Asya

Sarı Kuyruk Balığı, Sarı Kuyruk Balığı nasıl avlanır

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:44

Sarı Kuyruk Balığı, Sarı Kuyruk Balığı nasıl avlanır

Kara Gözlü
Sarı Kuyruk Balığı
TANIYALIM:[IMG]http://img212.imageshack.us/img212/5810/avci11fv4.jpgdolunay
Tüm dünyada ılıman iklim kuşağıdaki denizlerde yaşayan amatör balıkçılar tarafından iyi bilinen zevkli avı nedeni ile sık sık peşine düşülen sarıkuyruk ülkemizde de Ege ve Akdeniz’de yaşamaktadır. Diğer yaygın olarak bilinen ismi saldırganlığı, küçük balıkları hışımla saldırıp avlaması nedeni ile avcı’dır. Yabancı kaynaklarda greater amberjack, amberjack (ABD, İng., seriola, yellow tail (İsp., İtl.), manali, mineri (Yun.) isimleri ile bulunabilir. Sırtı mavimsi gri koyuca yanlara doğru zeytin yeşilimsi karnı gümüşi beyazdır. Zeytin yeşili renk ilk bakışta hakim renk olarak göze çarpar. Vücudunun ortasında kuyruğa doğru kehribar (amber) renkli bir çizgi vardık ki bu çizgi balığa amberjack adını verir. Sırt yüzgeçi çifttir birincisi ufak ilk ışınssal bir yüzgeçken ikincisi ilk ışınları uzun sonrakiler kısa kuyruğa kadar uzanan bir şekildedir. Anal yüzgeci ikinci sırt yüzgecinden daha geriden başlar kuyruğa kadar uzar. Tüm yüzgeçleri esmercedir. Yan yüzgeçleri pek gelişmiş gibi durmasa da diğer yüzgeçleri ve çatal kuyruk yüzgecinin oldukça gelişmiş olması sarıkuyruğa mükkemel manevra ve hareket yeteneği sağlar.

Yanal çizgisi belirgince solungaç kapağının üzerinden başlayıp kuyruğa doğru düzgün bir şekilde ulaşır. Pulları ufak olup vücuduna çok iyi işlemiştir. Kafası vücuduna oaranla gözleride kafaya oranla normal büyüklüktedir. Ağzı çok büyük olup kofana, palamut gibi iri balıklara dahi saldırmasına yeter. Dişleri yakın akrabası akya da olduğu gibi takım kesecek şekilde değildir.
[IMG]http://img162.imageshack.us/img162/7892/adszcs9.pngdolunay

Akyadan aşağı kalmayacak kadar kıyıcı ve yırtıcıdır. Başlıca gıdasını hamsi. çaça, istavrit, uskumru, lüfer, palamut gibi pelajik balıklar ile kalamar ve iri karides gibi deniz canlıları oluşturur. Kalamarın bol olduğu sularda kalamar en iyi yemlerden sayılır.
Küçük sürüler halinde bulunabileceği gibi tek olarak da rastlanır. Küçükleri su üzerinde yüzen yosun toplulukları, batıklar civerında da sürüler halinde bulunabilir. Hayat hikayeleri akya ile aynıdır. Ortalam olarak 60-70 santim boyda 8-12 kiloluklarına rastlansa da, 150 santim boya ve 50 kiloya kadar olanları da nadir değildir. Okyanuslarda 190 boya 80 kilo ağırlığa ulaşanları vardır.
Akyanın yakın akrabası olan sarıkuyruğa akya ile aynı yer ve zamanlarda rastlanır. Yani nerede ve ne zaman akya yakalıyorsanız orada ve o zaman sarıkuyruk yakalama şansınız da aynıdır. Aynı yerde hen akya hem de sarıkuyruk yakalarken güçlü olan balıkların verdiği heyecan ve yorgunlukla çoğu zaman balıklar karıştırılmakta hepsi aynı balıkmış gibi akya veya avcı ismi ile anılmaktadır. Oysaki dikkatle bakıldığında arada bariz farklar vardır ve iki balık kolayca ayırt edilebilir. Alttaki resimde bu farklar görülmektedir.
[IMG]http://img212.imageshack.us/img212/1671/akyaavci1al8.gifdolunay
İlk fark birinci sırt yüzgeçlerinde göze çarpar. Akyanın birinci sırt yüzgeci sadece sekiz dikenden oluşur oysa ki sarıkuyrukta ufak da olsa yelpaze şekilli birinci sırt yüzgeci görülür.
İkinci bariz fark da ikinci sırt yüzgeci ile anal yüzgeçlerin başlama noktasıdır. Akya da bu iki yüzgeç hemen hemen aynı hizadan başlarken sarıkuyrukta anal yüzgeci ikinci sırt yüzgecinden oldukça geriden başlar. Ayrıca akyanın hem anal, hem de sırt yüzgecinin uçları sarıkuyruğa oranla daha uzun ve sivridir.
Üçüncü fark da her iki balıkta oldukça belirgin olan yanal çizgidir. Akyanın yanal çizgisi düzgün olmayan bir şekilde inişli çıkışlı kırık bir hat gibi uzanırken, sarıkuyrukta bu çizgi solungaç kapağının üzerinden başlayıp düzgün bir şekilde kuyruğa kadar uzanır.
Bu özelliklere dikkat ettiniz mi balıkları karıştırmanız mümkün değildir. Ancak bu karışıklık o kadar yaygındır ki bugün Türkiye’de yayınlanmış olan bu sitede zaman zaman referans olarak kullandığım bazı balıkçılık kitaplarında dahi sarıkuyruk resmi akya olarak yayınlanmaktadır.
Bu balık da ne yazık ki hem yurdumuzda hem de yabancı sularda aşırı avlanmanın kurbanlarındandır. Sayıca oldukça azalmıştır. Yapay olarak üretimi yapılmaktadır. Özellikle Japonya bol miktarda sarıkuyruk üretip pazarlamaktadır.

NERELERDE BULUNUR:
Akya sayfasında akyanın nerelerde ve ne zaman bulunduğu uzun uzun anlatıldığından ve sarıkuyruk da aynı yerde aynı zamanda hatta daha bol miktarda bulunacağından burada tekrarlamıyoruz. İsterseniz akya sayfasına bakabilirsiniz.
[IMG]http://img179.imageshack.us/img179/8924/akyasinanterek1bt4.jpgdolunay

Üstte resmi olan balık Sinan Terek tarafından 15 Eylül 2002 de Çanakkale/Seddülbahir’de yakalanmıştır. Aynı yer ve zamanda akya da yakalanmaktadır.
AVLAYALIM:
Sarıkuyruğun avcılığı da akyadan ayrılmaz aynı takım ve yemle sarıkuyruk da yakalanır. Ayrıca donatılan bir takım da yoktur. Yemler de aynıdır. Sarıkuyruk kalamara biraz daha fazla ilgi gösterebilir. Fly ile avlanmada sarıkuyruk daha popüler olup literatürde de daha fazla yer işgal eder. Bütün bu takımlar ve yemler akya sayfasında uzunca anlatıldığından gereksiz tekrarlardan kaçınıp burada bir kere daha anlatmıyoruz. İsterseniz akya sayfasına bakabilirsiniz.
Burada akya sayfasında bahsedilen olta takımları ve uygulamaları sayfasında da tanıtılan bir takımı ve buna ait teknikleri biraz daha derinlemesine anlatacağız. Bu takım yabancı amatörlerce "downrigger" olarak adlandırılan sürütmelerde kullanılan bir alet yardımı ile oluşturulur. Bu alete biz "derinlik kontrollu derin su sürütme aleti" diyeceğiz. Peki neden bu takımı burada tanıtıyoruz. Bu takım tatlı sularda da kullanılmaktadır ama özellikle denizlerde sarıkuyruk, wahoo ve ceylan gibi balıkların avında yaygın olarak kullanıldığından biz de burada anlatmayı uygun bulduk.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile