Asya

Mardin’in gezilecek yerleri nerelerdir?

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:01

Mardin’in gezilecek yerleri nerelerdir?

Gece Perisi
Mardin’in gezilecek yerleri nerelerdir?

Mardin, uzun süre Roma ve Bizans hakimiyetinde kaldıktan sonra, 1098 yılında Artukluların başkenti olmuştur.

Şehir 1515’te Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına eklenmiştir. Mardin, Habur ve Nusaybin sınır kapıları ile Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan noktalarından biri olma özelliğini taşır.

Midyat ilçesinde, Dicle kıyısındaki Germiab kaplıcası şehrin en dikkate değer

doğal güzelliğidir. Sağlam bir kalenin eteklerine kurulu şehrin mimari yapısı oldukça etkileyicidir.

Evleri beyaza boyalı, küçük pencereli yapılardır. Farklı uygarlıkların izini taşıyan Mardin’in merkezinde ve çevre ilçelerinde görülmeye değer çok sayıda tarihi yapı bulunur.

Mardin’in başlıca turistik çekim noktaları şunlardır:

* Mardin Kalesi: 975’te Hamdaniler tarafından yapılmıştır. İçinde Akkoyunlu Devleti döneminden kalan saray bulunur. Kale bugün yamaç paraşütü atlayışları için de kullanılmaktadır.
* Deyrul Zaferan Manastırı: Mardin’deki Süryani cemaati burayı dini merkezleri kabul eder. Şehrin doğusunda yer alır. Taş sıvalarının içinde safran kullanıldığından farklı bir sarı renge sahiptir. Geçmişi 1600 yıl öncesine dayanır. 52 Süryani patriğinin mezarı burada bulunur.
* Kasımiye Medresesi: Mardin’in en büyük boyutlu tarihi eserlerindendir. 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Medrese içindeki çeşme, insan ömrünün suyla tasvir edilmesi düşüncesiyle yapılmıştır.
* Midyat: İlçe Mardin’e 1,5 saatlik mesafededir. İçinde pek çok Süryani kilisesini barındırır; bu nedenle gezenler üzerinde bir Ortaçağ atmosferi yaratır. Telkari denilen Mardin’e has taş işçiliğinin örnekleri burada görülebilir. Doğusunda 397 yılında yapılan, geniş kütüphanesi ile sayısız gencin ilahiyat eğitimi gördüğü Deyrulumur Manastırı gezilmesi gereken bir yapıdır. Midyat’a gidilmişken zengin çarşısına da uğramak gerekir.
* Dara Harabeleri: Şehrin güneydoğusundaki Oğuz Köyü’nde, Mezopotamya’nın en önemli antik kentlerinden Dara’nın kalıntılarına rastlanır. Kalıntılar arasında saray, mağara evler, çarşı, zindan, su yolları, depolar ve tophane incelenmeye değerdir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile