerine çıkacak miktarda ılık suya konularak, 15 dakika bekletilir. Soğanlar ve çam fıstıkları ince ince kıyılarak, zeytinyağında, soğanlar pembeleşene kadar pişirilir. Süzülen pirinçler, soğana eklenip, 5 dakika daha kavrulur. Sonra kuş üzümü, nane, tarçın, karabiber, yenibahar, tuz katılarak, 2 dakika daha kavrulduktan sonra, 1 litre su ilave edilir. Bu malzemeler kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirildikten sonra ateşten alınır ve 10 dakika süreyle bekletilir. Sonra ince kıyılmış dereotu ve maydanoz eklenerek, iyice harmanlanır. Midye açılarak, hazırlanan harçtan 1 tatlı kaşığı koyularak, kapatılır ve tencereye yerleştirilir. Midyelerin üzerine 2 su bardağı kaynar su konulduktan sonra, üzerine, ağırlık oluşturması için bir tabak konulur. Kapağı kapatıldıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Tencereden alındığında, -isteğe bağlı olarak- limon ile servis edilir.

Tuzlu Sardalye:

Malzemeler:

1 kg sardalye

½ kg iri tuz

½ kg iri tuz

Hazırlanışı:

Balıklar, içleri temizlenmeden, ½ kg tuz ile harmanlanarak, kanlarını salması amacıyla 3 saat süreyle bir leğende bekletilir. Bekleme süresinin sonunda bir tenekenin dibine 1 parmak kalınlığında iri tuz koyularak, balıklar aynı yöne bakar biçimde, sık sık dizilir. Bu işlem balık bitene kadar her katmanda devam eder. En üstte tuz yer alır. Tuzun üzerine, balıklara ağırlık yapması amacıyla en az 1 kg ağırlığında taş konulur. Güneş almayan bir kapalı mekânda 3 ay içinde yenilmeye hazır hale gelir. Tenekenin ağzı kapatıldıktan 15 gün sonra üzerindeki yağ tabakası, incir yaprağı ile alınır. Bu işlem 3 ay süresince 4–5 kez yinelenir.

Biber Parpullaması:

Malzemeler:

5 adet kırmızı salçalık biber

2–3 dal maydanoz

1 baş sarımsak

1 adet limon

1 çay kaşığı tuz

2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

Hazırlanışı:

Biberler, közde alt-üst edildikten sonra, kabukları soyularak, tabağa doğranır. İnce kıyılmış sarımsak ve maydanoz ile limon suyu, ayçiçeği yağı ve tuzla harmanlanarak servis edilir.

Deniz Börülcesi:

Malzemeler:

1demet deniz börülcesi

2 adet domates

2 diş sarımsak

Yarım limon

1 çay kaşığı tuz

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 litre su

Hazırlanışı:

Deniz börülceleri suda haşlandıktan sonra kılçıklarından temizlenir ve tabağa alınır. Dövülmüş sarımsak ve rendelenmiş domates ile karıştırıldıktan sonra, zeytinyağı ve tuzla harmanlanarak, servis tabağına alınır. Üzerine limon sıkılarak servis edilir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile