Asya

Fallas Festivali nedir?

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:01

Fallas Festivali nedir?

Gece Perisi
Fallas Festivali nedir?

Fallas Festivali’nin kökeni, şehrin marangozlarının eski bir geleneğine dayanmaktadır. Şenlikten önce marangozların kış sezonunda aydınlandıkları şamdanlarını yakmak amacıyla kullandıkları işe yaramaz eşyalarını ve diğer ahşap aletlerini, atölyelerinin önlerinde, sokaklarda ve meydanlarda yakmasıyla başlamıştır.

‘Cremà’ (Fallas anıtlarının yanıp kül olduğu gece) gecesinin her zaman 19 Mart’ta olmasının nedeni San José Şenliği’dir. 18. yüzyılda, ‘Fallas’ adı verilen yanıcı madde yığını, San José gününden önceki gece yakılmıştır.

Bu yakılacak madde yığını olan ‘Fallas’ daha sonra evrim geçirdi ve kınanması gereken sosyal manzaraları göstererek daha eleştirel ve ironik hale geldi. 1870’li yıllarda, Karnaval gibi Fallas kutlaması da yasaklanmıştı. 1885’te, tipik gelenekleri ödüllendiren ‘La Traca’ dergisi en iyi Fallas Anıtı’na mükafat vererek bu baskıya karşı çıktı.

Farklı mahallelerde popüler hale gelen bu yarışma, estetik yönden hala tartışılan sanatsal Falla yaratımlarını ortaya çıkardı. 1901’de Valencia Belediyesi en iyi Fallas’a yerel ödüller vermeye başladı. Bu, halk ve siyasi güç birliğinin başlangıcıydı. Bu ilişki, bu popüler festivali yapı, organizasyon ve büyüklüğüyle fazlasıyla geliştirdi.

Fallas’ın gelişimi

1929’da festivaldeki tanıtım için, ilk poster yarışması ve 1932’de Fallero hafta sonu etkinliği düzenlenmeye başlandı. O zamandan sonra Fallas, Valencia Bölgesi ana şenliği haline geldi. Günümüzde, Valencia şehrinde yedi yüzden fazla büyük ve küçük Fallas yakılmaktadır.

Valencia, her mart ayında kartondan yapılmış maket modeller bulunan alanlarda düzenlenen, Fallas adı verilen harikulade bir festivale sahiptir. Bu maketler çoğunlukla eleştirel yapıdadır ve hikayeleri kadar uzun olabilirler.

Fallas, Valencia dilinde ‘oyuncak bebek’ anlamına gelen minik şekillerdeki ‘ninotlar’dan inşa edilmiştir. Fallas’ın tamamlanabilmesi için bütün bir yıl planlama ve inşa gerekmektedir.

Her mahallenin bir fallası vardır ancak, bunlardan en önemli, en pahalı ve en etkileyici olan 14’ü Sección Especial kategorisi içindedir. Her falla, yetişkin (mayor) ve çocuk (infantil) fallaya sahiptir. En iyisi, tüm fallaların bitirildiği ya da elenmeye tabi tutulduğu 16 Mart’ta buraya gelmektir.

Fallasın bir diğer özelliği havai fişeklerdir. Bir hafta boyunca, şehir savaştaymış gibi olur! Sabah erkenden sizi kaldırırlar ve gün boyu devam ederler. Her gün üç çeşit havai fişek etkinliği vardır: la despertà, la mascletà ve el castillo.

Sabah, öğle, akşam eğlence var

La despertà, her sabah sizi saat 08:00’de uyandırmak için yapılır. Öğlen 14:00’da Plaza del Ayuntamiento denilen ana kent meydanında Mascletá adındaki etkinlik yapılır. 120 kilo barut gürültüye dönüşür. Bu çok popülerdir ve bu yüzden etkinlik yerine en azından bir saat erken ulaşmalısınız.

Her gün, gece yarısından 01:00’a kadar el castillo denilen havai fişek gösterisi yapılır. La nit de foc yani yangın gecesi denilen son gece, en etkileyicisidir. Aynı zamanda çok da kalabalık olacağından, bunu görebilmek için erken gelmelisiniz. Gösteriler boyunca, insanlar tüm gün uyumanızı engelleyecek kadar havai fişek ateşlerler.

17 ve 18 Mart La Ofrenda’dır. Her fallanın falla yapıcısı Virgin Meydanı’na çiçek götürür. Bu çiçekler kızı (virgin) inşa etmek için kullanılmaktadır. Kafileler çok büyük, çok güzel ve izlenmeye değerdir.

İki ana yol izlenmektedir: birisi Calle San Vicente’nin, diğeri ise Calle de Colon’un aşağısıdır.

Hafta sonu gösterileri

Haftanın sonunda, sergilenen ‘falla’lar yakılır. Buna la cremà denilir. Çocuk fallalar (infantiles) 22.00’da, yetişkin fallalar (mayors) ise gece yarısından 01.00’a kadar yakılır. Belediye binasındaki son falla 01.00’da yakılır.

En etkileyici fallalar Sección Especial’dekilerdir çünkü, en büyük ve yandıkları zaman en çarpıcı olanlar onlardır. Bu etkinlik çok kalabalık olacağından, kesinlikle erken gidilmesi gerekmektedir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile