Asya

Dikenli Öksüz Balığı

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:44

Dikenli Öksüz Balığı

Kara Gözlü
Dikenli Öksüz Balığı

TANIYALIM: Peristediidae familyasındandır. Vücudundaki dikenler ve plaka şeklindeki pullar çok gelişmiş adeta bir zırh halini almış olduğundan Dikenli Öksüz adı ile bilinir. Küçüklerine mıcır, büyüklerine çuka da denilmektedir. Yanal çizgisi üzerindeki dikenler oldukça gelişmiştir. İngilizce olarak "Armoured Searobin veya Armoured Seagurnard" diye de anılır. Searobins veya gurnards olarak bilinen Kırlangıçlarla bu isim benzerliği dışında akrabalığı yoktur, İki tür ayrı familyalardandır. Yabancı kaynaklarda armado (İsp). kaponi, keratas (Yun), malarmat (Fra) gibi isimlerle gecer. Doğu Atlantik, İngiliz kanalından Angola’ya kadar olan bölgede ve Akdeniz gibi ılıman ve tuz miktarı yüksek denizlerde yaşar. Ege ve Marmara’da az miktarda bulunur. 50 – 600 metre derinliklerde, kırmalık, kumluk veya çamurlu diplerde gezinir. Küçük sürüler halinde, çoğunlukla çift gezer. Mayıs Temmuz aylarında ürerler. Yumurtadan çıkan yavrular kırlangıçlarda olduğu gibi 2 – 3 santim boya kadar pelajik olarak yaşar daha sonra dibe dönerler. Çok iri bir balık değildir en fazla 40 santim boya kadar büyümektedirler. Tüm balıklarda genel bir davranış olarak Dikenli Öksüz de yazları daha sığ sularda gezinirken kışları derinlere çekilir.
Vücudu koni biçimlidir, bu vücut şekline uyacak irilikte bir kafası vardır. Gözleri iridir. Sırt yüzgeci ikilidir, birinci sırt yüzgecinde uzun sert dikenler vardır; ikinci sırt yüzgeci kuyruğa kadar uzar. Üst çene ileri doğru sivrilerek uzamıştır. Alt çenesinde sakalımsı bir uzantı vardır. Bu gaga şeklindeki uzantı ile dibi kazarak yemini arar. Dipte yaşayan yumuşakçalar ve küçük kabuklularla beslenir. Serbest karın yüzgeçleri ile dipte yürür hatta vücudunu dikleştirerek ayağa kalkmış gibi de durabilir. Rengi kırmızımsıdır.
Özel olarak olta ile avcılığı yapılmaz, zaten nadir bulunan bir balıktır. Zaman zaman kırlangıç veya diğer balıklar için atılmış dip takımlarına, paraketelere çıkar. Daha çok trol, manyat veya fanyalı ağlarla yakalanır. Eti beyaz olmakla beraber kırlangıç kadar lezzetli değildir. Pilakisi, fileto çıkarılarak tavasının ve haşlanıp eti ayıklandıktan sonra üzerine mayanez dökülerek yapılan yemeğinin lezzetli olduğu söylenir.

Ekonomik değeri yoktur.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile