Asya

İç Anadolu Bölgesinin Ekonomik Kaynakları

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:03

İç Anadolu Bölgesinin Ekonomik Kaynakları

Ay Perisi
İç Anadolu Bölgesinin ekonomiye katkısı
İç Anadolu Bölgesindeki ekonomi kaynakları neler

İç Anadolu Bölgesi’nde sanayi fazla gelişmemiştir. Sanayi kuruluşlarının bir bölümünde tarımsal ürünler işlenir. Bunlardan başlıcaları un ve unlu ürünler, şeker, içki ve dokuma fabrikalarıdır. Bölgenin büyük kentlerinde savunma ve demiryolu sanayisi dallarında etkinlik gösteren metalürji fabrikaları vardır. İç Anadolu Bölgesi’ndeki önemli sanayi kuruluşlarından biri de Kırıkkale ilindeki Orta Anadolu Rafinerisi’dir.
Bölge yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengindir. Bor, cıva, demir, linyit ve lületaşı yatakları işletilir. Lületaşı çeşitli turistik eşyaların yapımında kullanılır. Tuz Gölü’ndeki tuzlalar Türkiye tuz üretiminin bir bölümünü karşılar.
Tarih boyunca ticaret ve askerlik açısından önem taşıyan yolların geçtiği bölgeden bugün de kara ve demiryolları geçer. Türkiye’nin çeşitli yörelerini ve kentlerini birbirine bağlayan karayolları başta Ankara olmak üzere Sivas, Kayseri, Yozgat, Konya ve Eskişehir’ de kavşak yapar. E-5 ve E-23 karayolları Ankara’da kesişir. İç Anadolu Bölgesi’nin neredeyse sınırlarını belirleyen demiryolları bölgeyi kuşatmış gibidir. Elmadağ ile Kırıkkale arasında önemli demiryolu kavşaklarından biri olan Irmak İstasyonu yer alır. Ankara, Sivas, Kayseri ve Konya kentleri yakınındaki havaalanları bölgeyi ulusal ve uluslararası havayolu ulaşım ağlarına bağlar.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile