Asya

Üzgün Balığı

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 9:44

Üzgün Balığı

Kara Gözlü
Üzgün Balığı

TANIYALIM:

Denizlerimizin hemen hemen hepsinde nadir de olsa bulunur. Üzgün adı ile bilinir, güzel ve zengin renklerinden dolayı mine balığı da denmektedir. Yabancı kaynaklarda dragonet (İng.), dragoncello (İtl.), primita (İsp.) gibi isimlerle geçer. Doğu Atlantik, Akdeniz, Ege ve Batı Karadeniz’de bulunur. Kırlangıcı andıran konik görünüşlü, bir vücut yapısı vardır. Sırt yuzgeci ile de dikenli öksüze benzer. Bununla beraber karnı düz,sırtı yuvarlak, kafası yassıdır ve dikdörtgeni andırır, vücuduna oranla pek büyük sayılmaz. Ağzı büyük, dudakları kalındır çenelerinde ufak dişler bulunur. Turuncu-sarı sırtında mavi, lacivert, beyaz yeşil benekler vardır. Bütün vücudunda kırmızımsı bir renk görülür. Erkelerin renkleri daha canlı ve güzeldir. Karnı beyazdır. Tüm yüzgeçleri vücuduna göre çok gelişmiştir. Sırt yüzgeci iki parçadan oluşur. Erkeğinin birinci sırt yüzgeci oldukça uzundur, ikinci sırt yüzgeci benekler taşır ve dikenlidir. Bu dikenler hafif ve tehlikesiz de olsa zehirlidir. Karın yüzgeçleri koyu mavi renklidir.

Dip balığıdır. Hızlı hareket edemez, yinede göğüs yüzgeçlerinin de yardımıyla kısa sıçramalar yapabilir. Kumlu yerlerde gezinir bazen kendini kuma gömer. Erkeleri bölgelerinde başka erkeklere karşı saldırgandır. Dipteki küçük kabukluları, salyangozları, omurgasız canlıları yiyerek beslenir.
Üreme dönemleri ılıman denizlerde mesela Akdeniz’de Şubat ayından itibaren başlayıp Ağustos’a kadar sürerken; daha soğuk olan kuzey denizlerde Nisan’da başlar. Çiftleşmesi dört evreden oluşan kompleks bir davranıştır. Kur yapma ile başlar, çiftlerin birbirini seçmesi ile dibe inilir, dişi yumurtaları döktükten sonra erkek tarafından döllenir. Yumurtalar pelajiktir, su içinde hatta yüzeye yakın yüzerler. 15 gün içinde yumurtadan çıkan yavrular da iki üç santim boya kadar pelajik yaşam sürer daha sonra dibe inerler. Ömürleri çok uzun değildir en fazla 6 yaşına kadar yaşadıkları sanılmaktadır. Küçük balıktır; en fazla 25 – 30 santim boya ulaşırlar denizlerimizde genelde daha küçük 10 – 15 santim boyda çıkmaktadır.

Oltacılıkla yakalanmaz, Trol ve manyat ağlarına çıkar. Ekonomik değeri yoktur. Hafif de olsa dikenlerinin zehir taşıması nedeni ile eti de yenmez. Renklerinin güzelliği ile bazı show akvaryumlarında süs balığı olarak sergilenmektedir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile