Asya

Akdeniz Bölgesinin Tarihi Yerleri

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:00

Akdeniz Bölgesinin Tarihi Yerleri

Gece Perisi
Akdeniz Bölgesinin Tarihi Yerleri
Akdeniz Bölgesinin Resimleri
Akdeniz Bölgesi Tarihi

Akdeniz Bölgesinin Tarihi Yerleri

Akdeniz Bölgesinin Tarihi Yerleri

Dar ve virajlı bir yol olan ve bir ara epeyce yükselen Marmaris-Datça yolunun en keyifli tarafı, bir yanda Hisarönü, öte yanda Gökova körfezinin ayaklar altına serildiği manzaraya sahip olmasıdır.

[IMG]http://img803.imageshack.us/img803/3949/hisaronu.jpgdolunay

Birazdan aşağı inecek ve birbirinden güzel koylara girme fırsatı bulacaksınız.

Datça yolunun 22. km’sinden sola, Bozburun yoluna girdiğinizde bir km sonra Hisarönü köyü’ne çıkacaksınız. Hisarönü, kendi adıyla anılan körfezin uç noktasındadır. Köy ana yoldan biraz içeridedir. Denizi sığ, kumu kiremit rengi olan Hisarönü, Marmaris’in kalabalığından uzak sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin seçeneklerinden birini oluşturuyor.

hisarönüHisarönünün her zaman esintili nemsiz havası ve temiz suyunun astım ve kalp rahatsızlıkları olanlara iyi geldiği biliniyor.

Köyle körfez arasında Eren dağı üzerindeki Pazarlık (ya da Gavur Pazarı) adı verilen düzlükte Kastabos adlı bir tapınak kentçiğinin kalıntıları göze çarpıyor. Kalıntılar Hemithea tapınağına ait. Antik çağ tarihçisi Sicilyalı Diodoros Apollon tarafından bu bölgeye getirilmiş Molpadia(şarkıcı) adlı kadına Hemithea(yarı tanrıça) adı altında tapınıldığını ve onun için bir tapınak yapıldığını, tapınağın ününün uzun süre devam ettiğini anlatır.

[IMG]http://img27.imageshack.us/img27/2638/hisaronukizkumu.jpgdolunay

Kastabos kentçiği Baybassos antik kentine bağlıydı. Baybassos kenti ise tapınağın 1-2 km kuzeyinde, Marmaris-Bozburun yolu ile deniz arasındaki tepenin üstünde ve yamaçlarında izlenebilir. Tepedeki ortaçağ kalesi iyi durumdadır.

Hisarönü’nden çevreye tekne turları organize ediliyor. Tekneler İnbükü (Emel Sayın) koyuna, Kartal Koyu’na, Tavşan adası ve Bencik limanına uğruyorlar.


Cevap: Akdeniz Bölgesinin Tarihi Yerleri

Gece Perisi
Denizli’nin 76 km kuzeyinde Çal, Buldan, Sarıgöl, Eşme ve Denizli arasındaki ilçe, dördüncü jeolojik dönemde oluşmuş; önemli alüvyon yatakları ve dağlık engebeli arazi üzerine kurulmuş.

[IMG]http://img31.imageshack.us/img31/3016/guneyselalesi.jpgdolunay

Dinar dağlarından doğan Çivril yakınında Işıklı baraj gölünü geçtikten sonra, Çal ilçe sınırlarını aşarak Güney’in Adıgüzeller köyü yakınlarında Banaz ve Hamam çayları ile birleşen ancak yeteri kadar sulama amaçlı kullanılamayan Büyük Menderes nehri, burada derin vadilerden akıyor.

güney şelalesiMenderes vadisi, özel bir kuş cenneti sayılıyor. Gündüz ve gece öten kuşların yanı sıra, yaban ördekleri, kerkenez, hatta Kartalkaya’da kartal, atmaca ve şahin bile görülebiliyor. Bölgede step ağırlıklı Akdeniz bitki örtüsü hakim. Yörede yaz-kış yaprağını dökmeyen iğne yapraklı ağaçlar, çalı, ardıç, zeytin ve kızılağaca rastlanıyor.

[IMG]http://img811.imageshack.us/img811/7793/guneyselalesi2.jpgdolunay

Büyük Menderes nehrine yaklaşık 20 metre yüksekten nazlı nazlı dökülen şelalenin suyu kireçli. Bunun sonucu olarak da, şelale yatağında kalkerli basamaklar ve garip oluşumlar meydana getiriyor.

Suyun kaynağı 200 metre geride gelin duvağı, tül perde ve hatta yelpaze biçiminde. Zümrüt yeşili kadife misali ve elinizle dokunmak, tıpkı bir kedi gibi okşamak isteyeceğiniz türdeki yosunlar üzerinden süzülen su damlaları, bünyesinde kireç de barındırıyor.

güney şelalesiMarifetli su bitkilere hayat vermenin yanı sıra, yıllarca süren akışıyla ortaya çıkan sarkıt ve dikitleriyle Damlataş Mağarası’nı oluşturmuş. Şelalenin akış seti içinde oluşan bu mağarada, bir de adam boyu derinlikte ve yüzülebilir nitelikte mağara içi göl bulunuyor. Mağaranın kapı ve penceresini ise perde gibi akan şelale suyu kaplıyor.

[IMG]http://img848.imageshack.us/img848/3885/guneyselalesi3.jpgdolunay

Şelale mevkiine gelince, aracınızı yol boyunca park edip ya kır lokantasının vadiye bakan masalarına kuruluyor ya da park sahasındaki setlerde bulunan ocak kenarı ahşap masalara yerleşip piknik yapıyorsunuz.

Şelalenin üst bölümüne çıkıyor, çevresini geziyor, uygun kıyafetle duş etkisi gösteren suların altına kadar tırmanabiliyor ve şelale suyunu doyasıya hissediyorsunuz.


Cevap: Akdeniz Bölgesinin Tarihi Yerleri

Gece Perisi
Göcek, Güney Ege illerimizden biri olan Muğla ili Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. 1997 yılı sayımına göre nüfusu 3.500 olarak belirlenmiş olup 2006 yılı itibarı ile yerleşik nüfusun 4.400 kişi olduğu tahmin edilmektedir. Göcek hakkında bilmeniz gereken yerel ve teknik detaylar ile önemli telefon numaralarını Önemli Bilgiler bölümünde bulabilirsiniz.

[IMG]http://img710.imageshack.us/img710/1429/gocek.jpgdolunay

Fethiye Körfezi içerisinde yer alan ve Göcek koyu olarak anılan sahil bandında deniz kıyısında yoğunlaşmış bir yerleşimdir. Denize açılan Güney yönü hariç etrafı dik yükselen dağlarla çevrili olan Göcek, bu dağların arasında ki tek kuytulukta yer alan sınırlı bir araziye sahiptir.

[IMG]http://img33.imageshack.us/img33/4420/gocek2.jpgdolunay

Dalaman yönünden gelip Fethiye yönüne giden çok şeritli karayolunun tam olarak hizmete girmesi ile ulaşımı son derece rahattır. 2006 yılında tamamlanarak hizmete giren 980 metre uzunluğundaki Göcek Tüneli ile bu tarihe kadar buraya seyahat edenleri rahatsız eden Göcek Geçidi ve rampaları sorunu da aşılmıştır.

Göcek, 1980′li yılların başına kadar küçük ve sessiz bir köy olarak yaşayagelmiştir. Türkiye’deki turizm bilincinin gelişmesine paralel olarak keşfedilen Göcek, bu tarihten sonra hızla büyümüş ve bölgede ki önemi artmıştır. Şu anda bulunduğu bölgenin en tanınmış Turizm lokasyonlarından biridir.

Kusursuz doğası ve denizi ile popüler bir rivyera olarak kabul edilen Göcek’te turizm sezonu Nisan ayından Kasım ayına kadar sürmektedir.

göcekGöcek içinde bulunduğu körfezin coğrafi yapısı nedeni ile sakin ve korunaklı bir liman görevi görmektedir. Birbirinden güzel sayısız koyları, irili ufaklı tropikal şekilli adaları ve tertemiz turkuaz suları ile tatilciler ve deniz tutkunları için aranan tüm özellikleri bünyesinde barındırır. Göcek koyunun bu özellikleri açık deniz ve mavi yolculuk sevenlerin tekneleri için de mükemmel bir mola verme ve barınma noktası olmuştur. Bu ihtiyacı karşılamak üzere Göcek merkezinde dört ayrı uluslararası marina bulunmaktadır.

[IMG]http://img193.imageshack.us/img193/5489/gocek3.jpgdolunay

Dalaman Uluslararası Havaalanına karayolu ile 22 km. mesafede olması bu bölgeye seyahat edenler için büyük bir avantajdır. Bu avantajın farkında olan ve değerlendiren kişiler arasında tüm dünyada tanınan meşhur simalar da Göcek’in yoğun olarak akın ettiği misafirleridir.

göcekGöcek, yat tutkunları için sadece marina’ları ile değil, konaklama, teknik hizmet alma, kuımanya temini, haberleşme ve sağlık hizmetleri ile de destek vermektedir. Tüm dünyada ki Göcek tutkunu yat severlerin buluşmalarını sağlayan, Mayıs ve Kasım aylarında düzenlenen yat yarışları, Göcek Yat Kulübü tarafından organize edilmektedir.

İster denizyolu ile , ister karayolu ile Göcek’e gelen ve tatilini burada geçirmek isteyenlere sosyal, kültürel, teknik ve sağlık alanlarında tüm alt yapısı ile hizmet verebilen Göcek aynı zamanda Mavi Yolculuk’lar için kabul edilen en iyi hareket noktasıdır. Güney Ege ve Akdeniz sularındaki rotalara en kolay çıkış yapılabilen ve rotası üzerinde birbirinden mükemmel hedefler barındıran bir çıkış noktasıdır.

Özel Çevre Koruma altında olan Göcek’te çok katlı binalar ve tesisler bulunmamaktadır. Konaklama tesislerinin çoğunluğu az odalı otel, apart ve pansiyon şeklindedir. Çoğunluğu yerel halk tarafından işletilen turizm işletmeleri misafirlerini samimi bir misafirperverlik ile yöre insanının karakterine uygun bir şekilde ağarlamaktadır.

Deniz yönü hariç tüm etrafı yemyeşil çam ormanları ile çevrili olan Göcek, sahip olduğu el değmemiş doğası ile her türlü tatil anlayışına hizmet edebilecek zenginliğe sahiptir.

Lykia uygarlığının izlerine taşıyan bir çok antik kalıntı Göcek çevresine ve hatta adalarına serpiştirilmiştir. Bazen bir koya uzaktan bakarken, yamaçlarda gezinti yaparken veya deniz de yüzerken ayaklarınızın altında bu yıllar önceden kalma tarihi doku ile karşılaşabilirsiniz.

Göcek şehir merkezinde sürekli Günlük Tur tekneleri bulabilirsiniz. Yakındaki Göcek Adasına gidip gelen dolmuş tekneler de bulunmaktadır. Mavi Yolculuk kararınızı Göcek’e geldiğinizde verdiyseniz size hemen kiralık tekne sağlayabilecek profesyonel işletmeler bulunmaktadır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile