Asya

Lyon Işık Festivali’ne nasıl katılabilirsiniz?

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 10:01

Lyon Işık Festivali’ne nasıl katılabilirsiniz?

Gece Perisi
Lyon Işık Festivali’ne nasıl katılabilirsiniz?

Lyon’daki Işık Festivali, İsa’nın annesi Meryem’e duyulan şükranı ifade etmek için her yıl 8 Aralık’ta düzenlenir. Bu benzersiz Lyon geleneğinde, sokaklarda gösterişli bir etki yaratmak için her evin pencerelerinin dış tarafına mumlar dikilir.

Işıkla ilgili birçok aktivitenin gerçekleştirildiği festival genellikle 4 gün sürer ve eğlence 8 Aralık’ta doruğa çıkar. Aktivitelerin genellikle iki merkezi vardır. Bunlar değişik renklerle aydınlatılmış olan Fourvière Sarnıcı ve her yıl farklı ışık gösterilerinin düzenlendiği Place des Terreaux’dur.

Salgından kurtuluş

Festivalin temeli, 1643 yılında Lyon’da patlak veren veba salgınına dayanır. Belediye meclisi üyeleri, bağışlanmaları halinde Meryem’e bir hediye vereceklerine söz verirler. O tarihten bu yana mumlar yakılarak Fourviére Sarnıcı’ndan geçen dini bir geçit töreni düzenlenir ve Meryem adına bağışlar toplanır. Bu etkinlik, Bakire Meryem’in Lyon’u kutsayışının anısına düzenlenmektedir.

Anıtın açılışı

1852’de sarnıcın yanında, şehir merkezini görecek biçimde Bakire Meryem Anıtı dikildiğinde festival oldukça popüler bir hale geldi. Birkaç saygın Lyonlu Katolik vatandaşın desteği ile ünlü heykeltıraş Fabisch tarafından yapılan anıt, bugün festivalin merkezi konumundadır. Anıtın yapılması, 1850 yılında Murice Cardinal de Bonald tarafından kabul edilmiştir.

Anıtın açılışının 1852 yılında, Meryem’in doğuşunun anısına 8 Eylül’de yapılması planlanmıştır. Fakat Saône’daki sel baskını anıtın hazırlanmasını engellemiştir. Başpiskopos, açılış tarihini 8 Aralık’a kaydırmıştır.

Bugün

Günümüzde gelenek; Aralık ayının 8’inde Lyon ailelerinin bir arada olmasını, yılbaşı dekorlarının asılmasını, kirli veya temiz bardaklarının içerisine mumlar koyup pencere eşiklerinde yakılmasını gerektirmektedir. Büyük tarçın kaplı mumlar da Kasım sonlarında mağazalarda bulunabilmektedir.

Son zamanlarda, şehir konseyi etkinlikleri profesyonel olarak yürütmektedir. Lyon halkının katılımının hayli yüksek olduğu, geleneksel yolla aydınlatılmış birçok ev ve insanların sokaklara akını ile kanıtlanmıştır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile