Gece Perisi
Kırıkkalenin Yöresel Yemekleri,
Kırıkkalenin Yöresel MeşhurYemekleri,
Kırıkkalenin Meşhur Yemekleri,
Etli – Mercimekli Bulgur Pilavı : Et ve pilav ayrı pişirilir. Kuyruk yağı eritip içine önceden terbiye edilen etleri bir tencereye konur ve ocağa oturtulur. Suyu çekince ve yağı kalana kadar kavrulur ve sonra kavrulan etin üstü kapatılır. Mercimeği (haşlanmış) suyla 4-5 defa yıkadıktan sonra su dolu bir tencereye koyarak avuç arasında iyece bastırıp ovuşturarak yüzeyde beliren kabukları atılır. Pilavı pişirilecek tencereye tereyağı konularak pembeleşinceye kadar eritilir. Daha önce yıkamış olduğumuz bulgur tencereye konur. Tuzunu ve soğanı ilave ettikten sonra bulgur tane tane oluncaya kadar kavrulur. Daha sonra haşlanmış mercimeği ekleyip bir miktar daha kavurarak sıcak suyunu ilave edip kırmızı biberini ekleyerek pişirmeye bırakılır. Pişen pilav dinlendirilir ve üzerine nane atarak karıştırılır. Sonra geniş bir tabağa pişen pilav dökülür ve yaygın hale getirilir. Kavurma yöntemiyle pişirilmiş olan kuşbaşı et pilavın üzerine yayılır. SoğanKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler maydanozKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler sumak karışımı olan söğüşü kenarlarına dizilir. Biber turşusu ve salatalık turşusu etlerin üzerine serpiştirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Yeşil Mercimek Çorbası : Mercimekle yarma karıştırılarak suda kaynatılırKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler üzerine yağda kavrulmuş un ilave edilir.
Sızgıt : Kesilmiş et küçük parçalara bölünerek etin yağı ile kavrulur ve kurutulur.
Ekmek Aşı (Guymak) : Yufka ekmeği ufalanarak yağda kavrulur. İçine su ile birlikte salçaKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler sızgıt ve biber ilave edilerek hazırlanır.
Madımak : Toplanan madımaklar bulgurKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler salça ve etle birlikte pişirilir. Üzerine tereyağı eritilerekKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler sarımsaklı yoğurt ile birlikte dökülerek hazırlanır.
Pelte : İçine pekmez katılmış una su ilave edilerek pişirilir.
Su Böreği : Unun içine yumurta kırılırKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler su ile yoğrularak yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar su içinde haşlanır. Haşlanmış yufkalar tepsiye dizilerek üzerine taze yağ dökülür. Peynirle maydanoz karışımı serpilerek pişmeye bırakılır.
Mantı : Yufka halinde açılan hamun küçük kareler halinde kesilir. Bu kareler içine biberKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler soğanKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler kıymaKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler maydanoz karışım konulmak suretiyle suda pişirilir.
Sarığı Burma : Un yağda kavrulurKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler hazırlanmış yufkalar üzerine serpilir. Yufkalar üzerine serpilir. Yufkalar rulo şeklinde dürülür ve tepsiye dizilir. İki saç arasında kızartılır. Küçük parçalar halinde kesilipKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler üzerine kaynatılmış şerbet ilave edilerek hazır hale getirilir.
Sütlü : Sütün içine pirinç ve şeker katılarak kaynatılır.
Pekmez : Üzümler bağbozumu denilen zamanda toplanır. Şırahane adlı odanın içinde bir üzümlağ olur. Toplanan üzümler bunun içine dökülür. Üzümlağ betondan yapılmış havuzdur. Üzümler ayakla çiğnenerek şıra haline getirilir. Bu şıra havuzun altındaki bir delikten "bolum" denilen başka bir havuza akıtılır. Buradan alınan şıra da kazanlar izinde ocaklara konulur.
Üzüm çiğnenirken içine beyaz toprak konulur. Bu şırayı kestirmek içindir. Ayrıca şıra kestirildikten sonra tekrar kaynatmak için ocaklara konan şıra içerisine yoğurt da ilave edilir. Kıvama gelene kadar karıştırılarak pişirilir.
Ekşi : Hazırlanan pekmezin toprak konulmadan yapılmış halidir.
Çalma : Çöğen denilen bitkinin kökü kaynatılarak çıkarılır.Bu suKırıkkale Yöresel Yemekleri-Kırıkkaleye Özgü Yemekler hazırlanmış pekmeze ilave edilir. Karıştırılarak katılaşması beklenir. Çalma’nın siyahı ve beyazı vardır.